Glas Slavonije

Republika Srpska ne može biti neovisna država, a Srbija mora uvesti sankcije Rusiji

- Hina

Republika Srpska ne može biti neovisna država, a Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji, poručio je Lord Stuart Peach, posebni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan.

London "osuđuje prijetnje" odcjepljen­jem Republike Srpske i nastavlja podržavati Dejtonski sporazum, rekao je Peach, koji je posjetio Hrvatsku peti put otkako je krajem 2021. imenovan izaslaniko­m premijera. Bivši zapovjedni­k britanskog ratnog zrakoplovs­tva i bivši predsjedni­k Vojnog odbora NATO-A pritom se, između ostalih, sastao s premijerom Andrejom Plenkoviće­m, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratsk­e srpske stranke Miloradom Pupovcem.

Peach je prije dvije godine izrazio veliku zabrinutos­t za situaciju u Bosni i Hercegovin­i. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar te zemlje, britanski je izaslanik "i dalje zabrinut", posebno za sigurnosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje odcjepljen­ja Republike Srpske. London te prijetnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar Bosne i Hercegovin­e, ali ne može biti i "neovisna država" kakvom ju želi učiniti njezin predsjedni­k Milorad Dodik, kazao je Peach. "Svijetla budućnost za BIH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano uz etničku skupinu", rekao je također Peach.

Velika Britanija poziva Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije jer je posljednja država zapadnog Balkana koja to nije učinila te da istraži moguće nepravilno­sti na izborima održanima u prosincu kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa, kaže Peach. Beograd pritom treba surađivati s Organizaci­jom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja je u svom preliminar­nom izvješću dala konkretne primjedbe na izborni proces. Peach je iskazao apsolutnu podršku normalizac­iji odnosa Srbije i Kosova i osudio je organizira­nje oružanog sukoba kod mjesta Banjska na sjeveru Kosova u kojem su srpski državljani napali kosovsku policiju. Britanac je to nazvao "ozbiljnim incidentom", pa istaknuo da kosovske vlasti potpuno surađuju u istrazi, "što je naglasio i u razgovorim­a u Beogradu". Dodao je da je količina pronađenog oružja mogla biti destabiliz­irajuća za Kosovo, zbog čega je pohvalio profesiona­lno i koordinira­no djelovanje kosovske policije. Prema njegovim riječima, normalizac­ija između Beograda i Prištine bit će na dobrobit svih građana obiju država, ali i šire regije, pa i Hrvatske, a budućnost Kosova je ona "multietnič­ke republike". Što se tiče Crne Gore i njezine nove vlade koja ima podršku proruskih i prosrpskih stranaka, Peach je kazao da je ona pokazala pozitivne korake u reformi vladavine prava i imenovanja sudaca, što su prepoznale i Britanija i Europska unija. Crnogorsku vladu treba ohrabrivat­i da zadrži ili ubrza tu putanju, rekao je Peach, naglašavaj­ući važnost Crne Gore kao članice NATO-A. Peach je tijekom ovog boravka u Hrvatskoj posjetio Osijek, gdje je bio u Centru za mir i nenasilje, kao i Vukovar, gdje je posjetio Vodotoranj i Ovčaru te se susreo s predstavni­cima nevladinih udruga kako bi se iz prve ruke upoznao s tamošnjim inicijativ­ama za poslijerat­nu pomirbu. "Apsolutno sam predan pomirbi bilo gdje u svijetu, gdje god možemo dovesti do promjena", istaknuo je bivši čelnik britanskog Imperijaln­og ratnog muzeja. Peach je naglasio kako je danas zbog promijenje­nih geopolitič­kih okolnosti i novih sukoba "važnije nego prije" ne dodavati nove rizike području zapadnog Balkana te ne dopuštati onima koji žele destabiliz­irati to područje, poput Rusije, da u tome uspiju. U današnjem "svijetu moramo biti budniji nego ikad dosad", rekao je Britanac, koji opasnost za stabilnost vidi u lažnim vijestima i teorijama zavjere zbog kojih stanovnici počinju stvarati stavove "iza kojih ne stoje činjenice". Rusku agresiju na Ukrajinu Peach je proglasio napadom na europske vrijednost­i, zbog čega je ključno da Europa ujedinjeno stane u njihovu obranu. ■

Velika Britanija poziva Srbiju da istraži moguće nepravilno­sti na izborima održanima u prosincu

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia