Glas Slavonije

JOSE BOTO isam toliko koji sve zna

Stvo lijepe budućnosti, kaže Portugalac

- Jose Boto sportski direktor NK Osijek Zoran Zekić trener NK Osijek

ta imati jako puno pogrešaka koje treba ispraviti. Nisam rekao da već ove zime nećemo poduzeti nešto. Napravit ćemo konkretne korake pronađemo li prave igrače za ovaj trenutak ili ako budemo procijenil­i da smo pronašli igrača za budućnost. Možda se bude dogodilo da dođe igrač na poziciji na kojoj smo u ovom trenutku pokriveni, ali da je sada pravo vrijeme da se taj igrač potpiše. Mi već razmišljam­o o idućoj sezoni. U svemu tome se moram osloniti na mišljenje trenera Zekića, koji će reći koji mu određeni profil igrača nedostaje. Nastojimo naći igrače koji nam mogu pomoći sada a da ne ulazimo u rizik što ćemo napraviti na ljeto. Ne moramo nužno potrošiti novac odmah sada, što sam rekao i predsjedni­ku Sakalju, ako poslije mogu pronaći bolje igrače. Sretan sam što trener i ja imamo gotovo identične zamisli kako bi momčad trebala igrati. Za mene bi bilo jako teško raditi da se razilazim s trenerom u promišljan­jima. Pokušat ću slikovito objasniti, lakše bih mogao raditi s Pepom Guardiolom nego s Diegom Simeoneom. Obojica su vrhunski treneri, ali meni je puno razumljivi­ji Guardiolin način rada. Razgovaraj­ući sa Zoranom Zekićem, vidio sam da imamo sličan način razmišljan­ja kako bi trebali igrati, a to mi olakšava u profiliran­ju igrača kakve želimo dovesti. Ako me Guardiola traži šesticu i ja dovedem Pirla, on će to prihvatiti, ali ako Pirla dovedem Simeoneu, to nije profil igrača kakav njemu treba. Za mene je važno kada radim s nekim trenerom da nogomet vidimo na isti način.

Jedan od segmenata u kojem NK Osijek ima golem prostor za napredak je skautska služba.

- To mi je jedna od primarnih zadaća. Prvo trebamo odraditi sastanke s ljudima u klubu kako bih se upoznao s načinom funkcionir­anja skautske službe. Taj odjel radit će pod mojim izravnim nadzorom jer ga smatram iznimno važnim. Radit će po mojoj metodologi­ji rada, a upravo zato ću dovesti svoga pomoćnika, nekoga tko zna kako ja želim raditi, jer tako ćemo lakše unaprijedi­ti taj segment kluba.

Kao temelj svog rada Boto će istaknuti instinkt.

- Vjerujem svom instinktu jer on me u pravilu ne vara. U karijeri sam izgubio igrače koji su danas na vrhunskoj razini jer me netko odgovorio. Opet nisam toliko glup da se ponašam kao kralj koji sve zna. Ne bojim se riskirati. Kada me predsjedni­k kluba pita jesam li siguran, bez razmišljan­ja odgovorim: 'Da!' Radio sam u Benfici s predsjedni­kom koji je stvorio stroj za prodavanje igrača i bio je jako zahtjevan jer u pitanju je ipak bio njegov novac, isto je bilo u Šahtaru, gdje me je predsjedni­k znao deset puta pitati za neku odluku. Poslije sam shvatio da to nije zbog toga što je dvojio u neku moju odluku, nego da vidi hoću li u tih deset puta imati bar malo drukčiju reakciju. Ako bi jednom vidio nesigurnos­t, znao bi da to onda nije to. Kada tražim da se neki igrač dovede, to je zato što doista vjerujem u njega. Zna se, naravno, dogoditi da neki igrač ne klikne u nekoj sredini, zbog čega mora otići. Ali onda mu krene u nekom drugom klubu, budem sretan jer mogu reći da nisam pogriješio u procijeni.

I za kraj želio je poslati poruku navijačima Bijelo-plavih. - Želim reći svima, posebno navijačima, kako svi želimo uspjeh. Predsjedni­k, trener, ja... U nogometu, međutim, do uspjeha nije lako doći i trebamo strpljenja. Vidim u klubu velike mogućnosti, ljudi koji ga vode žele uspjeh, ali žele ga na održiv način, s jakim temeljima. Neće mi nitko dati vreću novca i kazati: Jose, dovedi igrače. Počet ćemo s čvrstim temeljima i onda od toga nastaviti graditi. Kuća se ne gradi od krova. Imamo nešto što je nevjerojat­no u stadionu i trening-centru, koji su na europskoj top-razini. Mogu vam otkriti kako je prva reakcija nekih igrača s kojima sam u kontaktu oko mogućnosti dolaska u Osijek bilo zavrtanje nosom. Ali onda sam im poslao fotografij­e i snimke onoga što imamo i odjednom su promijenil­i stav. I to je zato što nemaju predstavu o Osijeku, zato je kompleks Opus Arene golema snaga kluba. Moja je ideja da kada svima pokažemo da imamo dvojicu-trojicu igrača koji dolaze iz naše Akademije, a s ovim uvjetima koje imamo vjerujte mi svatko će svoje dijete poželjeti poslati k nama. Pogotovo kada prodamo nekog igrača - i to ne u mlađe kategorije Rome i Bayerna - nego u prvu momčad takvih klubova. To je glavni cilj koji želim ostvariti u Osijeku. ■ - Prvo se želim upoznati s načinom rada u Školi nogometa, pa tek onda donijeti odluke. Ako će biti potrebno učiniti neke prilagodbe, onda ćemo ih i napraviti. Neću sigurno odmah reći da netko ne zna posao, jer to ne mogu znati. - Botov dolazak meni puno znači, jer mogu se posve posvetiti momčadi i stvaranju prepoznatl­jive igre. Kroz razgovore s njim shvatio sam kako su nam razmišljan­ja vrlo slična i vjerujem da će od naše suradnje NK Osijek imati koristi.

UVIJEK JASNA VIZIJA PUTA DO USPJEHA I POBJEDA

Uvijek se najviše priča o načinu kako doći do uspjeha i pobjeđivan­ja. Boto je već pokazao kako ima viziju uspjeha.

- To je pitanje na koje svi žele znati odgovor i uvijek dajem isti odgovor. U 12 godina koliko sam radio u Benfici osvojili smo šest naslova prvaka, Kup, igrali dva finala Europske lige. Trebamo pronaći balans između mladih igrača koji se žele razvijati i igrača koji su iskusniji, a koji će te mlade igrače usmjeriti na pravi put. Problem kod mladih igrača je da još nemaju stabilnost, imat će i uspone i padove, i to je normalno. Reći ću vam, kada sam bio u Šahtaru, igrali smo protiv Reala i pobijedili s najmlađom momčadi s kojom je Šahtar ikada zaigrao u Ligi prvaka. Trener je odlučio kako će nastaviti s mladim igračima i onda smo nekoliko dana poslije izgubili od Zorye. Iskusni igrači su jako važni zbog puno razloga, i zbog stabilnost­i, i zbog postojanos­ti, ali moraju biti uzor mladim igračima, ne smiju im davati loš primjer, i to ne želim dopustiti. U Osijeku vidim talentire igrače koji mogu dosegnuti europsku top-razinu, ali moraju odrastati na pravi način i u poticajnom okruženju.

NE ŽELIM BITI TRENER, ŽELIM DA MI TRENER VJERUJE

- Većina sportskih direktora danas su samo pregovarač­i. Trener im kaže da razgovaraj­u s nekim igračem i oni to naprave, ne volim takav pristup. Volim kreirati sportsku politiku kluba, vidite me svaki dan pokraj terena, volim biti ondje. Kako bi trener gledao na mene kada mu dam neki prijedlog ako sam po cijeli dan u uredu ili ispijam kave i ne vidim ni jedan trening? U Benfici mi je opis posla bio drukčiji jer puno sam putovao, ali u Šahtaru i PAOK-U bio sam na bar 90 posto treninga. Ne želim biti trener, ali želim da mi trener vjeruje. Jer trenerov uspjeh bit će i moj uspjeh. Na istom smo brodu. Nisam želio raditi u klubu koji će mi reći idi dogovori dolazak nekog igrača, a ja o tom igraču ne znam ništa. Čak i kada su mi nudili veliku plaću, to nisam želio raditi. Imam iza sebe karijeru, nisam bogat, ali imam dovoljno novca za dobar život. Nogomet je za mene užitak, jednostavn­o volim tu igru.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia