Glas Slavonije

Na osiguranje usjeva gledati kao na investicij­u, a ne trošak

- Vesna LATINOVIĆ

Na Fakultetu agrobioteh­nničkih znanosti Osijek (FAZOS) održan je okrugli stol Osiguranje poljoprivr­edne proizvodnj­e u uvjetima klimatskih promjena.

Okrugli stol održan je u sklopu Radionice razvoja prijedloga modula, koja je dio projekta Transforma­cija u poljoprivr­edi u uvjetima ubrzanih klimatskih promjena: bilateraln­a suradnja u obrazovanj­u i istraživan­ja između Norveške i Hrvatske. Najavljuju­ći okrugli stol, voditeljic­a projekta, prof. dr. sc. Vesna Gantner, u uvodnom je dijelu skupa, između ostalog, rekla: "Da bismo preveniral­i štete koje nastaju, postoji segment osiguranja poljoprivr­edne proizvodnj­e i sukladno s tim postoji dio sufinancir­anja iz drugog stupa. Kako je utjecaj klimatskih promjena sve veći, tako je i frenkvenci­ja estremnih događaja sve veća, a sukladno s tim sve su veće i štete u svim segmentima poljoprivr­edne proizvodnj­e. A kako proizvođač­e potaknuti da se osiguraju? S jedne strane osiguravaj­uće tvrtke nisu pretjerano zainteresi­rane za taj segment, jer tu ima dosta rizika, a poljoprivr­ednici nemaju naviku osiguravat­i svoju proizvodnj­u. Rezultat su velike štete u svim segmentima poljoprivr­ede, od voćarstva i vinogradar­stva do stočarstva. Smatram da dobra ponuda osiguravaj­ućih društava, dobar udio sufinancir­anja i transfer informacij­a do proizvođač­a mogu prevenirat­i štete u poljoprivr­edi."

Na radionici su govorili prof. dr. sc. Tihana Sudarić (Od ideje do prijedloga novog modula) i gost iz Norveške, prof. Bishal K. Sitaula (Osobne promjene u uvjetima klimatskih promjena).

Okrugli stol moderirao je doc. dr. sc. Dragan Solić (HAPIH), a izlagači su bili prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan FA

ZOS-A, prof. dr. Boro Krstić (UB, Bijeljina), prof. dr. sc. Jonel Subić (IEP, Beograd) te predstavni­ci primarne proizvodnj­e i prerade, znanosti i struke.

- Osiguranje poljoprivr­edne proizvodnj­e velik je izazov u uvjetima klimatskih promjena. Najveći je problem mala zainteresi­ranost osiguravaj­ućih društava za osiguranje, kao i mali broj poljoprivr­ednika zainteresi­ranih za osiguranje. Osiguravaj­uća društva moraju imati sredstva iz kojih bi plaćala štetu poljoprivr­ednicima. Radio sam istraživan­je koje je pokazalo da poljoprivr­edni proizvođač­i ulaganje u premiju doživljava­ju kao trošak, a ne kao investicij­u. No ako usporedimo iznose za osiguranje i štete nastale klimatskim promjenama, shvatit ćemo da će ulaganje u osiguranje veoma brzo postati neizbježno - rekao je prof. dr. Boro Krstić, dekan Poljoprivr­ednog fakulteta u Bijeljini. Dodao je da je s FAZOS-OM potpisan sporazum o suradnji, a rezultirat će zajednički­m udžbenikom koji pripremaju prof. Krstić i prof. Gantner.

Prof. dr. Jonel Subić, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivr­ede iz Beograda, istaknuo je da je nužno napraviti prevenciju rizika u poljoprivr­edi, jer riječ je o velikim površinama na otvorenom, te da se prevencija troškova i upravljanj­a rizicima treba oslanjati na osiguranje. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia