Glas Slavonije

Uz 15 od 136 euharistij­skih čuda širom svijeta izložene i moći blaženog Carla Acutisa

-

Uprepunoj dvorani Župe Svih svetih preksinoć je otvorena međunarodn­a izložba "Euharistij­ska čuda sijeta" koju je osmislio i izradio bl. Carlo Acutis, prikupivši za svog kratkog života dokumentac­iju za njih 136 te je sav prikupljen­i materijal tehnički uredio na panoima, prikladnim­a za izložbene aktivnosti. Izložba je prvi put prikazana 2005. u Rimu, godinu prije smrti tog blaženika koji je rođen 1991. u Londonu. Ideju za izložbu dobio je s 11, a umro je od leukemije u Monci, 2006., s 15 godina. Grob mu je s neraspadnu­tim tijelom u Asizu.

Na đakovačkoj izložbi, koja je obuhvatila panoe s 15 euharistij­skih čuda svijeta koje je priznala Crkva, istaknute su i njegove moći. Uvodno je na izložbi, kojoj je prethodilo misno slavlje u katedrali i koje je predvodio župnik i upravitelj svetišta Krvi Kristove u Ludbergu Kristijan Stojko, govorio župnik Župe Svih svetih Ivan Lenić, poručivši da je euharistij­a izvorište života.

- Bl. Carlo Acutis euharistij­u je nazivao našom autocestom do neba - rekao je Lenić.

Inicijator izložbe, đakovački vjeroučite­lj Mihael Kelbas, rekao je kako je ona bila na svim kontinenti­ma, a u RH je dvije godine. - Prije Đakova bila je u Splitu i sada je prvi put u Đakovačko-osječkoj nadbiskupi­ji. U ovoj župi je do 3. veljače, kada će biti postavljen­a i u drugoj đakovačkoj župi, Dobrog Pastira. Potom ide u konkatedra­lu u Osijeku, pa u Brod te Vinkovce. Iza toga putuje po župama diljem RH - rekao je Kelbas, ujedno i autor kratkog filma o bl. Acutisu koji je preksinoć i prikazan.

Među izloženim panoima je i onaj o euharistij­skom čudu u Ludbregu iz 1411. - Svećenik, slaveći sv. misu, u kaležu kada stavlja vino i vodu, nakon posvetne molitve, kada se trebao pričestiti, ugledao je crvenu tekućinu što je mirisala na krv. Ostavio ju je po strani, nije se pričestio, nije to popio. U pozadini čuda bila je njegova sumnja; taj svećenik piše da je sumnjao u Isusa prisutnog u euharistij­i i onda se sramio kako se njemu kao svećeniku dogodilo da sumnja. Stoga je to sakrio u zid. Nitko za to nije znao, no savjest mu nije dala mira i poticala ga je da izgovori drugima pa je to rekao svećenicim­a, a potom i drugima, i tako je počelo čašćenje predragocj­ene krvi Kristove u Ludbregu. Ona se sada nalazi u župnoj crkvi, u staklenoj ampuli - rekao je Stojko, poručivši da je svim tim čudima Bog želio ostaviti znak. Suzana Župan ■

Nakon što je ludbreški svećenik K. Stojko otvorio izložbu, izgovorena je molitva blaženom Carlu Acutisu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia