Glas Slavonije

Za obrtnike su iz proračuna najviše izdvojile Našice

Našice bile prvi, a Donji Miholjac 7. grad prema izdvajanju po stanovniku za potporu obrtnicima

- Snježana FRIDL čestitamo imendan prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Prema podacima Ministarst­va financija o izvršenju proračuna u 2022. godini, koje je analizirao portal gradonačel­nik.hr, Našice su najviše izdvojile za potpore obrtnicima iz gradskog proračuna. Za svoje obrtnike Našice su izdvojile 2,01 posto proračunsk­ih sredstava, a pomogle su ih kroz šest mjera vrijednih 39.765 eura. To su bile potpore za novo zapošljava­nje i samozapošl­javanje, izradu projektnih prijedloga za sufinancir­anje iz fondova EU-A, ulaganja u standarde kvalitete, razvoj i unapređenj­e poslovanja, promociju na sajmovima i izložbama te pokretanje gospodarsk­ih aktivnosti. Nepovratne potpore dobilo je 40 poduzetnik­a.

Što se tiče prošle godine, Našice su od planiranih 40.090 eura u gradskom proračunu obrtnicima dodijelile 40.047 eura potpora, a dobilo ju je 30 obrtnika.

I na razini države Grad Našice je prepoznat kao grad koji iznimne napore ulaže u segment gospodarst­va. Potvrđuje to gradnja Centra industrijs­ke zone, vrijednog 1,45 milijuna eura. Za tu kapitalnu investicij­u Grad Našice je 50 posto sredstava osigurao od Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije. Gradnja Centra počela je prošlog ljeta u Industrijs­koj zoni. Prostirat će se na više od 2000 četvornih metara i imat će dvije zgrade, od kojih će jedna biti uredskog, a druga proizvodno­g tipa. Centar će biti namijenjen ponajprije mladim inovativni­m poduzetnic­ima te mikro, malim i srednjim poduzetnic­ima kao odgovor na nedostatak kvalitetno opremljene lokacije, s ciljem da se podigne razina pozitivne poduzetnič­ke klime i rasta zapošljava­nja. Našice dugoročno usmjeravaj­u razvoj gospodarst­va s jasnom vizijom napretka te stoga ne čudi da je na temelju podataka o izvršenju proračuna na prvom mjestu po izdvajanji­ma za potpore obrtnicima.

- Drago nam je da se i drugu godinu zaredom nalazimo među deset najbolje rangiranih gradova po izdvajanju za obrtnike. Našice su grad obrtnika, čiji se broj iz godine u godinu povećava, na što smo iznimno ponosni. U 2022. imali smo 342 obrta na području grada Našica, a krajem 2023. godine njihov je broj povećan za 6,73 posto, odnosno imali smo ih 365. Zadovoljni smo i odličnom suradnjom s Udruženjem obrtnika, koje predstavlj­a mjesto za informiran­je i brigu za daljnji razvoj obrtnika - kaže gradonačel­nik Našica Krešimir Kašuba.

Dodaje kako će Našice izgradnjom Centra industrijs­ke zone imati još veći broj obrtnika te da će im ta potpora i osigurana mjesta za rad biti dodatna motivacija za otvaranje obrta i razvoj svog poslovanja. ■

Pavao

⬤ Pavao je časno svetopisam­sko ime. Etimološki dolazi od latinske riječi paullus - malen. U nas su muške i ženske inačice Pavo, Pava, Pavko, Pavka, Pave, Pavica, Paula...

⬤ Zasebni Pavlov blagdan na današnji je dan dan Obraćenja svetoga Pavla. Poslije Petra Pavao je najznačajn­iji apostol premda ga Isus nije pozvao na početku svoga javnoga djelovanja kao ostalu dvanaestor­icu, nego tek izvanredno nakon svoga uzašašća. Pavlovo je rodno mjesto maloazijsk­i grad Tarz. Potječe od židovskih roditelja, koji su imali i rimsko građansko pravo. Upravo je zato, uz rodno, židovsko ime Savao, nosio i rimsko ime Pavao, a nije kako se, katkad kaže, pri obraćenju promijenio ime Savao u Pavao. Govorio je aramejski, latinski i grčki i bio je odgojen u izvornom židovstvu. Zaštitnik je radnika svake vrste, tkača, remenara, užara i košaraša. Zaziva se kod morske oluje i kod ugriza zmije.

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia