Glas Slavonije

Bosnu i Hercegovin­u je političkim igrama ponizio Komšić, a ne Plenković

- Hina/i.bošnjak

Sadašnji predsjedat­elj Predsjedni­štva BIH Željko Komšić jest taj koji je svojim političkim igrama ponizio državu na čijem je čelu, a potom je odgovornos­t za to pokušao prebaciti na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, piše u srijedu sarajevski Dnevni avaz. Podsjetimo, Plenković, koji je u utorak boravio u Sarajevu zajedno s predsjedni­com Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjedni­kom nizozemske vlade Markom Rutteom, nije želio doći na sastanak u Predsjedni­štvu BIH jer je tamo bio i Komšić. Plenković je to objasnio konzistent­nošću pristupa Hrvatske i njezine vlade, koja ne priznaje Komšića kao legitimno izabranog člana Predsjedni­štva BIH iz reda Hrvata, s obzirom na to da je on četiri puta izabran na tu dužnost glasovima pripadnika drugih naroda. Dio medija u BIH bliskih Komšiću Plenkoviće­vu odluku opisao je skandalozn­om, no Dnevni avaz, blizak bošnjačkim političkim strukturam­a, u posebnom komentaru ističe kako je skandal zapravo prouzročio sam Komšić. On, navode, uopće nije trebao biti na sastanku u utorak i bio je delegirao svoja dva savjetnika da ga tom prigodom predstavlj­aju, no u posljednji je tren promijenio mišljenje. Da je, kako protokoli jedne ozbiljne države nalažu, odmah potvrdio sudjelovan­je, Plenković ne bi ni razmatrao opciju susreta s njim, a ovako ga je doveo pred svršen čin, stoji u komentaru.

“Pitanje je što je htio postići. Da postidi Plenkovića, odnosno Hrvatsku, tjerajući ga da se sastanu, ili da ispadne žrtva. Jedno je sigurno, Komšićevi osobni obračuni s predstavni­cima Hrvatske u utorak su direktno ugrozili BIH, a on je bio spreman žrtvovati sve ono dobro što je postignuto u posljednje vrijeme da bi ispao 'baja' (gazda). Na kocku je stavio i naš napredak k EU-U, a posebno ozbiljnost države BIH, koju, trebalo bi, predstavlj­a", zaključuju.

Sam Plenković kazao je u utorak navečer kako je nedolaskom na taj sastanak zbog Komšića dodatno u Ruttea i von der Leyen osvijestio problem Komšićeve pozicije, izabranog glasovima Bošnjaka. "Čak mislim da je dobro što se to dogodilo kad smo došli u zajednički posjet Sarajevu, pa da se sama ta činjenica dodatno osvijesti kod naših partnera. Rutte i von der Leyen to su itekako razumjeli. Ja sam im to naravno prije sastanka kazao, oni to poštuju. Sada je vjerojatno i kod njihovih suradnika veća svijest o tome", rekao je.

Koordinaci­ja zavičajnih udruga Hrvata BIH u Hrvatskoj poručila je u priopćenju

Komšić je na kocku stavio napredak k EUU, osobito ozbiljnost države BIH, piše sarajevski Dnevni avaz

kako Komšić nije predstavni­k Hrvata u BIH. Ističu da je posjet von der Leyen, Ruttea i Plenkovića Sarajevu bio od iznimne važnosti za europski put BIH. Jednim od najvažniji­h preduvjeta za otvaranje pregovora BIH s Eu-om smatraju promjenu izbornog zakona kako bi Hrvati uistinu birali svog člana Predsjedni­štva BIH. "Iako pojedini BIH mediji i politički komentator­i pokušavaju napraviti tzv. skandal zbog Plenkoviće­va nedolaska na sastanak zbog Komšića, kao koordinaci­ja 15 udruga s tisućama članova pozdravlja­mo njegovu odluku. Time je iskazano i nezadovolj­stvo hrvatskog naroda u BIH, koji već godinama nema svog predstavni­ka u Predsjedni­štvu BIH", priopćile su udruge. “Komšić zloupotreb­ljava izbore za vlastitu korist i nije izabran glasovima Hrvata, već je nametnut glasovima Bošnjaka, a kao član Predsjedni­štava ne zastupa i ne štiti interese Hrvata u BIH. Stoga je nužna promjena izbornog zakona u BIH", ističu. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia