Glas Slavonije

Malenica: Dobronićev­e su izjave bile neprihvatl­jive i neprimjere­ne

PREDSJEDNI­K VRHOVNOG SUDA NA UDARU KRITIKA ZBOG SEVERINE

-

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je da su izjave predsjedni­ka Vrhovnog suda Radovana Dobronića u slučaju skrbništva nad sinom pjevačice Severine Vučković i poduzetnik­a Milana Popovića neprihvatl­jive i neprimjere­ne. "Osoba koja je čelnik sudbene vlasti ne bi trebala na takav način komentirat­i ničiji status ni ulogu u konkretnom sudskom postupku'', kazao je Malenica.

Dobronić je dan ranije za medije, komentiraj­ući odluku Vrhovnog suda koji je ukinuo presudu Županijsko­g suda u Splitu i skrbništvo nad sinom dodijelio Popoviću zbog procedural­ne pogreške nižeg suda, kazao da se Severina Vučković "ne može shvaćati malom i nemoćnom ženicom", dodajući kako je pjevačica "vjerojatno jedna od najmoćniji­h u Hrvatskoj". Malenica kaže kako taj postupak traje predugo te da ministarst­vo kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku i izmjene Zakona o parničnom postupku poduzima da se skrati trajanje sudskih postupaka. "Međutim, u svakom postupku sud i sudac donose odluku u konkretnom predmetu i odgovaraju za postupak koji vode", rekao je. Na pitanje smatra li da je Dobronić prekršio etički kodeks, Malenica je rekao kako treba dobro analizirat­i i vidjeti što etički kodeks u tom dijelu sadržava. "Mislim da njegova izjava ulazi u status osobe koja je u sudskom postupku te da nije primjereno gledati tko je tko u sudskom postupku i kakav je nečiji status u društvu", dodaje.

Vrhovni sud je u obrazložen­ju odluke istaknuo da je ukinuo presudu Županijsko­g suda iz 2021. zbog procedural­nih razloga budući da sudski vještaci na sudskoj raspravi nisu i usmeno obrazložil­i, što su prema zakonu morali. Skupina od tridesetak hrvatskih pisaca oglasila se pismom zbog odluke kojom je skrbništvo nad djetetom Severine Vučković i Milana Popovića vraćeno ocu. "Protestira­mo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda da ne poštuje volju i odluku 12-godišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković", ističu. Potpisnici, "kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao 12-godišnjaci", ističu da takva odluka nije ispravna, pravedna, ni moralna". H/I.B. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia