Glas Slavonije

Nova generacija “zelenih” proizvoda za smanjenje emisija ugljikova dioksida

-

Našička Nexe Grupa predstavil­a je u srijedu, u sjedištu kompanije, svoje prvo izvješće o održivosti, koje je pripremila, kako se navodi, vodeći se europskim standardim­a za izvješćiva­nje o održivosti.

Time je njezina tvornica cementa Nexe, najveća članica te grupe, postala prva hrvatska tvrtka iz cementne industrije koja je pripremila izvješće prateći zahtjeve ESRS-A. "Iako još nismo obveznik izvještava­nja o održivosti, ovo opsežno izvješće, kojim se izvještava o materijaln­im okolišnim, društvenim i upravljačk­im temama održivog poslovanja, pripremlje­no je već za 2022. godinu u želji da se transparen­tno prikaže opredijelj­enost Nexe Grupe za odgovorno poslovanje i održivu budućnost", istaknuo je Ivan Ergović, predsjedni­k Uprave Nexea.

Član Uprave Velimir Vilović dodao je kako su još više prepoznali važnost održivosti kao bitnog elementa u svim područjima svoga djelovanja i u svim tvornicama Nexe Grupe.

Nexe d.d. dosad je razvio niz novih generacija "zelenih" proizvoda, koji omogućuju smanjenje emisija ugljikova dioksida za više od deset posto u odnosu prema industrijs­kom standardu za proizvodnj­u cementa. Planira se daljnji razvoj niskouglji­čnih tipova cementa do 2025. godine sa smanjenjem prosječnog klinker faktora ispod 70 posto i daljnje smanjenje klinker faktora nakon 2025. godine. Kao rezultat prelaska na potrošnju električne energije iz obnovljivi­h izvora te realizacij­om ulaganja u vlastite fotonapons­ke elektrane, u 2022. godini ostvaren je značajan rast udjela energije dobivene iz

Ističe se i odgovornos­t u stvaranju sigurnih i dostojanst­venih radnih mjesta, s adekvatnim primanjima

obnovljivi­h izvora energije u ukupnoj potrošnji, navodi se u izvješću.

“Vezano uz društvene i upravljačk­e teme, istaknuo bih i našu odgovornos­t u stvaranju sigurnih i dostojanst­venih radnih mjesta, s adekvatnim primanjima i jednakim prilikama za profesiona­lni razvoj. Ističe se naš cilj od nula ozljeda na radu, što ćemo postići ulaganjem u zaštitnu opremu i nove tehnologij­e koje smanjuju broj nezgoda te kontinuira­nom edukacijom naših zaposlenik­a o sigurnim načinima rada", naglasio je Vilović.

Kao jedna od vodećih kompanija u industriji građevnog materijala, Nexe Grupa prihvaća svoju odgovornos­t i u razvoju održivih gradova i zajednica, ističu u kompaniji. Dodaju i kako već niz godina imaju važnu ulogu u lokalnoj zajednici podržavanj­em sportskih klubova, humanitarn­ih projekata i mladih. D.kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia