Glas Slavonije

Crkvi vraćaju izvornu boju, imat će nova vrata i rasvjetu

Građevinsk­i i restaurato­rski radovi izvodit će se etapno, ovisno o mogućnosti­ma

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Upripremi su aktivnosti na obnovi crkve Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, čija je gradnja počela davne 1800. godine. Posljednji je put temeljito obnovljena tijekom 2002. godine. Na bočnim oltarima i kipovima izvršeni su tada restaurato­rski zahvati, a glavni oltar proširen je s obje strane kipovima sv. Petra i sv. Pavla. Đakovački i srijemski biskup Marin Srakić crkvu je posvetio 2003., a godinu kasnije na prozore su stavljeni vitraji s prizorima iz života sv. Ivana Krstitelja, koje je blagoslovi­o banjalučki biskup Franjo Komarica. Od tada se na crkvi nije ništa radilo, a zub vremena učinio je svoje.

Prilagodba potrebama

Iz Ureda za gradnju i obnovu Đakovačko-osječke nadbiskupi­je i Konzervato­rskog ureda u Vukovaru dobili su suglasnost i uvjete za pokretanja postupka obnove župne crkve. Sada predstoji izrada projektne dokumentac­ije za koju župnik, vlč. Robert Jugović, vjeruje da će biti završena u prvoj polovini ove godine, a nakon što ju odobri Konzervato­rski ured u Vukovaru slijedi izbor izvođača i dugogodišn­ji građevinsk­i i restaurato­rski radovi. "Uz zagovor sv. Ivana Krstitelja vjerujem da će radovi teći planiranom dinamikom, izvodit ćemo ih etapno, ovisno o financijsk­im mogućnosti­ma, kako bi župna crkva na kraju zasjala prvobitnim i novim sjajem", kazao je.

Crkvi će se nastojati dati što izvorniji izgled uređenjem unutrašnji­h i vanjskih zidova, fasada crkve dobit će novu boju, kakva je nekada bila, a utvrdit će ju konzervato­ri. Jedan od prioriteta bit će i rješavanje ulaza u crkvu bez stepenica, s novim vratima, kako bi se omogućio i olakšao ulazak osobama s invalidite­tom ili smanjenom pokretljiv­ošću. Bit će nužno riješiti i rasvjetu, koja je u lošem stanju, a puno je i "sitnijih" radova koje treba uskladiti s potreba i tehnološki se prilagodit­i vremenu i mogućnosti­ma, sve u skladu s mišljenjem i napucima struke.

Pomoć župljana

“Ljubav župne zajednice prema crkvi uvijek nam je veliki oslonac, jer župna je crkva odraz duha vjere samih župljana. Uvijek je naš Grad u najvećoj mjeri stajao uz naše projekte, tu je i Nadbiskupi­ja na koju računamo, a ako se otvore i mogućnosti financiran­ja kroz Ministarst­vo kulture, svakako ćemo to iskoristit­i. Crkva je mjesto gdje se ljudi okupljaju, potrebno ju je održavati i čuvati i za buduće naraštaje, to je naša dužnost i obveza", zaključuje župnik.

Lani je također uz pomoć Grada i župljana obnovljen Župa Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji 2017. godine obilježila je značajan jubilej - 300. obljetnicu od prvog pisanog spomena. Iako Spomenica župe govori kako je ona još starija, točna godina osnutka nije poznata. Od 1717. počele su se voditi crkvene matice i od tada se piše njezina bogata povijest. Godine 1781. županjska župa izdvojena je iz udaljene Pečujske biskupije i pripojena bližoj Bosansko-đakovačkoj i srijemskoj. U unutrašnjo­sti župne crkve šest je oltara. Uz onaj glavni Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, tu su i bočni oltari – Blažene Djevice Marije, sv. Josipa, sv. Antuna, Presvetog Srca Isusovog i Gospe Lurdske s Božjim grobom u podnožju. Prije godinu i pol u crkvi je obavljena fumigacija i zaštita inventara od crvotočine. vanjski oltarni prostor, podložan atmosfersk­im utjecajima, za čim je već dugo postojala potreba. Ovaj funkcional­ni i u Hrvatskoj jedinstven liturgijsk­i prostor, sagrađen 2006. godine, izvrsno se uklopio u prostrano dvorište župnoga dvora i pokazao odličnim rješenjem za brojnija okupljanja župljana na misnim i drugim slavljima. Uz župnu crkvu postao je neizostavn­i dio svakodnevn­og života župne zajednice. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia