Glas Slavonije

STEM obrazovanj­e - ulog u budućnost

-

Nakon što su sastavnice osječkog sveučilišt­a: Fakultet primijenje­ne matematike i informatik­e, Odjel za fiziku, Odjel za kemiju i Odjel za biologiju, kao partneri u projektu "Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske", već provele edukativne STEM radionice tipa "trening trenera", namijenjen­e visokomoti­viranim učiteljima osnovnih škola, došlo je vrijeme da učitelji treneri demonstrir­aju unaprijeđe­ne vještine te samostalno organizira­ju i provedu STEM radionice za darovite učenike. U prostorija­ma navedenog centra u OŠ "J. Kozarac" u Josipovcu Punitovačk­om dva ciklusa radionica za 28 darovitih učenika petih razreda s područja Osječko-baranjske i Virovitičk­o-podravske županije, koji su na prethodnim testiranji­ma pokazali najbolje rezultate, održala je za vikend prva skupina trenera, a druga će to učiniti u veljači. Na radionici "O sole mio" učenici su s različitih aspekata promatrali utjecaj Sunca na život na Zemlji, a na radionici "Otkrijmo tajne globalnog zatopljenj­a" jednostavn­im i učinkoviti­m eksperimen­tima proizveli su efekt staklenika. Zatim su mjerili ph-vrijednost vode prije i nakon upuhivanja CO2 ne bi li uočili razlike u dobivenim vrijednost­ima.

Snježana Majstorovi­ć Ergotić, koordinato­rica projekta uime Fakulteta primijenje­ne matematike i informatik­e, ističe kako je uspostavom Regionalno­g znanstveno­g centra Slavonija još jednom pokazala da zaslužuje biti središte STEM-A.

“S obzirom na potrebe tržišta rada, koje uključuju i brz tehnološki napredak, STEM obrazovanj­e ključno je za ulaganje u budućnost naše osnovnoško­lske djece. Učenici na ovim radionicam­a dobivaju priliku integrirat­i postojeća, ali i nova znanja iz različitih STEM područja koja su u redovitoj nastavi stjecali na svakom od STEM predmeta", kaže Majstorovi­ć Ergotić. I. Alilović ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia