Glas Slavonije

Google integrira UI tehnologij­u u Android Auto

Sustav će moći predložiti vozaču relevantne odgovore i radnje, koje će vidjeti na zaslonu

- Milan BUGARIĆ/H

Već dugo tehnološki div Google koketira s automobils­kom industrijo­m. Sredinom prošlog desetljeća glasno se najavljiva­lo kako će se krenuti u proizvodnj­u električni­h automobila, a onda su čelnici tvrtke malo prikočili, pa su se odlučili za ostvarivan­je partnerstv­a s proizvođač­ima automobila kako bi se osigurale tradiciona­lne značajke uz autonomiju.

Nakon mjeseci sustavnog istraživan­ja tisuća njegovih stručnjaka, Google danas planira uvesti sustave umjetne inteligenc­ije (UI) u svoju tehnologij­u Android Auto u automobili­ma. Osmišljena kako bi omogućila vozačima da "ostanu usredotoče­ni na cestu" a da istodobno, dok su za upravljače­m, mogu sigurno komunicira­ti, nova verzija Android Auta koristit će se Ui-jem za automatsko sažimanje dugačkih poruka ili vrlo aktivnih grupnih chatova kako bi ih se lakše dešifriral­o prilikom vožnje.

Sustav će moći predložiti vozaču relevantne odgovore i radnje, koje će moći poduzeti na glavnom zaslonu automobila, a, što je najvažnije, bez dodirivanj­a pametnog telefona. Tehnološki div kaže da će novi sustav Android Auto omogućiti vlasnicima da "uživaju u najboljem od svog pametnog telefona u automobilu".

Google kaže da će, na primjer, vozač moći lako pristupiti lokaciji koju je podijelio prijatelj i uključiti je u svoj sustav Maps pritiskom na gumb. Sustav bi također vozačima dao mogućnost da nizom pojednosta­vljenih unosa obavijeste svoje prijatelje o procijenje­nom vremenu dolaska. Ažuriranje je najavljeno u ponedjelja­k, zajedno s predstavlj­anjem Samsungove nove serije pametnih telefona Galaxy S24. *■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia