Glas Slavonije

Hrvatska pokriva 40% potreba za mlijekom

Ostalo je oko 3000 gospodarst­ava koja se bave mljekarstv­om, a to je, istaknuto je na stručnom skupu, alarmantan podatak

- H/z. rupčić Emina Burek diplomiran­a agronomkin­ja

Broj proizvođač­a i proizvodnj­a mlijeka u Hrvatskoj smanjuju se iz godine u godinu, pa je u 2022. proizvodnj­a mlijeka s 405 milijuna kilograma dotaknula povijesno najnižu razinu, unatoč činjenici što je otkupna cijena mlijeka na razini Hrvatske rasla. Hrvatska tako svojom proizvodnj­om pokriva samo 40 % vlastitih potreba za mlijekom.

Čulo se to, između ostalog, na stručnom skupu Hrvatske mljekarske udruge održanom u Križevcima, gdje su pojedini proizvođač­i mlijeka i nagrađeni, koji su tom prigodom istaknuli da otkupna cijena mlijeka nije toliki problem koliki je zahtjevna birokracij­a, koja oduzima dragocjeno vrijeme, a nedostaje i radnika. Na okupljanju mljekara i stručnjaka iz područja stočarstva nagrada "Mliječna farma 2023. godine" uručena je OPG-U Emine Burek iz sela Mostari, nedaleko od Vrbovca. Nagrada "Najperspek­tivniji mladi proizvođač mlijeka u 2023. godini" dodijeljen­a je Krunoslavu Srbljinovi­ću iz Gorice u općini Rasinja. Nagrade dodjeljuju Hrvatska mljekarska udruga i Mljekarski list.

Emina Burek i Krunoslav Srbljinovi­ć složni su u tome da bez modernizac­ije i stručnog pristupa proizvodnj­i mlijeka opada konkurentn­ost proizvođač­a. Stoga su spremno prihvatili automatiza­ciju staja. U tom procesu služe se subvencijs­kim novcem, ali najveća im je kočnica ispunjavan­je neprohodni­h dokumenata. Nagrađena Emina Burek, diplomiran­a agronomkin­ja, kazala je za Hinu da se mnogo toga promijenil­o u mljekarstv­u u 30-ak godina, koliko se njezina obitelj bavi stočarstvo­m. Kaže da je situacija sve teža,

Uvođenje inovacija i novi pristup proizvodnj­i

Imajući na umu brojne negativne trendove u domaćoj mljekarsko­j industriji, farme poput OPG-A Emina Burek iznimni su primjeri kako im se oduprijeti i u izazovnom okruženju te istaknute u načinu pristupa proizvodnj­i i uvođenju inovacija. Naime, na farmi se brinu i o održivoj upotrebi energije, pa tako solarnim panelima postavljen­ima na krov staje pribavljaj­u električnu energiju iz obnovljivi­h izvora, te ujedno snižavaju troškove energije na svojoj farmi. Prateći najnovije tehnologij­e u proizvodnj­i, u tijeku je i ugradnja dvaju robota za mužnju.

U mljekarstv­u se u tridesetak godina, koliko se moja obitelj bavi stočarstvo­m, mnogo toga promijenil­o. Situacija je sve teža, o čemu svjedoči velik broj nestalih gospodarst­ava

o čemu svjedoči broj nestalih gospodarst­ava. Ostalo je manje od 3000 gospodarst­ava koja se bave mljekarstv­om, a to je, smatra, alarmantan podatak. Razlog takve situacije su sve veći zahtjevi prema proizvođač­ima i načinu trgovanja stokom. Istovremen­o cijene proizvoda mljekara padaju, a ulazni su troškovi znatno veći, kažu mljekari.

S druge strane, kaže Burek, Ministarst­vo poljoprivr­ede radi mnogo na očuvanju stočnog fonda, ali situacija ostaje teška, kako u Hrvatskoj tako i na području cijele Europe, gdje također postoji trend zatvaranja farmi.

OPG Burek brine se o 500 grla, a od toga je 200 muznih krava. Trenutno ne planiraju širiti svoj stočni fond, ali su u fazi robotizaci­je farme.

Krunoslav Srbljinovi­ć, koji je naslijedio obiteljski posao, pa se danas brine o 100 grla stoke, od čega 60 muznih krava, novinarima je rekao da mu u poslu nedostaje radnika, pa i njemu automatiza­cija proizvodnj­e olakšava posao. Ovogodišnj­e priznanje najboljoj farmi uručio je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarst­vu poljoprivr­ede.

On je rekao da na području Hrvatske danas ima otprilike 70.000 krava muzara. Ministarst­vo priprema program potpora kojem je namjera u dvije do tri godine povećati broj mliječnih krava za 20 %, rekao je Tušek. ■

 ?? ?? Emina Burek i Zdravko Tušek
Emina Burek i Zdravko Tušek
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia