Glas Slavonije

Švercali 119 stranaca i zaradili 238.000 eura

Osumnjičen­i su uzimali 2000 eura po migrantu za prelazak granice, smještaj i vožnju prema odredištu u Europskoj uniji

- Sandra LACIĆ

Policija i Uskok, u suradnji s Europolom, proveli su veliku akciju u kojoj su otkrili osam krijumčara ljudi koji su u Hrvatsku prokrijumč­arili najmanje 119 ilegalnih migranata, pri čemu su zaradili najmanje 238.000 eura. Oni su u četvrtak poslijepod­ne, u pratnji policije i s lisicama na rukama, dovedeni na ispitivanj­e kod suca istrage Županijsko­g suda Osijek koji je odlučivao o određivanj­u istražnog zatvora.

Više detalja o cijelom slučaju objavio je Uskok, koji u svom priopćenju navodi da je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv šest hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju i državljans­tvo Srbije te još dva državljana Srbije zbog sumnje na zločinačko udruženje i protuzakon­ito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj članici EU-A ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačko­g udruženja. Osnovano se sumnja da su prvookrivl­jeni i drugookriv­ljeni, od 21. veljače do 9. prosinca 2023. u Hrvatskoj i Srbiji, s osobom iz Srbije te s drugim zasad nepoznatim osobama, dogovorili i organizira­li kontinuira­no nedopušten­o prevođenje iz Srbije te Bosne i Hercegovin­e u Hrvatsku većeg broja stranaca, te njihov privremeni smještaj i daljnji prijevoz do dogovoreni­h odredišta na području Hrvatske i Europske unije. Za taj "posao" dobili su najmanje 2000 eura po osobi.

Radi realizacij­e dogovora, prvookrivl­jeni i drugookriv­ljeni su okupili i povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljeni­ke i više zasad nepoznatih osoba. Nakon što su s osobama iz Srbije te Bosne i Hercegovin­e dogovarali vrijeme, mjesto, broj stranaca, cijenu prebacivan­ja te njihov daljnji prijevoz do dogovoreni­h odredišta, osoba iz Srbije i 6-okrivljeni i 7-okrivljeni te druge zasad nepoznate osobe, izvan graničnih prijelaza, pješice, prevodili strance iz Srbije u Hrvatsku. Potom su ih odvodili na dogovorena mjesta u blizini granice, gdje su strance preuzimali četvrtookr­ivljeni i vozači angažirani za prijevoz do dogovoreni­h odredišta.

Uskok tereti šestookriv­ljenog i sedmookriv­ljenog s osobom iz Srbije da su dovodili strane državljane do dogovoreno­g mjesta na obali Dunava u blizini granice s Hrvatskom, gdje ih je preuzimao prvookrivl­jeni, koji ih je čamcem mimo granične kontrole prevozio preko Dunava u Hrvatsku. Prema uputama prvookrivl­jenika, trećeokriv­ljeni je na obali Dunava pazio na kretanje policajaca.

Nakon toga su prvookrivl­jeni i drugookriv­ljeni te osoba iz Srbije za daljnje preuzimanj­e i prijevoz stranaca angažirali trećeokriv­ljenog i sedmookriv­ljenog, koji su ih zatim preuzimali i prevozili migrante do dogovoreni­h odredišta. Pritom su prvookrivl­jeni i drugookriv­ljeni bili prethodnic­a u pojedinim vožnjama migranata radi provjere i dojavljiva­nja o mjestima policijske kontrole. Na opisani su način prebacili najmanje 119 stranih državljana, čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 238.000 eura. Novac su preuzimali prvookrivl­jeni, drugookriv­ljeni i osmookrivl­jeni, a novac su podijelili sukladno svojim ulogama. Uskok je sucu istrage Županijsko­g suda u Osijeku predložio određivanj­e istražnog zatvora protiv svih okrivljeni­ka. Tijekom akcije uhićenja policija je ishodila sudske naloge za pretrage.

- Obavljenim pretragama domova i vozila kojima se koriste osumnjičen­i muškarci pronađeni su predmeti koji se dovode u vezu s počinjenje­m kaznenih djela. Osumnjičen­i hrvatski državljani predani su pritvorsko­m nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a tri strana državljana zasad nisu dostupna - priopćili su iz policije. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia