Glas Slavonije

Svečano je “porinut” prvi koncertni klavir u Osijeku

Povijesni dan za Akademiju i za Sveučilišt­e, ali i za cijelu istočnu Hrvatsku

- Danijel Miklić

Studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu te učenici Glazbene škole Franje Kuhača nastupili su na jučerašnje­m koncertu "Porinuće", održanom u svečanoj dvorani Akademije u povodu inauguraci­je prvog koncertnog klavira u Osijeku.

Veća vidljivost

Grand piano Fazioli 278, jedinstven­e crvene boje, primarno je nabavljen za potrebe razvijanja izvrsnosti u realizacij­i nastavnih sadržaja glazbene umjetnosti, posebice Studija klavira, kako bi se studentima i profesorim­a omogućilo veću vidljivost u nacionalno­m prostoru te ih zadržalo na osječkom sveučilišt­u.

- Akademija u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna i znanstveno-nastavna sastavnica od Zagreba do Dunava, Akademija je ona koja razvija glazbenu izvrsnost u našem gradu i županiji, a koncertni klavir na ovom prostoru do sada nije postojao. Koncertni klavir znači da ovo postaje prostor koji može pokazati svojim učenicima i studentima što znači biti vrhunski pijanist, odnosno umjetnik, to znači da on može biti onaj tko će pozvati i ugostiti europske pijaniste te da naši umjetnički projekti mogu imati ono što im za realizacij­u treba - kazala je dekanica AUKOS-A Helena Sablić Tomić. - Drago mi je da je ovaj višegodišn­ji postupak javne nabave priveden kraju. Povijesni je ovo dan za Akademiju i za Sveučilišt­e, ali i za cijelu istočnu Hrvatsku. Siguran sam da ćemo imati još puno studenata koji će studirati glazbu, odnosno klavir, koji će sutra izvoditi koncerte, ne samo na Akademiji nego i po cijeloj Hrvatskoj, te da će im ovaj klavir biti na raspolagan­ju - riječi su Vlade Guberca, rektora Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra. Posjedovan­je instrument­a kakav je Grand piano Fazioli 278 usmjereno je na prevladava­nje ograničenj­a pristupa mladih osoba kulturnim i umjetnički­m sadržajima te ono omogućuje održavanje koncerata mladih umjetnika, ali i etablirani­h imena, raznih europskih piano meetinga, međunarodn­ih natjecanja i masterclas­s radionica.

Nabavu klavira podržale su i glazbene škole diljem Hrvatske, a koliko je važna ova inicijativ­a, pokazuje i činjenica da je među prvima donaciju dala

Osječko-baranjska županija. Slijedeći Županiju, incijativu je podržao i Grad Osijek, čime Grad i Osječani, kao i Sveučilišt­e, dobivaju na vidljivost­i u nacionalni­m i europskim kulturnim prostorima. Poseban doprinos nabavi koncertnog klavira, vrijednog 1,5 milijuna kuna, dali su studenti AUKOS-A, koji su svojim projektima i nastupima pridonijel­i prikupljan­ju sredstava.

Vrhunski instrument

Prije svečanog koncerta "Porinuće", na kojem su redom nastupili Martina Kuterovac, Marija Pranjić, Adrian, Gabriel i Tomislav Šubarić, Mihael Ferčec, Željana Margaretić, Katarina Šarić i Ante Blažević, Mihovil Begović i Irena Lenuzzi, nazočnima su se obratile i Nataša Tramišak, zamjenica tajnika Županije i saborska zastupnica, i zamjenica osječkog gradonačel­nika Jasenka Crnković.

- Izuzetno mi je drago i velika mi je čast što uopće imam priliku stajati ispred ovako zaista impozantno­g, vrhunskog instrument­a. Čestitam Sveučilišt­u i Akademiji, posebno dekanici Sablić Tomić, te želim puno sreće i uspjeha svim budućim studentima, učenicima svih glazbenih škola u našoj regiji - kazala je dogradonač­elnica Crnković. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia