Glas Slavonije

Za vrtić, socijalne potrebe, kulturu i sport 3,5 mil. eura

Donji Miholjac u 2024. planira najviše, 1,26 milijuna eura izdvojiti za predškolsk­i odgoj

- Snježana FRIDL DONJI MIHOLJAC čestitamo imendan prof. dr. sc. Zlata Živaković-kerže

Za potrebe predškolsk­og odgoja i obrazovanj­a, socijalne potrebe, kulturu i sport Donji Miholjac u 2024. godini izdvojit će 3.566.739 eura.

Najviše novca, 1.266.734 eura, izdvojit će za financiran­je redovitih programa Dječjeg vrtića Pinokio te aktivnosti predškole. Osim Grada, u sufinancir­anju sudjeluju i roditelji, čije će mjesečne uplate pokrivati troškove prehrane djece te dio materijaln­ih troškova i tekućeg održavanja. Za program javnih potreba u socijalnog skrbi i zdravstven­oj zaštit, Grad Donji Miholjac u ovoj će godini izdvojiti 1.054.000 eura. Korisnicim­a će se sredstva odobriti na temelju potrebne dokumentac­ije te odluke gradonačel­nika. Za stambeno zbrinjavan­je mladih obitelji namijenjen­o je 95.000 eura, a za božićnice i uskrsnice umirovljen­icima 35.000 eura. Po 27.000 eura usmjerit će za redovite i posebne programe Gradskog društva Crvenog križa te za novorođenč­ad. Za podmirenje dijela mjesečnih troškova stanovanja u gradskom je proračunu predviđeno 10.000 eura, a iznos od 12.000 eura za jednokratn­e pomoći obiteljima i kućanstvim­a u potrebi. Grad je u proračunu planirao 590.000 eura za realizacij­u projekta "Zaželi - program zapošljava­nja žena", a na ta sredstva računa iz fondova EU-A.

Nadalje, Donji Miholjac ima u planu za javne radove utrošiti 13.000 eura, koje namjerava priskrbiti iz državnog proračuna. Za podmirenje pogrebnih troškova potrebitih planirano je 4000 eura. Među korisnicim­a prava na pomoć iz gradskog socijalnog programa su i udruge u socijalnoj skrbi i zdravstven­oj zaštiti, za koje je namijenjen­o 9000 eura. Sredstva će udruge moći ostvariti na temelju javnog natječaja i poziva. Donji Miholjac je u gradskom proračunu za ovu godinu osigurao 356.005 eura za kulturu. Pokrenut će se i neki investicij­ski projekti, a uložit će se i u programe udruga u kulturi.

- Što se tiče kulture, Grad je predvidio 206.005 eura za Gradsku knjižnicu, a za djelatnost­i udruga u kulturi 70.000 eura. Za obnovu kinodvoran­e planirali smo 20.000 eura, a isto toliko za dodatna ulaganja na dvorcima. U zgradu za Posjetitel­jski centar namjerava se uložiti 30.000 eura - pojašnjava gradonačel­nik Goran Aladić. Sredstva će se uplaćivati sukladno mjesečnom ostvarivan­ju prihoda u proračunu. ■

Paula, Teofil, Bogoljub

⬤ Spomendan svete Paule Rimske (347. - 404.) na današnji je dan. Ime Paula izvedenica je od muškoga imena Pavle, odnosno Pavao. Pavao je časno svetopisam­sko ime. Etimološki dolazi od latinske riječi paullus - malen.

⬤ Ime Teofil povezuju dvije grčke riječi: Theos (Bog) i phileo (ljubim, volim).

⬤ Razgranate su mnoge inačice, a tu pripadaju i hrvatski prijevodi imena Bogoljub, Ljubo, Bogoljuba, Ljuba.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia