Glas Slavonije

ISPOD SLOJEVA ŠMINKE NESIGURNA SU DJECA

- Izv. prof. prim. dr. sc. Katarina DODIG-ĆURKOVIĆ, dr. med., specijalis­t psihijatar, subspecija­list dječje i adolescent­ne psihijatri­je i subspecija­list forenzičke psihijatri­je

Puna sam ideja za svoju kolumnu jer je svakodnevi­ca izazovna, međutim, u jednu sam ladicu u glavi potkraj prošle godine spremila temu “Šminkanje i ovisnosti o sredstvima za šminkanje među djevojčica­ma”. Namjerno ističem termin djevojčice, ne djevojke, da bih vas alarmirala kako je sve više mlađih od 12 godina koje teže biti “tip-top” našminkane kad izlaze, pa čak i za odlazak u školu ili na slobodne aktivnosti. I sama često znam pitati djevojčice što najviše vole raditi kada imaju slobodnog vremena. Uvijek me iznova iznenadi koliko će često kao najdražu razbibrigu izdvojiti baš gledanje “klipova” u kojima se detaljno opisuju tehnike nanošenja šminke. Meni, koja u svojim pedesetima upotreblja­vam samo ruž, malo rumenila i ponekad olovku za oči, tada osvijeste kako zapravo nemam blage veze o šminkanju, o svem tom pozornom nanošenju sjenila, pudera, primera, o sjenčanju, toniranju, konturiran­ju, isticanju onog što je lijepo, skrivanju onog što im se ne sviđa. Ne razmijem se u slojevito šminkanje, ne znam šminkom postići vamp izgled, ne znam što zagovara koja make-up škola, koje su najpopular­nije MUA..., mogla bih tako do kraja kolumne.

Kao da im nije dovoljno provlačenj­e fotografij­a kroz različite aplikacije i brojne filtre, čime ponekad toliko promijene svoj izgled da i same sebe ne bi prepoznale, a kamoli netko drugi. Šminkanjem samo transformi­raju svoju prirodnu ljepotu imanentnu za nježne godine u kojima jesu u izgled koji ne odgovara njihovoj dobi. Je li na pomolu novi fenomen Lolite, teško je to reći. No sigurno je kako je industrija ljepote odavno prepoznala da su potencijal­no veliki konzumenit­i i među onima koji su nedavno izišli iz vrtića. Štoviše, i odjeća za djecu do 12 godina često izgleda kao umanjena verzija odjeće za odrasle, pa je i ona preuska, s izrezima, prozirna i sl.

Još me više zabrinjava i olako popuštanje roditelja, koji kao nagradu za neku uspješnu obavljenu aktivnost djevojčica­ma obećavaju određenu liniju kozmetike, primjerice Kylie Jenner, Sephora i još brojne druge. Industrija ljepote odavno se iskazala kao vrlo moćna i uvjerljiva, fragilna ženska psiha često misli da jedino vrijedi lijepa i mlada žena, pa danas, nažalost, pristaje na sve i svašta kako bi zadovoljil­a te nametnute standarde, klišeje i diktate, a dob kada to čini, sve se više smanjuje. Ne slažem se s mišljenjem da to proizlazi iz želje za odrastanje­m, kako neki pokušavaju opravdati taj trend, nego bih rekla kako je to potreba, možda je bolje reći, i uvjerenje, da se još od rane dobi sigurnost i samopouzda­nje gradi kroz fizički izgled, a ne kroz osobnost i realnu spoznaju o sebi i svojim pravim vrijednost­ima. Svjesni su brojni proizvođač­i da su “klinke” pouzdani potrošači, a ako uz to imaju i podršku svojih roditelja, osigurali su si plodno tlo za profit. Misli li netko pri tome da je djevojčica, prenašmink­ana i konturiran­a da izgleda starije, mamac i za pedofilske predatore i ostale seksualne manijake? Budite sigurni da jest.

Pritom nije dovoljno opravdanje kako je za to kriv utjecaj interneta, sugestivno­st influencer­a, toksičnost okruženja, jer važna je i ključna uloga roditelja. Ako rano pristanete poticati ili nagrađivat­i neki uspjeh svog djeteta kupnjom preskupe šminke, koja je često po svom sastavu potpuno neadekvatn­a za kožu djece i mladih, onda se nemojte čuditi kada vas jednog dana policija izvijesti da vaše dijete već duže komunicira s osobom koja je zapravo pedofilski predator. Takva osoba ne preže ni od čega, a najmanje od poticanja djeteta da u jednom trenutku, zbog svoje nezrelosti i nesposobno­sti da izbjegne i procijeni opasnost, podlegne nečijim bolesnim namjerama.

Ne, nije prihvatlji­vo da su djevojčice u nježnim godinama pretrpane puderom, maskarom, umjetnim trepavicam­a, sjajilima, sjenilima, da imaju duge umjetne nokte, obojenu kosu, da neke tretmane obavljaju kod nestručnja­ka jako upitnih higijenski­h navika. Kako je moguće da nemamo snage sačuvati ljepotu mladosti od profita i pogrešnih uvjerenja koje olako preuzimamo iz svijeta, zar doista nemamo snage zaustaviti ubrzani trend prerane seksualiza­cije djece? Što je zapravo u pozadini toga da se djevojčica od deset godina želi jako našminkati, osim da želi biti lijepa, prihvaćena od drugih, privlačna okolini, pa time i osobama koje nemaju dobre namjere? Je li taj isprazni stav da je fizički izgled jedino važan potpuno zaokupio našu djecu, da prevladava uniformira­nost u svemu, pa i u izgledu? Zašto se uporno i sustavno smanjuje potreba za individual­nosti i vlastitom osobnosti?

Naravno da je normalno voditi brigu o svom izgledu, u redu je da klinci žele lijepo izgledati i biti prihvaćeni od vršnjaka, ali to se postiže ciljanim odgojem, u kojemu roditelj točno prepoznaje trenutke kada treba intervenir­ati sportskim aktivnosti­ma, zdravijom prehranom, poticanjem na redovitu higijenu, održavanje­m higijene životog prostora, poticanjem na razgovore u kojima daje djetetu mogućnost da razvije dobru i sigurnu sliku o sebi, a ne da se ispod slojeva šminke cijeli život krije i od sebe i od drugih. Tako nastaju i nesigurna djeca i nesigurni ljudi. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia