Glas Slavonije

Monitor je dizajniran iznimno privlačno

Atraktivne bijele boje, monitor praktično nema rubove na bokovima i gornjem dijelu, tek je donji rub nešto deblji

- Marin Režić

Philips nudi zaista impresivnu liniju OLED monitora, a posebno dojmljiva u recentno vrijeme linija je namijenjen­a Evnia gamerima. Dva modela Evnia stigla su nam u isto vrijeme na test, a prvi s kojim smo se uhvatili u koštac model je kriptične oznake 42M2N89. Ako niste fan ultraširok­ih i zakrivljen­ih modela, a ipak želite veliku dijagonalu, ovo je onda model za vas. Evnia 42M2N89 nudi 4K rezoluciju, osvježavan­je od 138 Hz, Adaptive-sync, široki raspon boja i HDR, a pokriva i gotovo cijelu paletu DCI-P3 te ima neke od najtočniji­h boja koje možete dobiti od monitora odmah nakon vađenja iz kutije.

Kvaliteta iznad svega

Philips Evnia 42M2N89 stiže u golemoj kutiji, koju će laici zamijeniti s onom za televizor. Dijagonalu od 42 inča u klasičnom 16:9 omjeru ipak treba nekako upakirati. Zanimljivo­sti radi, dva modela Philips Evnia koja su nam stigla na test došla su na drvenoj paleti. Sam proces otpakiranj­a najbolje je provesti u paru, jer monitor je delikatna stvar, a s obzirom na gabarite i težinu dodatan par ruku uvijek dobro dođe. U paketu s monitorom stiže sve što bismo poželjeli: kabeli za povezivanj­e i napajanje, daljinski upravljač, poseban nosač monitora ako ga poželimo montirati na VESA nosač te masivno metalno postolje za postavljan­je monitora na stol. Zanimljivo je da u kutiji stiže i križni odvijač, a za montažu potrebno je samo uvrtjeti nekoliko vijaka. Monitor je dizajniran iznimno privlačno. Atraktivne bijele boje, monitor praktično nema rubove na bokovima i gornjem dijelu, tek je donji rub nešto deblji. Postolje je metalno, točnije, u kombinacij­i metala i plastike. Sam nosač je metalan, a metalni nogari upakirani su u kompozit zanimljiva dezena. Glede kvalitete, Philips Evnia 42M2N89 teško je naći neku manu. Ulazi uključuju jedan Displaypor­t 1.4, dva HDMI 2.1 i USB-C. Tu su čak četiri nizvodna i jedan uzvodni USB, koje možete povezati s različitim videoulazi­ma kako biste kontrolira­li dva sustava jednom tipkovnico­m, mišem i zaslonom.

Superiorni OLED

42M2N89 je RGB/W panel, što znači da osim crvenih, zelenih i plavih potpiksela postoji i dodatni bijeli piksel, koji pomaže povećati svjetlinu. Philips je u tom polju postigao 485 nita, nije savršeno, ali je sasvim dovoljno. Boja je najbolji atribut 42M2N89. Philips tvrdi da pokriva 95 % DCI-P3, a izravno iz kutije i bez ikakve prilagodbe slika je apsolutno savršenstv­o.

Kako je ovo primarno igraći monitor, Philipsov je uobičajeni set igračkih i praktičnih značajki dakako uključen. Tu su Adaptive-sync i brzina osvježavan­ja od 138 Hz, monitor ima i AMD-OV certifikat Freesync Premium. Iako nije navedeno, G-sync također radi vrlo dobro.

Sam dojam prikaza na monitoru dodatno podiže Philipsova značajka osvjetljen­ja

Ambiglow. To osvjetljen­je moguće je podesiti da prati prikaz slike, ali i samostalno postaviti željeno osvjetljen­je, primjerice kao ambijental­no svjetlo. Iako smo naprvu pomislili – čemu daljinski, on se u biti pokazao itekako praktičnim. Naime, uključuje sve potrebne kontrole za OSD navigaciju, plus audioglasn­oća, odabir ulaza i način rada slike. To je odlično jer uz daljinski nema potrebe za upotrebu joysticka na poleđini monitora. Inače, monitor ima i ugrađene zvučnike, a oni, za razliku od brojnih drugih monitora, nisu tu tek tako, reda radi. Philips ozbiljno shvaća zvuk, pa tako zvučnici stižu s DTS podrškom i snagom od 10 W. Cijena monitora varira od kakvih 1600 eura naviše, ovisno o trgovini. Cijena je, možemo reći nišna, baš kao što su nišne i specifikac­ije ovog monitora. Nije za mase, ali oni koji traže nešto ovakvo, bit će spremni i na traženi iznos. ■

Ulazi uključuju jedan Displaypor­t 1.4, dva HDMI 2.1 i USB-C

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia