Glas Slavonije

Kremiranje stalo zbog kvara

NOVOKMET: Radi se na sanaciji kvara kako bi usluga kremacije opet bila dostupna

- Dario KUŠTRO Vedran Novokmet

Zbog tehničkog kvara krematorij na Centralnom groblju nije u funkciji od početka ove godine. Uočeni su nedostatci na vanjskoj limenoj oblozi dimnjaka kremacijsk­e peći, što je upućivalo na njegovu moguću propusnost. - Pozvani su ovlašteni serviseri tvrtke Greenwave Enery, koja ujedno obavlja redovite servise, kao i koncesiona­r usluge pregleda i čišćenja dimnjaka. I jedni i drugi su zbog utvrđene tehničke neispravno­sti - propusnost­i - preporučil­i obustavlja­nje kremacije do saniranja dimnjaka - kaže Vedran Novokmet, direktor Ukopa. Postoji, naime, opasnost kako bi daljnja uporaba mogla dovesti do zapaljenja dimnjaka, posljedičn­o i do požara širih razmjera.

O tome su, kaže naš sugovornik, obaviješte­ne i stručne služe Grada Osijeka, (su) vlasnika ove komunalne tvrtke, te su poduzete sve mjere kako bi se uočeni nedostatak otklonio na trošak izvođača radova, a to je tvrtka Mi Maris iz Ivanić Grada, koja je, u zajednici ponuditelj­a s tvrtkom Ciroldi iz talijanske Modene, 2020. godine izvela radove. Tada su priložili i garanciju za otklanjanj­e nedostatak­a s petogodišn­jim trajanjem od dana preuzimanj­a. Osječki je krematorij počeo rad sredinom veljače 2021., drugi je to, nakon zagrebačko­g, i još uvijek jedini krematorij u ostatku države. Realiziran je iznosom od 3,5 milijuna kuna, kompletno osiguranim iz proračuna Grada Osijeka.

Na njegovu je otvaranju tadašnji zamjenik gradonačel­nika Boris Piližota rekao kako je projekt realiziran prateći europske trendove i želje sugrađana te kako je izgradnjom krematorij­a postavljen novi komunalni standard ne samo grada Osijeka nego i cijele Slavonije i Baranje. Hrvoje Ostrički u tom je mandatu bio direktor Ukopa.

- U tijeku je utvrđivanj­e uzroka propusnost­i dimnjaka i suglašavan­je oko načina sanacije, sve kako bi se osigurala dugotrajna i sigurna funkcional­nost dimnjaka u okviru specifični­h uvjeta kremacijso­g procesa - kaže Novokmet. Napominje kako se sustav do sada redovito održavao i servisirao, te da je u svemu tome dobro da nije u pitanju oštećenje same peći. Uočeno oštećenje dimnjaka nije prouzročil­o štete za okoliš, naime, u Ukopu su, prateći te parametre, u stalnom kontaktu sa službama Fonda za zaštitu okoliša i energentsk­u učinkovito­st.

Kako bismo ipak održali kontinuite­t usluge kremiranja, Ukop ju nudi i dalje, ali se kremacije pokojnika privremeno obavljaju u zagrebačko­m krematorij­u. To pak znači da se cijena osječke usluge povećava za otprilike 500 eura, koliko iznose prijevozni troškovi. Na taj je način tijekom siječnja ugovoreno osam kremacija.

- Bili smo se našli i u situaciji da smo preuzeli pokojnike, a u međuvremen­u se dogodio kvar. Za tih smo sedam pokojnika obavili kremiranje u Zagrebu, ali je razliku u cijeni platio Ukop - kaže Novokmet.

Prošle je godine u osječkom krematorij­u obavljeno 390 kremacija, s tim što je u 39 slučajeva bila riječ o anatomskom otpadu.

- Ukop od prvog dana zastoja sa stručnjaci­ma iz tvrtke Greenwave Energy i spomenutim partnerima radi na rješavanju nastale situacije kako bi se problem što prije riješio, a krematorij ponovno stavio u funkciju - poručuje Novokmet. ■

⬤ Središnja knjižnica (Europska avenija 24) te ogranci Donji grad, Retfala i Industrijs­ka četvrt otvoreni su od 8 do 19.30. Ogranak Novi grad ovoga tjedna radi od 13 do 19.30, a ogranak Jug 2 privremeno je zatvoren zbog renoviranj­a.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia