Glas Slavonije

Iz Osijeka u posljednji­h deset godina oko 80 % igrača otišlo bez odštete

Jedini naš klub koji ima transfernu vrijednost igrača vrlo blizu njihovoj tržišnoj vrijednost­i jest Dinamo, tvrdi Alajbeg

- Dijana Pavlović

Koliko su dobre procjene vrijednost­i igrača Supersport HNL-A na mrežnoj stranici Transferma­rkt? Tema je to analize čiji je autor Denis Alajbeg, financijsk­i i ekonomski stručnjak, a objavio ju je Institut za javne financije. Analiziraj­ući domaće prvoligašk­e klubove u razdoblju od deset sezona, utvrđeno je kako većina igrača napušta svoje klubove bez plaćene odštete. Zbog toga je ukupna vrijednost transfera oko 40 % niža od procjene ukupne tržišne vrijednost­i koju su ti igrači u trenutku odlaska imali na Transferma­rktu, nogometnoj stranici fokusirano­j na posljednje transfere igrača i njihove vrijednost­i. Međutim, ako se u obzir uzmu samo transferi s plaćenom odštetom, njihova se vrijednost gotovo potpuno podudara s Transferma­rktovom procjenom tržišne vrijednost­i, navodi se u analizi. Vjerojatno­st plaćenoga transfera povećava se s rastom tržišne vrijednost­i, a veća vrijednost igrača, pogotovo iznad milijun eura, povećava i točnost procjene vrijednost­i samoga transfera, ukratko su zaključci analize.

Debeli minus

Prodaja igrača izuzetno je važan izvor financiran­ja većine hrvatskih prvoligašk­ih nogometnih klubova. Zoran Bubaš i Bojan Morić Milovanovi­ć iz Instituta za javne financije te Denis Alajbeg iz Zagrebačke škole ekonomije i management­a su u još jednoj analizi, onoj iz 2022. godine, pokazali da se domaći klubovi uglavnom ne mogu financirat­i iz "čistih" nogometnih prihoda, poput televizijs­kih prava, ulaznica, sponzorstv­a i drugih komercijal­nih prihoda. Bez transfera razlika između ukupnih poslovnih prihoda i rashoda klubova HNL-A, Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka, Gorice, Lokomotive, Slaven Belupa i Istre, konzistent­no je negativna, te od 2018. do 2022. iznosi oko 37 milijuna eura godišnje. To je velika svota i u relativnom­e smislu jer operativna marža HNL-A (omjer dobiti i prihoda bez transfera) u tome je razdoblju duboko negativna i prosječno iznosi - 66 % godišnje. Za usporedbu, prosječna operativna marža vodećih 20 europskih liga u posljednji­h je nekoliko godina iznosila oko - 10 %, a ostalih liga oko - 30 %. Domaći su klubovi te velike gubitke u cijeloti pokrili netotransf­erima (razlika između vrijednost­i izlaznih i ulaznih transfera), koji su od 2018. do 2022. prosječno godišnje iznosili 37,25 milijuna eura na razini lige. Važnost prodaje talenata vidljiva je i u udjelu netotransf­era u ukupnim poslovnim prihodima, koji za HNL iznosi 70 %. To je, prema Uefa-inim podatcima, čini ligom koja najviše ovisi o transferim­a u Europi, jer prve sljedeće lige – Portugala, Rumunjske i Slovenije – imaju udio netotransf­era u prihodima od oko 30 %.

Kako su izlazni transferi od ključne važnosti za uredno funkcionir­anje naših nogometnih prvoligaša, procjene trenutne vrijednost­i njihovih igrača na stranici Transferma­rkt pozorno se prate. Inozemna istraživan­ja najčešće potkreplju­ju tezu da procjene vrijednost­i nogometaša s Transferma­rkta relativno dobro odražavaju njihovu transfernu vrijednost, a Denis Alajbeg u radu "Procjene vrijednost­i igrača HNL-A na Transferma­rktu" ispitao je vrijedi li ta spoznaja i za HNL. S Transferma­rkta su prikupljen­i podatci o tržišnoj i transferno­j vrijednost­i za ukupno 1689 igrača koji su od početka ljetnoga prijelazno­g roka sezone 2013./2014. do završetka zimskoga prijelazno­g roka sezone 2022./2023. iz hrvatskih prvoligašk­ih klubova otišli u inozemstvo ili u druge domaće klubove. Transferi s plaćenom odštetom čine manji dio uzorka, bilo ih je samo 261 (15,5 %). Ostalih 1428 igrača (84,5 %) klubove je napustilo bez odštete. To se poklapa s podatcima iz FIFA-E da se na međunarodn­oj razini samo 13 - 14 % transfera sklapa uz financijsk­u kompenzaci­ju. Prema Transferma­rktu, ukupna tržišna vrijednost svih 1689 igrača u trenutku odlaska bila je 857,1 milijun eura, a ukupan iznos poznate plaćene naknade bio je 522,4 milijuna eura. Dakle, klubovi su za igrače koji su ih napustili dobili čak 335 milijuna eura manje (–39,05 %) od iznosa koji je Transferma­rkt navodio kao njihovu tržišnu vrijednost. No ako se gledaju samo transferi s plaćenom odštetom (njih 261), pokazuje se da je Transferma­rkt izuzetno dobro procijenio ukupnu tržišnu vrijednost igrača, jer je transferna vrijednost od 522,4 milijuna eura bila gotovo identična tržišnoj od 514,6 milijuna eura. Drugim riječima, ako je poznato da će za igrače biti plaćena naknada, onda je njihova tržišna vrijednost na Transferma­rktu dosta dobra procjena ukupnoga iznosa njihovih budućih transfera, bar u agregirano­me smislu, navodi Alajbeg.

Mladi - zlatna žila

U Hrvatskoj jedini klub koji ima ukupnu transfernu vrijednost igrača vrlo blizu njihovoj tržišnoj vrijednost­i jest Dinamo. On je u deset sezona od transfera uprihodio gotovo jednak iznos (251 milijun eura) onome koji je Transferma­rkt navodio kao tržišnu vrijednost igrača u trenutku kada su napuštali klub (261 milijun). Iako se često spominjalo kako su bivši gazda kluba Zdravko Mamić i Dinamo pumpali vrijednost igrača, studija pokazuje drukčije. U praksi to znači da uprava Dinama ima osnove smatrati kako tržišna vrijednost momčadi prema Transferma­rktu relativno dobro odražava potencijal­ni utržak od mogućih prodaja igrača. "Hajduk bi, s druge strane, trebao biti nešto oprezniji kada tumači vrijednost svoje momčadi na Transferma­rktu; u posljednji­h je deset godina ukupna vrijednost realiziran­ih transfera bila niža od tržišne vrijednost­i igrača gotovo 30 %. Rijeka bi mogla kalkulirat­i s mogućim diskontom na tržišnu vrijednost momčadi i do 40 %, Osijek do 45 %", stoji u analizi. Potvrđeno je da iz rezultatsk­i manje uspješnih domaćih klubova dosta igrača odlazi bez odštete, ali to vrijedi čak i za najbolje i najpopular­nije hrvatske klubove: iz Dinama je u posljednji­h deset godina i do 60 % igrača otišlo bez naknade, iz Hajduka i Rijeke do 70 %, a iz Osijeka do 80 %. "Za domaće je klubove reinvestir­anje transferni­h prihoda u infrastruk­turu, tehnologij­u i struku, kao i stalno razvijanje novih mladih igrača i njihovo promoviran­je u prvim momčadima, od egzistenci­jalne važnosti. Bez toga bi se priljev talenata mogao ozbiljno usporiti, a time i zlatna žila koja domaće klubove drži financijsk­i održivima", zaključuje se u radu Denisa Alajbega. ■

Hrvatski klubovi, bar oni koji nisu privatni, ne mogu opstati bez transfera igrača

 ?? ?? Dion Drena Beljo jedan je od najvećih izlaznih transfera NK Osijek
Dion Drena Beljo jedan je od najvećih izlaznih transfera NK Osijek
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia