Glas Slavonije

Bilo bi lijepo pobijediti na oproštaju, ali Hrvatska ne bi smjela dobiti Njemačku

-

Rukometaši Hrvatske će večeras u 20.30 u Lanxess Areni u Koelnu zaključiti nastup na Europskom prvenstvu. Porazom od Islanda ne samo što su izgubili izglede za plasman u polufinale, premda su im poslije svi rezultati išli na ruku, nego su izgubili i izglede da odigraju susret za utješno peto mjesto. Uoči oproštaja od Eura dogodilo se nešto što možemo svrstati u rubriku "vjerovali ili ne". Želi li Hrvatska sa sigurnošću igrati kvalifikac­ije za Olimpijske igre krajem ožujka ove godine, tada nikako ne bi smjela pobijediti Njemačku. U polufinale su se sigurno plasirale Danska i Švedska iz one druge skupine te Francuska, a za drugo mjesto u polufinalu iz skupine koja se igra u Koelnu još su u igri Mađarska, Austrija i Njemačka. Pobijedi li Njemačka našu reprezenta­ciju u posljednjo­j utakmici drugog kruga, tada je sve jasno. U polufinalu će igrati Nijemci. Čak i da prethodno Mađari iznenade Francusku, a Austrija pokaže i nama kako se pobjeđuje Island. Danska kao svjetski prvak i Francuska kao domaćin već su osigurale Olimpijske igre. S EP-A u Pariz, odnosno Lille, gdje će se igrati olimpijski rukometni turnir, plasirat će se najbolja reprezenta­cija a da nije danska ili francuska. Kvalifikac­ije za Olimpijske igre plasmanom na Svjetskom prvenstvu osigurali su Španjolska, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska. Španjolska je, kao što je poznato, ispala već u prvom krugu, a Egipat istovremen­o na domaćem terenu igra Prvenstvo Afrike i osvoji li ga, također bi se izravno plasirao na Olimpijske igre. U tom slučaju "pogurali" bi u kvalifikac­ije Hrvatsku, koja je zauzimanje­m devetog mjesta prošle godine na Svjetskom prvenstvu ostala prva ispod crte. No bude li se u polufinale plasirala Njemačka ili Mađarska, Hrvatska bi sigurno osigurala mjesto u jednoj od tri kvalifikac­ijske skupine iz kojih će se po dvije reprezenta­cije plasirati na Olimpijske igre. Jedino što Hrvatskoj ne odgovara je da plasman kroz Europsko prvenstvo ostvari Austrija, koja još nema osigurane kvalifikac­ije, ali bi i to mogla ostvariti kao jedna od dvije najbolje plasirane reprezenta­cije na Europskom prvenstvu koje kroz SP nisu osigurale posljednji krug kvalifikac­ija za Igre. Austrija se, znači, jedino ne smije izravno plasirati na Olimpijske igre.

Sigurni smo da u hrvatskom taboru znaju za te kalkulacij­e, ali o tome, naravno, ne pričaju. Ne bi bilo u sportskom duhu.

- Volio bih da odigramo utakmicu kao što smo igrali na početku grupne faze. Jako su borbeni, nisu na nivou Njemačke od prije, ali su ekipa koja te može samljeti. Mi smo uvijek govorili da su naši golmani nešto konačno obranili, a njihovi su već godinama na tom nivou. Wolff ih drži u turniru. Imaju i igrače, ne pitaju boli li, samo igraju, lijepo ih je vidjeti - rekao je izbornik Hrvatske Goran Perkovac, koji vjeruje da će voditi Hrvatsku i nakon završetka Europskog prvenstva. K.lacković ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia