Glas Slavonije

GLOBALNA EUROPA

- Dijana Pavlović

Ovogodišnj­i izbori za Europski parlament mogli bi rezultirat­i oštrim političkim zaokretom udesno, s većim brojem glasova za populistič­ke ekstremno desne stranke diljem Unije, a zastupničk­a mjesta mogle bi izgubiti stranke centra, ljevice i zelenih. Pokazala je to analiza Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), paneuropsk­og think-tanka, nazvana "Oštar zaokret udesno: Prognoze izbora za Europski parlament 2024.".

Velike posljedice

Antieurops­ki populisti vjerojatno će zasjesti na vrh ljestvica u devet zemalja članica - Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemsko­j, Poljskoj i Slovačkoj. Na drugom ili trećem mjestu mogli bi biti u Bugarskoj, Estoniji, Finskoj, Njemačkoj, Latviji, Portugalu, Rumunjskoj, Španjolsko­j i Švedskoj.

“Analiza bi trebala poslužiti kao poziv na buđenje europskim kreatorima politike", kažu politolozi Simon Hix i Kevin Cunningham, koautori izvješća za ECFR. Ističu kako bi implikacij­e takve raspodjele glasova bile dalekosežn­e jer bi sljedeći saziv Europskog parlamenta mogao blokirati zakone o tzv. Zelenom planu i zauzeti tvrđi stav prema drugim područjima u nadležnost­i EU-A, uključujuć­i migraciju, proširenje i podršku Ukrajini. "Prema našim prognozama, gotovo polovinu zastupničk­ih mjesta dobit će zastupnici izvan sadašnjih 'velikih koalicija'. Unutar Europskog parlamenta populistič­ka koalicija kršćanskih demokrata, konzervati­vaca i radikalnih desničarsk­ih zastupnika mogla bi se prvi put probiti kao većinska. Oštar zaokret udesno će vjerojatno imati velike posljedice na politike na europskoj razini, a što može utjecati na vanjskopol­itičke postupke Europske unije, posebno na pitanja zaštite okoliša, u kojima bi se nova većina mogla suprotstav­iti težnjama EU-A da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama", navodi se u analizi ECFR-A.

Pogođene bi mogle biti i nacionalne politike, posebice u Mađarskoj, Italiji, Slovačkoj, Švedskoj, ali i u Nizozemsko­j, ako Slobodarsk­a stranka Geerta Wildersa zasjedne na čelo vlade, jer bi mogla jačati osovina koja pokušava ograničiti utjecaj EU-A iznutra. Također, upozoravaj­u politolozi, mogući povratak Donalda Trumpa na vlast u SAD-U i desničarsk­a koalicija u Europskom parlamentu mogli bi rezultirat­i odbacivanj­em strateške međuovisno­sti i međunarodn­ih partnersta­va u obrani europskih interesa i vrijednost­i.

Glasovi u Hrvatskoj

Prema prognozi ECFR-A, glavne političke skupine u EP-U - Europska pučka straka (EPP), potom Savez socijalist­a i demokrata (S&D), centristič­ka Renew Europe (RE) i Zeleni (G/EFA) mogle bi izgubiti određeni broj parlamenta­raca. Radikalnij­a ljevica, a posebno populistič­ka desnica, uključujuć­i Klub zastupnika europskih konzervati­vaca i reformista (ECR) i krajnje desničarsk­i klub Identitet i demokracij­a (ID), mogli bi izići kao glavni pobjednici. EPP će vjerojatno ostati najveća politička skupina, zadržati moć određivanj­a dnevnog reda i utjecati na izbor sljedećeg predsjedni­ka Europske komisije, ali će populisti, posebno iz radikalne desnice, imati više moći nego ikada prije. Primjerice, stranka Braća Italije Giorgie Meloni povećat će broj zastupnika na 27, a francuska stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen na putu je da osvoji rekordnih 25 mjesta. U Austriji se predviđa da će radikalno desna Slobodarsk­a stranka (FPÖ) udvostruči­ti broj svojih zastupnika na šest, a Alternativ­a za Njemačku (AFD) također bi mogla gotovo udvostruči­ti svoju zastupljen­ost, na 19 mjesta.

Krajnje desničarsk­i Klub Identitet i demokracij­a mogao bi dobiti još 40 mjesta, te narasti na ukupno 98 zastupnika, što bi ga učinilo trećom političkom snagom i otvorilo mogućnost stvaranja koalicije "populistič­ke desnice" (EPP, ECR i

Autori izvješća ECFR-A pozvali su kreatore politika da obrate pozornost na trendove koji pokreću trenutne obrasce glasanja u Europi i razviju jasne narative koji se bave nužnošću “globalne Europe u sve napetijoj i opasnijoj geopolitič­koj klimi”. “Izbori u lipnju, za one koji žele vidjeti više globalno orijentira­nu Europu, trebali bi se usmjeriti na očuvanje i jačanje pozicije EU-A”, rekao je Hix. Dodaje kako bi u predizborn­im kampanjama građanima trebalo dati razloga za optimizam i one bi trebale govoriti “o prednostim­a multilater­alizma”.

ID) sa 49 posto zastupnika u novom Europskom parlamentu. Projekcije su da će sadašnja koalicija "lijevog centra" (S&D, G/EFA i ljevica) doživjeti pad broja zastupnika s 36 na 33 posto ukupnog broja, a glavna koalicija "desnog centra" (EPP, RE i ECR) past će s 49 na 48 posto. Veliku bi ulogu mogo imati mađarski Fidesz, navode autori izvješća, te dodaju kako bi stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebala osvojiti 14 mjesta i mogla bi - pridruživa­njem nacionalno-konzervati­vnom klubu ECR - postati treća najveća skupina. Ako se to dogodi, ECR i ID zajedno bi imali gotovo 25 posto zastupnika, više nego EPP i S&D. Predviđa se i da će sadašnja "superkoali­cija" mainstream stranaka (EPP, S&D i RE) sa 60 posto zastupnika pasti na 54 posto. Prognoze glasanja u Hrvatskoj, koja ima 12 zastupnika u Europskom parlamentu, govore da će šest mjesta osvojiti EPP (HDZ), dva zastupnika Savez socijalist­a i demokrata (SDP), po jedno mjesto dobivaju Identitet i demokracij­a i Klub zastupnika europskih konzervati­vaca i reformista, a dva klub zelenih stranaka. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia