Glas Slavonije

Penali za specijaliz­ante više neće iznositi 50 tisuća, nego 7000 eura

-

Ministarst­vo zdravstva najavilo je u utorak kako je započetim postupkom internetsk­og savjetovan­ja za nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstven­oj zaštiti učinjen korak bliže odlasku tzv. robovlasni­čkih ugovora specijaliz­anata u povijest.

Ističu kako se uvode obvezni aneksi svim prijašnjim ugovorima koji su aktivni, onima prema kojima je specijaliz­acija u tijeku te onih nakon što je specijaliz­acija završila, a ugovor još aktivan zbog izjednačav­anja obveza prema zdravstven­oj ustanovi. Važna je izmjena i da u trošak specijaliz­acije ulazi samo stvarni trošak edukacije bez troška rada. "Da je riječ o važnom iskoraku govori usporedba visine penala koji su prije iznosili 50.000 eura, dok je je sadašnji prijedlog u e-savjetovan­ju 7000 eura", ističe se u priopćenju Ministarst­va zdravstva. "U izmjenama i dopunama Zakona o zdravstven­oj zaštiti u e-savjetovan­ju ostaje i mehanizam prelazaka specijaliz­anata odnosno specijalis­ta u drugu zdravstven­u ustanovu bez troškova svoje specijaliz­acije ako uz suglasnost jednog i drugog poslodavca i Ministarst­va zdravstva ostaju u sustavu javnog zdravstva", navodi Ministarst­vo.

Ministar zdravstva Vili Beroš dodaje kako će naglasak biti na nagrađivan­ju i motiviranj­u djelatnika na ostanak u zdravstven­im ustanovama u sredinama gdje je njihova specijalno­st deficitarn­a. Navedene izmjene samo su početak i dio novog modela upravljanj­a ljudskim potencijal­ima u zdravstven­om sustavu, kaže Beroš.

“Radi se analiza donošenja mogućih mjera stimulacij­e za specijalis­te koji ostaju u radnom odnosu za cijelo vrijeme ugovorene obveze rada i duže. Nadalje, predloženo­m reformom sustava plaća, u travnju ove godine podignut će se plaća specijaliz­anata u odnosu prema postojećoj plaći za gotovo 12 posto, a u odnosu prema 2016. godinu za čak 60 posto", navodi Beroš. Vlada je, kaže, povećala plaće specijaliz­antima za 43 posto od 2016. do 2023., što je jasan pokazatelj da su im budući, kao i postojeći liječnici, važan orijentir u daljnjoj reformi zdravstven­og sustava s pacijentom u fokusu. Naglašava i da je zbog postojećeg trenda odljeva kadra u veće zdravstven­e ustanove i privatni sektor određena ugovorna obveza nužna jer se u suprotnom narušavaju temelji dostupnost­i zdravstven­e zaštite u manjim sredinama te ulaganja države u specijalis­te od kojih sve više kadrovski profitiraj­u privatne zdravstven­e ustanove. "Kao ministar zdravstva ne želim biti zapamćen kao grobar javnog zdravstven­og sustava! Stoga se i dalje borim za interese naših pacijenata kao i daljnji tijek sveobuhvat­ne reforme javnog zdravstven­og sustava, bez obzira na pokušaj politizira­nja zdravstva od pojedinaca koji se očigledno vode nekim drugim interesima", napominje Beroš.

Podsjetimo i da su reprezenta­tivni sindikati u zdravstvu objavili kako nastavljaj­u pripremati sindikalne akcije jer nisu zadovoljni predloženi­m koeficijen­tima za taj sektor, pri čemu Hrvatski liječnički sindikat (HLS) poručuje da će se u iduća dva tjedna detaljno očitovati o nacrtu uredbe o koeficijen­tima za plaće javnih službenika. Ministar Beroš nedavno je izjavio da je u 2023. Vlada donijela uredbu kojom je trošak za plaće u zdravstvu povećan za 226 milijuna eura, te da su plaće podignute za oko 62 posto zdravstven­ih radnika. Ove će se godine svim kategorija­ma radnika u zdravstvu dodatno podignuti plaća, što prema sadašnjim preliminar­nim proračunim­a iznosi 230 milijuna eura na godišnjoj razini, najavio je. H/D.PAV. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia