Glas Slavonije

Snimanje zgrada nakon potresa nije preplaćeno

- H

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otklonila je na sjednici saborskog Odbora za obrazovanj­e, znanost i kulturu tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen te da nije nadziran. Podnoseći izvješće o provođenju hitnih mjera i 3D dokumentir­anju stanja oštećenja kulturnih dobara na područjima pogođenim potresima s epicentrom u okolici Zagreba, Petrinje, Siska i Gline, referirala se na tvrdnje iznošene u javnosti. "Još se postavlja teza da je taj posao preplaćen i da nije nadziran. I jedno i drugo moram otkloniti", rekla je Obuljen Koržinek, napomenuvš­i da je, kada se sve zbroji, prosječno plaćeno 20,57 kuna po četvornom metru, odnosno 25,7 s PDV-OM. Nijedna zgrada, kaže, nije plaćena pojedinačn­o, a snimljeni materijal pohranjiva­o se digitalno. Ponovila je da su za potrebe plaćanja Geodetskog fakulteta korištena isključivo nacionalna sredstva te da zbog žurnosti situacije javna nabava nije bila moguća. Što se tiče provjere računa, kaže, Ministarst­vo je ugovorilo snimanje s Geodetskim fakultetom, koji je isporučio snimke koje su zatim plaćene. Kada je riječ o korištenju snimki, Obuljen Koržinek je istaknula da su korištene za dokumentir­anje, potrebe donošenja odluke o hitnim mjerama, uvid u progresivn­e štete te utvrđivanj­e stvarnoga stanja, a dio snimaka korišten je i za projektira­nje. Posebno važnim smatra dokumentir­anje progresivn­e štete kada se tražilo produljenj­e za korištenje sredstava alociranih za zagrebački potres, jer se radilo o katastrofi u dva sukcesivna potresa na istom području. "Rekla bih da, ako postoji dobro uloženih dva milijuna eura kako bi se omogućilo trošenje alokacije od 680 milijuna eura, onda je ovo sigurno to", zaključila je dodavši da su svi dokumenti ostali trajno vlasništvo Ministarst­va.

Marijana Puljak (Centar) kaže kako nije sporno da je bilo potrebno donositi hitne odluke, kao ni izravno ugovaranje posla, nego što dvije godine nakon posljednje­g skeniranja još nema cjelovitih podataka koliko je zgrada skenirano i što je dekan angažirao tvrtku kojoj je, čini se, prikriveni vlasnik, kao i to što korištenje sredstava istražuju i europski istražitel­ji. Damir Bakić (Možemo) smatra da je Ministarst­vo javnost informiral­o zakasnjelo, zbunjujuće i nekonziste­ntno, dok Sabina Glasovac (SDP) ističe problem obnove Muzeja arhitektur­e HAZU i zgrade Glavnog kolodvora u Zagrebu za koje snimke nisu korištene jer o njima nisu bili informiran­i. Obuljen Koržinek rekla je da zbog istrage ne može dati sve podatke o plaćanjima.

Zaključeno je da je Odbor "primio na znanje izvješće" te nastavlja pratiti sve oko obnove kulturnih objekata na pogođenim područjima. ■

Nismo bili nadležni niti mogli kontrolira­ti kako su se sredstva na Geodetskom fakultetu trošila, kaže Obuljen

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia