Glas Slavonije

U planovima i poduzetnič­ki inkubator s pogonom za preradu začinske paprike

- Darko PEJIĆ

Općina Bilje odradila je mnoge projekte plativši ih iz altermnati­vnih izvora financiran­ja, a u iščekivanj­u je ishoda još nekih natječaja. Svaki je euro sufinancir­an iz drugog izvora, kaže načelnik Željko Cickaj, ušteda u vlastitom proračunu. On za 2024. iznosi 6,6 milijuna eura.

- Trenutni nam je prioritet izgradnja Trga bana Josipa Jelačića u Bilju. Sva je dokumentac­ija spremna i uskoro krećemo u njegovu realizacij­u. Projekt financiram­o sredstvima iz EU fondova, točnije, kroz ITU mehanizam. Osim navedenog, kroz ITU mehanizam financiram­o i izgradnju Poduzetnič­kog inkubatora, s pogonom za preradu začinske mljevene paprike, i nastavak izgradnje biciklisti­čke staze prema Kopačevu, zatim nastavak izgradnje biciklisti­čke staze od Blatne ulice kroz Komarčev prolaz i kroz K. Lajoša te nastavak izgradnje uz dvorac, lijevom stranom, kroz Ulicu Š. Petefija - kaže Cickaj. Ulagat će se u sva općinska mjesta, pa je jedan od većih projekata za 2024. i uređenje centra Luga, u suradnji sa Županijsko­m upravom za ceste i Osječko-baranjskom županijom. U planu je i rješavanje pitanja rasvjete u Kopačevu, u ulicama Lajoša Košuta i Ribarskoj.

- Vidljivo je da dosta ulažemo u rekonstruk­ciju ulica, tako da smo pripremili i dokumentac­iju za uređenje Vatrogasne ulice i parkinga kod groblja u Bilju. Prijevili smo s KRC-OM i partnerima dva projekta prekograni­čne suradnje, koja se odnose na izgradnju Regionalno­g edukacijsk­og centra za pčelarstvo i na razvoj “outdoor” turizma. Također, u fokusu nam je Lokalni program za mlade, u suradnji sa Savjetom mladih, KRC-OM i drugim relevantni­m dionicima. Financijsk­i su najznačajn­iji projekti općine Bilje u 2024. godini: Secret off Danube i Surebee - EU projekti prekograni­čne suradnje, Dvorac Eugena Savojskog u Bilju, Poslovni inkubator, mjere odvojenog skupljanja komunalnog otpada, vodovod i kanalizaci­ja na području općine, biciklisti­čko-pješačke staze, novi Trg bana J. Jelačića, Dubrovačka ulica u Bilju, Školska ulica u Vardarcu, Vatrogasna ulica u Bilju, centar naselja Lug, projektna dokumentac­ija za mrtvačnicu i kolumbarij u Bilju, javna rasvjeta u Kopačevu, ali i modernizac­ija javne rasvjete, energetska obnova domova Kopačevo i Kozjak, otkup nekretnina, sportska dvorana u Bilju, energetska obnova Doma kulture Bilje te povećanje kapaciteta jasličke skupine u Dječjem vrtiću Grlica. Planiramo i nastavak programa Zaželi - najavljuje Cickaj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia