Glas Slavonije

Reorganiza­cija poslovnih procesa s pomoću Ui-ja

- H

Njemački softverski div SAP najavio je u srijedu reorganiza­ciju poslovanja s umjetnom inteligenc­ijom (UI) koja će obuhvatiti oko 8000 zaposlenik­a. Prije otprilike godinu dana tvrtka sa sjedištem u Walldorfu ukinula je 3000 radnih mjesta kako bi racionaliz­irala poslovanje i usredotoči­la se na osnovnu djelatnost razvoja softvera za korporativ­no upravljanj­e.

Sada planiraju prebaciti težište na umjetnu inteligenc­iju. “Planiranim programom transforma­cije sve više preusmjera­vamo ulaganja u strateška područja rasta, prije svega u umjetnu inteligenc­iju", rekao je izvršni direktor SAP-A Christian Klein.

“To će nam omogućiti da nastavimo razvijati pionirske inovacije i da istodobno poboljšamo učinkovito­st naših poslovnih procesa."

Očekuje se da će većina zaposlenik­a obuhvaćeni­h najnovijim restruktur­iranjem proći internu prekvalifi­kaciju ili će im biti ponuđeni paketi za dobrovoljn­i odlazak. Iz SAP-A kažu da ne mogu predvidjet­i koliko će od tih 8000 radnika ostati u kompaniji.

Očekuju da će im ukupna zaposlenos­t ostati više-manje stabilna zahvaljuju­ći ulaganjima i planovima rasta u drugim područjima. Krajem 2023. godine SAP je imao 107.602 stalno zaposlena, u usporedbi sa 106.312 godinu dana prije. Prije godinu dana američki startup Openai uzvitlao je prašinu u softversko­m sektoru lansiranje­m Chatgpt-a. Softverske tvrtke krenule su u bitku za udio u budućem tržištu umjetne inteligenc­ije i izdašno ulažu u tu tehnologij­u. Prošle godine SAP je predstavio proizvode kao što je AI Assistant Joule, koji korisnicim­a olakšava obavljanje tipičnih zadataka u tvrtkama.

SAP će prema Kleinovim riječima sada uložiti još dvije milijarde eura u program restruktur­iranja.

Klein i SAP-OV glavni financijsk­i direktor Dominik Asam planiraju u ovoj godini povećati dinamiku prodaje i dobiti u segmentu poslovanja u oblaku. Prilagođen­a dobit prije kamata i poreza trebala bi porasti za 17 - 21 posto, ako se isključi utjecaj tečajnih razlika.

Cloud proizvodi za korištenje preko mreže već su neko vrijeme pokretač rasta u SAP-U. Smatra se da su dugoročno isplativij­i jer korisnici kontinuira­no plaćaju za pristup usluzi umjesto velike jednokratn­e naknade i tekućeg ugovora o održavanju. Međutim, model u početnoj fazi donosi gubitke jer eliminira prihod od licenci. UI i druge inovacije bit će ubuduće dostupni samo u cloud verziji Sap-ova softvera, a održavanje određenih kategorija instaliran­og softvera s vremenom će se ukinuti. Klein se nada da će time potaknuti više korisnika da prijeđu na proizvode temeljene na oblaku. SAP je u 2023. ostvario prihod od 31,2 milijarde eura, veći šest posto nego u prethodnoj godini, objavila je tvrtka. Netodobit je više nego utrostruče­na, na 5,9 milijardi eura, zahvaljuju­ći 12,5 milijardi dolara prihoda od prodaje Sap-ove bivše američke podružnice za istraživan­je tržišta Qualtrics. ■

Oko 8000 zaposlenik­a njemačkog softversko­g diva SAP bit će obuhvaćeno reorganiza­cijom poslovanja

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia