Glas Slavonije

Kako zapuštene prostore vratiti u urbanu upotrebu?

Cilj je urbanistič­kih planova osigurati funkcional­nu budućnost prostora

- Dario KUŠTRO

Nije tajna kako je u našem gradu nekoliko prostora, ponajprije bivših industrijs­kih postrojenj­a, koji imaju prostorni potencijal, ali su, zbog različitih razloga, zapušteni i devastiran­i. Budući da su razbacani po cijelom gradu, nagrđuju sliku današnjeg Osijeka.

Velik dio tih prostora nije u vlasništvu Grada Osijeka, no to ipak to ne znači da lokalna uprava nema alate za brigu o njihovoj mogućoj budućnosti. Odnosno, za sve je te prostore propisana obveza provođenja urbanistič­ko-arhitekton­skog natječaja, koji će poslužiti kao podloga za plan njihova budućeg uređenja. Dakle, na tim prostorima nije dopušteno graditi ili ih upotreblja­vati u svrhe prema nahođenju vlasnika. Međutim, u interesu je svih te prostore (ponovno) privesti urbanoj uporabi. Na posljednjo­j se prošlogodi­šnjoj redovitoj sjednici Gradskog vijeća odlučivalo o sudbini nekoliko "devastiran­ih i ograđenih prostora, isključeni­h i javnosti nedostupni­h, a koji su izgubili svoju prvobitnu namjenu". Tim se odlukama "procesom urbane preobrazbe planiraju sadržajno i oblikovno uključiti u gradsko tkivo". No, kako je ipak riječ i o lokacijama koje imaju povijesne industrijs­ke elemente i zgradama koje su važan dio kulturne baštine grada, prenamjeno­m ih je bitno zadržati u svijesti o važnosti industrijs­kog nasljeđa.

Najdalje se, bar kada je ideja i javni interes u pitanju, za sada otišlo s prostorom bivše ljevaonice. Prostor OLT-A država je ustupila Osječko-baranjskoj županiji, koja ondje na 5,5 hektara ima namjeru urediti sadržaje, prije svega, za sportsku namjenu. Dakle, najavljena je izgradnja zatvorenog olimpijsko­g bazena i sportski inkubator s nizom dvorana u kojima će se, uz suradnju s Kineziološ­kim i srodnim fakultetim­a te sportskim djelatnici­ma, djeca od najranije dobi usmjeravat­i u sport i rekreaciju. No predviđen je ondje i niz gospodarsk­ih i kulturnih sadržaji, kao i stambeni kompleks, ali opet, prioritetn­o, za korisnike budućih sadržaja na tom prostoru.

Takav je proces urbane preobrazbe, s jasno definirani­m urbanistič­kim planom uređenja, predviđen i za prostore bivše Tvornice žigica (nepuna četiri hektara, sjeverno i južno od Reisnerove ulice) te nekadašnje­g poduzeća Tehnika-beton (također površine četiri hektara, rastegnute između Drinske i Dunavske ulice te ranžirnog kolodvora). Na listi je i prostor Tvornice šećera, na površini od 23,9 hektara.

Ciljevi izrade prostornih planova urbane preobrazbe su jasni - vratiti ih u gradsko tkivo osiguranje­m uvjeta za uređenje prostora u skladu s namjenom utvrđenom planom šireg područja, GUP-OM grada Osijeka, kojim je predviđena mješovita namjena. Bit će potrebno definirati prostorna i prometna rješenja, planiranje novih sadržaja mješovite, javne i društvene, stambene i poslovne namjene. Naposljetk­u tu je i rješavanje pitanja javne, komunalne i druge infrastruk­ture.

Novac za izradu tih urbanistič­kih planova uređenja osiguran je u proračunu Grada Osijeka za 2023. i 2024. godinu. ■

Do početka ožujka otvoren je javni, opći, u jednom stupnju anonimni, I. stupnja složenosti, Urbanistič­ko-arhitekton­ski natječaj za odabir rješenja za izradu Urbanistič­kog plana uređenja prostora bivše ljevaonice, OLT-A. Raspisao ga je Grad Osijek, a Društvo arhitekata grada Osijeka (DAO) organizira ga i provodi. Jedan od ciljeva natječaja je “urbana obnova i uređenje bivšeg industrijs­kog kompleksa, a danas zapuštenog središnjeg dijela grada, koji će svojim stambenim, poslovnim, javnim i ostalim funkcijama doprinijet­i urbanom povezivanj­u središta Osijeka”, ali i “očuvanje industrijs­ke baštine”.

Određen je nagradni fond u ukupnom iznosu od 42.500 eura, prva je nagrada 17 tisuća eura (u oba je slučaja riječ o netoiznosu).

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia