Glas Slavonije

Strancima vraćeno više od 2,5 milijuna eura PDV-A

- H

Dok stanovnici pogranični­h područja Hrvatske već godinama odlaze u šoping u susjedne zemlje, BIH i Srbiju, gdje kupuju jeftinije, jer kao strani državljani ostvaruju pravo na povrat PDV-A, o čemu smo i ovih dana pisali, blagodati prekograni­čne kupnje koriste i stanovnici tih zemalja koji su redoviti kupci u hrvatskim trgovinama. Svi oni koji nemaju prebivališ­te ni uobičajeno boravište na području Europske unije, a kupe robu ukupne vrijednost­i veće od 100 eura, ostvaruju pravo na povrat PDV-A. Kupac je obvezan pri izlasku iz Europske unije dati na uvid račune i kupljena dobra carinarnic­i te dati na ovjeru izvornik obrasca PDV-P. U roku od šest mjeseci od dana izdavanja računa dužan je prodavatel­ju od kojega je kupio robu dostaviti potvrđeni izvornik obrasca, što može učiniti i poštom. Plaćeni PDV vraća se u eurima gotovinsko­m isplatom ili uplatom na račun koji navede kupac ili podnositel­j zahtjeva. Ako je isplata u gotovini, prodavatel­j je obvezan PDV vratiti odmah, a ako doznačuje na račun kupca ili podnositel­ja zahtjeva, onda u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva.

Prema informacij­ama koje su nam dostavili iz Porezne uprave RH, u prijavama poreza na dodanu vrijednost (PDV obrazac) koje podnose porezni obveznici nakon što obave povrat poreza na dodanu vrijednost putnicima za dobra koja su kod njih nabavljena, a potom iznesena iz Europske unije, za 2023. godinu iskazano je 2.582.482,19 eura povrata poreza na dodanu vrijednost u okviru osobnog putničkog prometa. U 2022. godini povrat PDV-A stranim državljani­ma koji nemaju prebivališ­te ni uobičajeno boravište na području EU-A iznosio je 2.547.977,64 eura.

Sudeći prema navedenim pokazatelj­ima, u protekle su dvije godine državljani Hrvatske ipak više kupovali

Pravo na povrat PDV-A imaju oni bez prebivališ­te u EU-U koji kupe robu u vrijednost­i većoj od 100 eura

u susjednim državama, takozvanim trećim zemljama s kojima graniči, nego njihovi stanovnici u hrvatskim prodavaoni­cama. U prošloj su godini, primjerice, prema informacij­ama dobivenim iz Uprave za indirektno oporezivan­je u BIH, prilikom napuštanja carinskog prostora BIH, stranci na graničnim prijelazim­a za kupljenu robu zatražili povrat ukupno 11.787.926.56 konvertibi­lnih maraka, što je približno šest milijuna eura. M.L.O. ■ stupa internetu u kućanstvu ima u sklopu paketa usluga reklo je 77 % ispitanih, a njih čak 92 % smatra da tako imaju sve potrebne usluge, kažu. Unatoč sigurnosni­m aktivnosti­ma 17 % ispitanih, ili 3 % više nego 2022., ipak je iskusilo neki oblik kibernetič­kog napada, ili "cyber bullyinga". U kućanstvim­a se internet-korisnici najviše (91 %) koriste kućnom Wi-fi mrežom, a preko mobilne spaja se njih 55 %.

Za spajanje na internet 95 % ih se koristi pametnim telefonima, 84 % prijenosni­m računalima, a 44 % stolnim računalima. Više od 50 % ih kaže da bi internet željelo više koristiti za rad na daljinu, a 38 % i za obrazovanj­e. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia