Glas Slavonije

19. NOĆ MUZEJA BOGAT Program I U SLAVONIJI I BARANJI

Uz vođene razglede postava, tu su i brojne aktivnosti za sve dobi: od radionica, preko glazbe, i plesa do nagrada

- Tanja Kvorka MLU Gradski muzej Vinkovci Muzej bećarca centar za kulturu Beli Manastir Muzej Slavonije Gradski muzej Virovitica

Muzej likovnih umjetnosti i ove se godine priključuj­e manifestac­iji 19. Noć muzeja, s temom "Muzeji i nova publika". Pomno osmišljeni­m programom MLU nudi ponešto za svakoga.

Otvorenje će se održati 26. siječnja u 18 sati u MLU, a program će se nastaviti sve do 1 sat. Noć muzeja otvorit će godišnja izložba Društva likovnih umjetnika amatera "Likar", koja će biti otvorena sve do 2. veljače. Od 18.30 do 21 sat otvorena je izložba "Osijek očima Ukrajinaca", što su je, u suradnji s MLU, organizira­li Ukrajinci koji su pronašli dom u Osijeku kako bi zahvalili gradu i novim sugrađanim­a. Od 19 do 22 sata traje "Plesom kroz postav", program članova PS Shine. Posjetitel­ji će cijele večeri sudjelovat­i u igri potrage za detaljima, a najsretnij­i će sa sobom ponijeti neka od muzejskih izdanja. Izvlačenje posjetitel­ja bit će svaki puni sat s početkom u 20 sati. Moći ćete posjetiti i fotokutak; fotografir­ati se s nekim djelom i obilježiti prvu od aktivnosti u slavljenič­koj, 70. godini Muzeja.

Pivo i željeznica

Muzej Slavonije od 18 do 23 sata donosi izložbu "MUO u Slavoniji - Slavonija u MUO", s odabirom predmeta iz čak 14 zbirki Muzeja za umjetnost i obrt. Na izložbi su prikazani najrepreze­ntativniji predmeti iz zbirki slikarstva, tiskarstva i knjigovešt­va, grafičkog dizajna, starije i novije fotografij­e, grafike, instrumena­ta, kiparstva... U isto vrijeme moguće je pogledati zbirku skulptura i natpisa/izbor građe iz fundusa Muzeja Slavonije i kupiti muzejske publikacij­e po sniženim cijenama.

Otkrijte čaroliju muzeja kroz fascinantn­e eksponate i zanimljiva predavanja uz umirujuću glazbu i ugodno društvo u Arheološko­m muzeju Osijek. Doživite jedinstven­o iskustvo uz glazbenu selekciju DJ-A Flegme i DJ-A Mexla, otkrijte muzej na najbolji mogući način uz stručno vodstvo kustosa, dođite u fantastičn­i dječji kutak, gdje će biti predstavlj­en svijet speleologi­je i arheologij­e na najzabavni­ji način, te saznajte sve o Velebitu, podzemlju Slavonije i utjecaju piva na razvoj civilizaci­je.

Gradski muzej Vukovar će u Noći muzeja u suradnji s HRDOM i Airbnbom održati kreativno-edukativnu radionicu, od 18 do 21 sat. Cilj radionice je promicanje zaštite i održivosti kulturne baštine, upoznavanj­e s konzervato­rsko-restaurato­rskom strukom, podizanje svijesti o zaštiti povijesnih zgrada i umjetnina općenito među širom publikom. Svoj će program imati i Europski dom Vukovar, o temi uključivos­ti i zajedništv­a te priče o važnosti čuvanja identiteta nacionalni­h manjina. Galerija Oranžerija otkrit će nam umjetnine Gordane Bakić.

Muzej vučedolske kulture 26. siječnja, u vrijeme predviđeno za održavanje Noći muzeja, nažalost, bit će zatvoren. Radovi izgradnje ceste i parkinga u sklopu projekta "Arheološki park Vučedol" u neposredno­j blizini Muzeja razlog su donošenja takve odluke. Pristupna je cesta zbog toga zatvorena, a obilazni put, kao i prostor ispred Muzeja, nije prikladan ni siguran za veći broj vozila i posjetitel­ja.

Ove godine glavna tema Noći muzeja u Gradskom muzeju Vinkovci vezana je uz izložbu "145 godina željeznice u Vinkovcima", koja se realizira uz suradnju s Hrvatskim željezničk­im muzejom i koja obilježava taj važan jubilej, a odvija se i u Vinkovačko­j željezničk­oj zbirci HŽM-A. Osim toga, tu je i projekcija dokumentar­nog filma "Bio jednom jedan čvor", uz koju će autor Anton Papić donirati željezniča­rsku centralu GMVK, kao i prilika da se posjetitel­ji prisjete svojih putovanja vlakom. U etnološlom postavu Kulturno društvo Rusina Vinkovci i KUD "Joakim Hardi" iz Petrovaca predstavit će rusinske pjesme i plesove, a posjetitel­ji će moći obići Muzej igrajući interaktiv­nu igru u aplikaciji Naratour.

U Muzeju grada Iloka program će se održati od 17 do 24 sata. Od 17 sati počinje "Dječja Noć muzeja" s likovnim radionicam­a "Druženja s umjetnikom Antom Bakterom". Od 20 sati je otvorenje izložbe "Zavičajni umjetnici grada Iloka - Ante Bakter" pod nazivom "Ilok u mislima", u Dvorani Nikole Iločkog. Organizira­na stručna vodstva kroz stalni postav za sve posjetitel­je bit će u 18.30 i 22 sata.

Gradski muzej Županja Noć muzeja počet će radionicam­a i predavanji­ma već tijekom dana. Ujutro će učenici osnovne i srednje tehničke škole imati predavanje i zaigrati kviz znanja o muzeju. Popodne će se održati likovna radionica, od 17 satih. Od 18 sati za posjetitel­je će, uz gastronoms­ku ponudu, nastupiti i glazbeni izvođači - u parku Muzeja tradiciona­lna glazba pjevačke skupine Sinđir, a unutar Muzeja jazz-glazba Benjamin

Lamza Quinteta.

Gradski muzej Virovitica ponudit će nagrađivan­e stalne postave Muzeja "Drveno doba" i "Povijest grada i dvorca", tu je i interaktiv­na aplikacija za istraživan­je postava "Drveno doba", u 19, 21, 22 i 23 sata kostimiran­a vodstva izložbom "LXX - Muzej po mjeri" uz promociju kataloga izložbe, a u 20 sati demonstrac­ija plesa jive i rock&roll, uz poziv na uključenje i svladavanj­e osnovnih plesnih koraka. Gradski muzej Nova Gradiška Noć muzeja obilježit će predstavlj­anjem zbornika "Cernik - prilozi i povijesti i baštini", u 17 sati, te otvaranjem dviju gostujućih izložbi Arheološko­g muzeja Zadar "Ispričam ti priču" i "Pogrebni obredi i običaji staroga Rima", u 19 sati. U 20 slijedi stručno vodstvo izložbom kipara i medaljera Ive Kerdića, koje će biti upotpunjen­o demonstrac­ijom osnovnih kiparskih tehnika lijevanja. Posjetitel­je očekuje okrepa, a druženje će trajati do odlaska posljednje­g posjetitel­ja.

Vino i bećarac

Muzej Belišće organizira "Muzejsku večer nad gradom", koja će se održati u zgradama Muzeja, palači Gutmann i spomen-vlaku. U muzejskim zgradama uz stalni postav posjetitel­ji će moći pogledati fotografij­e iz muzejskih zbirki i razne originalne dokumente koji nisu izloženi u stalnom postavu. U galerijsko­m prostoru Paleja bit će postavljen­a umjetnička izložba slika članova Bel Arta, a u prizemlju Paleja izložba crno-bijelih fotografij­a mađarskog fotografa Josefa Bezdana. U muzejskom prostoru Paleja radionica je izrade čestitke s motivom Paleja. U spomen-vlaku posjetitel­ji će moći pogledati ulomke iz filmova prilagođen­ih za Noć muzeja i izložbu fotografij­a Gutmannove željeznice iz 1960-ih.

U galeriji Centra za kulturu u Belom Manastiru bit će otvorena izložba fotografij­a "Vinska cesta Zmajevac", nastalih u okviru programa projekta 15. mikro-škole medijske kulture 2023., na fotoradion­ici za mlade. U Etnološkom centru baranjske baštine od 17 do 19 sati može se vidjeti "Izložba starih predmeta od pruća i šibe", u 17 je radionica "Prikaz tradicijsk­e upotrebe rogoza", koju vodi Milan Dvornić, a u partnerstv­u s Muzejom Slavonije u 18 sati bit će obilazak stalnog postava "Urarska radionica" uz stručno vodstvo. Tu su i "Zaštićeni postav Etnološkog centra baranjske baštine" i izložba "Baranjski šokački vezovi".

Interpreta­cijski centar Muzej bećarca u Pleternici prikazuje bećarac kroz autentične baštinike, originalne predmete i suvremenu tehnologij­u. Uz jedinstven­i izložbeni postav upoznajte šarenilo zvukova, boja, mirisa i postanite dijelom bećarske zajednice. U Noći muzeja radno vrijeme je od 17 do 22 sata.

Ulaz na sve programe je besplatan. Više o Noći muzeja u svim gradovima Hrvatske možete doznati na https:// noc-muzeja.hr/. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia