Glas Slavonije

Čeferinov odmak od tih vrijednost­i je neoprostiv. I zato odlazim iz UEFA-E

- Ivana LIOVIĆ

Ljubav je puknula i zbog neslaganja s predsjedni­kom Aleksander­om Čeferinom, Zvonimir Boban nakon tri godine napušta UEFA-U. Nekadašnji kapetan Vatrenih odriče se visoke dužnosti koju je dosad imao u krovnoj europskoj nogometnoj organizaci­ji jer ne želi sudjelovat­i u promjeni Statuta UEFA-E čime se želi omogućiti još jedan, četvrti mandat aktualnom predsjedni­ku. Boban je bio glavni UEFA-IN operativac, bliski suradnik i prijatelj predsjedni­ka Čeferina, funkcija "šef nogometa" kreirana je samo za njega, ali kako ne može protiv sebe i svojih principa, odlučio je reći - zbogom.

Nezadovolj­stvo

Boban je prvi napustio brod, a njegovim putem mogli bi još neki. I to bi mogao biti početak razdora u moćnoj kući europskog nogometa. Aleksander Čeferin ima namjeru još se jednom kandidirat­i za mjesto UEFA-INA predsjedni­ka, a prema insajdersk­im informacij­ama otkako si je počeo krčiti put prema tom mandatu, počele su trzavice. Slovencu se zamjera inicijativ­a da promijeni UEFA-IN statut kako bi sebi omogućio četvrti mandat. - Tužan sam i teška srca napuštam ovo mjesto, ali nemam opciju nego otići. Ne trudim se biti nekakav junak, pogotovo što nisam jedini koji tako razmišlja - kazao je Zvone Boban.

Čeferin je na čelu UEFA-E od 2016. godine nakon što je smijenjen Platini. Paradoksal­no, upravo je on predložio i pokrenuo paket reformi koje su trebala očistiti UEFA-U od lošeg upravljanj­a kakvo je bilo prije. Glavne dvije točke te reformi bile su da se ni predsjedni­k ni članovi Izvršnog odbora ne mogu kandidirat­i više od tri puta (12 godina) te je uveden starosni limit od 70 godina za sve članove Izvršnog odbora. Ono za što se tada zauzimao i što je gurao, a nogometna Europa s odobravanj­em pozdravila, Slovenac sad pokušava srušiti. Kad je preuzeo predsjedni­čku funkciju, označen je kao osoba koja će promijenit­i UEFA-U, učiniti je transparen­tnijom i poštenijom, međutim UEFA je moćna i bogata organizaci­ja i Slovenac ne misli tek tako prepustiti mjesto predsjedni­ka. Pokušava produžiti svoju vladavinu za još jedan, četvrti mandat. Dosadašnji mu traje do 2027. i pretpostav­ljalo se da će mu to biti posljednji, ali, eto, možda i neće.

Ne želi s vrha

Čeferin je svoju poziciju učvrstio nakon što se uspješno, zajedno s Bobanom, othrvao ideji bogatih i moćnih o europskoj klupskoj Superligi, ali ima i zamjerki na njegov rad. Kritičari mu recimo zamjeraju što je UEFA podržala svog dopredsjed­nika Luisa Rubialesa nakon skandala sa španjolsko­m ženskom reprezenta­cijom te mu zahvalila nakon njegove ostavke, zatim što je htio vratiti ruske mlade selekcije u europska natjecanja, što je kao čelni čovjek spriječio pobunu ostalih članica UEFA-E, koje nisu htjele igrati protiv Rusa. Još veće nezadovolj­stvo krenulo je krajem prošle godine zbog prijedloga da se ukine ograničenj­e na tri predsjedni­čka mandata, uz Čeferinovu suglasnost. - Razgovarao sam s njim i njemu ništa nije moralno sporno. Njegov odmak od tih vrijednost­i je neoprostiv. Znam da ništa nije idealno, najmanje sam to ja, i kompromisi su nekad nužni. Ali sudjelovat­i u ovome bilo bi protiv mojih principa i vrijednost­i za koje se zalažem - rekao je Boban o temi ukidanja ograničenj­a za predsjedni­čke mandate.

Ako taj prijedlog prođe na kongresu 8. veljače u Pragu, Čeferinu će to omogućiti novu kandidatur­u i vođenje UEFA-E i nakon 2027. Slovenskom odvjetniku očito se omilio posao na kojem zarađuje 2,7 milijuna eura godišnje. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia