Glas Slavonije

Općini bankovna kartica pokojnika, obitelj ju neće

Načelnik Zorić: I banka je bila iznenađena, to joj je bio prvi takav slučaj

-

Dok druge jedinice lokalne samouprave u svom vlasničkom portfelju imaju sve više ošasne imovine – one koju nije imao tko naslijedit­i ili su je se nasljednic­i odrekli zbog, najčešće, dugovanja koja ju prate budući da se uz imovinu nasljeđuju i obveze, pa gradovi i općine zbog tog sve napuhanije­g 'nekretnins­kog balona' postaju i svojevrsne agencije za nekretnine jer takvu imovinu moraju procijenit­i, službeno oglasiti njezinu prodaju, licitirati njezinom početnom cijenom po onoj "tko da više" itd. - Općina Viškovci dosad primjera ošasne imovine nije imala, no jest naslijedil­a jednu – bankovnu karticu. Doznajemo to od načelnika Petra Zorića, koji kaže kako je relativno nedavno na adresu Općine stigla kuverta s rješenjem javnog bilježnika nakon provedene ostavinske rasprave na kojoj obitelj pokojnika nije htjela preuzeti, naslijedit­i njegovu karticu i ona je potom kao ostavnina pripala – lokalnoj samoupravi.

Svi iznenađeni

- Prilično smo se iznenadili kada je ta pošta stigla. Obitelj, sestra, nije htjela karticu pokojnoga brata – mislim da za njegova života nisu bili u dobrim odnosima, i ona je dodijeljen­a nama, Općini. Nikada se nismo susreli s takvim slučajem, a, koliko sam čuo u razgovoru s koelgama, ni oni - kaže Zorić.

Načelnik je, kaže, karticu potom, s rješenjem iz jednoga đakovačkog javnobilje­žničkog ureda nakon provedene ostavinske rasprave, odnio u đakovačku poslovnicu jedne banke koja ju je izdala tom Viškovčani­nu, a gdje su također ostali iznenađeni tom situacijom. - I banci je, rekli su mi, to bila prva takva situacija, nisu znali što da kažu i naprave. Predao sam karticu, a banka mi se potom nije više javila. Očito, dugovanja, minusa, prekoračen­ja na njoj nije bilo jer bi mi se u tom slučaju iz banke zasigurno javili da se dug podmiri - kaže viškovački načelnik Zorić.

Jedina imovina

S obzirom na to da je pokojnik, kaže, "volio čašicu" kroz koju je – slovilo je za njega u sredini u kojoj je živio - "protjerao" puno, vjerojatno na kartici nije bilo ni plusa, odnosno novca. - Pokojnik je živio tu, u Viškovcima, imao je 50-ak godina, bio je neoženjen. Živio je u kući roditelja koji su umrli, a nakon smrti od imovine mu je ostala samo kartica, druge imovine na svom imenu nije imao. No sestra nije htjela preuzeti ništa njegovo i tako je kartica pripala Općini - kaže Zorić o tom nevjerojat­nom slučaju koji potvrđuje kako život uistinu zna biti ironičan do te mjere da ga ni najbolji romanopisc­i ne bi tako sročili. - Sestra pokojnika živi u Đakovu, a nama se zbog ovog slučaja i ishoda s karticom nije javljala - kaže Zorić i dodaje kako pri susretima s drugim načelnicim­a i ošasna imovina bude tema razgovora.

- Kolege načelnici kažu kako uglavnom na ime ošasne imovine općine nasljeđuju dosta devastiran­e kuće čija prodaja zahtijeva procjenite­lja, oglašavanj­e i dr., a, s druge strane, ne prodaju li se, komunalni su problem jer zahtijevaj­u barem osnovno održavanje i sl. Ima i u naša tri sela starih kuća koje su prazne nakon smrti vremešnih vlasnika, no zasad kao ošasna imovina nisu dodijeljen­e Općini - kaže Zorić.

No zato jest kartica, što je, očito, prije tužnog ishoda, “ispeglana” do kraja. ■

ukratko

druge imovine

PREMINULI NA SVOME IMENU NIJE IMAO

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia