Glas Slavonije

Igralište uređeno i opremljeno

- Prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Igralište osječkog Dječjeg vrtića Maslačak bogatije je za nova igrala i urbanu opremu. Postavljen­i su didaktička kućica, kućica skrivalica, tunel, tobogan, njihalica, vlakić, ploča za pisanje, penjalica i druge dječje sprave. Ukupna je vrijednost izvedenih radova oko 75 tisuća eura, a sufinancir­ali su ih Grad Osijek i Središnji državni ured za demografij­u i mlade, objavili su iz gradske uprave.

U tijeku je gradnja triju novih i dogradnja dvaju dječjih vrtića, te se ove godine kreće u energetsku obnovu ETC-A Mačkamama, podsjetio je osječki gradonačel­nik Ivan Radić.

– U odnosu prema stanju zatečenom 2021., upisali smo dvostruko više djece. Reorganiza­cijom postojećeg prostora stvorili smo dodatna vrtićka mjesta, ekvivalent tomu kao da smo sagradili pet novih vrtića. Ove godine imamo 162 skupine, odnosno 32 više nego 2021. godine. Izdvajanja za vrtiće povećali smo s 5,5 milijuna eura 2021. na 9,5 milijuna, koliko planiramo izdvojiti u 2024. godini. U tijeku je gradnja triju novih vrtića (Tenja, Uske njive, Cvjetno naselje) i dogradnja dvaju postojećih (Latica i Sjenčica), za što nam je kroz NPOO odobreno 4,2 milijuna eura, a ukupna je vrijednost radova oko 6,5 milijuna eura. Svi su izvođači uvedeni u posao i u tijeku su radovi u svim projektima. Završetak svih pet vrtića planiran je do proljeća 2025. godine - istaknuo je Radić. I.R.G. ■

1821.

⬤ Zbog velike hladnoće Drava kod Osijeka bila je tako zaleđena da se mogla prelaziti pješice.

1931.

⬤ Članovi osječkoga Rotary kluba uzvratili su posjet Rotary klubu u Pečuhu. U mađarski je grad stiglo osam članova na čelu s predsjedni­kom Franjom Ksaverom Schmidtom.

1938.

⬤ Nad Osijekom je uočena rijetka nebeska pojava, tzv. polarna svjetlost. U večernjim je satima izgledalo kao da gori pilana u Belišću. (Slična se pojava zbila davne 1770. godine, a prava se zvijezda repatica nad Osijekom pojavila 1910.)

1943.

⬤ U 19.30 osječki su slušatelji prvi put iz svojih radioprija­mnika, na pokusnoj frekvencij­i 240,2 Mz, čuli riječi spikera: “Ovdje pokusna krugovalna postaja Osijek.”tako je grad na Dravi nakon Zagreba, Dubrovnika i Sarajeva dobio svoju radijsku postaju.

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia