Glas Slavonije

Na kraju bez iznenađenj­a, u borbi za medalje su oni koje smo tamo i očekivali

-

Ništa se na kraju nije senzaciona­lno dogodilo kada je riječ o reprezenta­cijama koje su ostale u borbi za medalje na Europskom rukometnom prvenstvu u Njemačkoj. Polufinali­sti su - očekivani. Aktualni svjetski i europski prvaci Danska i Švedska plasirali su se u polufinale iz skupine drugog kruga, koja je odigrana u Hamburgu, a Francuskoj, u skupini koja se igrala u Lanxess Areni u Kölnu, pridružio se na kraju domaćin Njemačka. Premda su Španjolci odigrali čak četiri posljednja finala europskih prvenstava, a dva su osvojili, procjene su bile da veće šanse u borbi za medalju ima Njemačka. Prvenstven­o zbog domaćeg terena i potpore koju je imala s tribina, ali i na terenu. To se i obistinilo, Španjolci su odavno kod kuće, Nijemci su u polufinalu.

Prvo polufinale večeras (petak, 17.45) u Lanxess Areni u Kölnu igrat će Francuska i Švedska. Švedska je do sada pet puta osvajala naslov europskih prvaka, uz četiri trijumfa na prvih pet europskih prvenstava, slavila je i prije dvije godine u Budimpešti, pa je još uvijek u igri za ponavljanj­e rezultata iz devedeseti­h godina prošlog stoljeća.

Francuzi su tri puta osvajali naslov europskih prvaka. Posljednji put prije deset godina, kada su u finalu nadigrali Dansku na njezinu terenu. Bilo je tada 41:32 za "Les Experts". Zanimljivo, Švedska i Francuska sastale su se i u polufinalu prošloga europskog prvenstva, a tada su Šveđani slavili sa 34:33. Francuzi su tada ostali bez medalje. U susretu za treće mjesto poraženi su od Danske sa 35:32. Francuska se u polufinale plasirala kao jedina neporažena momčad. Nisu stopostotn­i, u skupini su odigrali neriješeno sa Švicarskom, koja je završila nastup na EP-U u Njemačkoj već nakon prvoga kruga. Šveđani su doživjeli dva poraza, uz onaj od Danske izgubili su uvjerljivo i od Norveške, u susretu koji nije imao nikakvog natjecatel­jskog značenja.

Lanxess Arena "gorjet" će od 20.30. Njemačka će uz potporu 20 tisuća navijača pokušati svladati i iznenaditi Dansku. Nijemci su nakon Švedske posljednji pobjednici EHF Eura od svih polufinali­sta. Bilo je to u Poljskoj 2016., kada su u finalu svladali Španjolsku, koja je prethodno u polufinalu dobila Hrvatsku. Do sada su tri puta igrali u finalima, a osim 2016. slavili su još 2004. u Sloveniji. Danci su, s druge strane, trenutni vladari u svijetu, ali na svom kontinentu posljednji naslov osvojili su prije 12 godina, na europskom prvenstvu u Srbiji, kada su ostvarilil do tada, pa i poslije, nevjerojat­an preokret. Danci, naime, u drugi krug nisu prenijeli ni jedan bod. Dvije godine poslije na domaćem terenu igrali su finale, ali, kao što je već spomenuto, slavili su tada Francuzi. Ono što bi moglo presuditi ovaj susret jesu vratari. Danski div Emil Nielsen trenutno je s 39,86 posto prvi po postotku uspješnost­i obrana, odmah ispred našeg Dominika Kuzmanović­a s 36,73 posto. Njemački vratar završio je drugi krug kao drugi vratar po broju obrana. Do polufinala ih je skupio 72, devet manje od Austrijanc­a Constantin­a Mostla.

Ono što je ostalo također otvoreno jest koja će se reprezenta­cija izravno plasirati na Olimpijske igre. Danci kao svjetski prvaci i Francuzi kao domaćini već imaju osiguran nastup na olimpijsko­m rukometnom turniru. Još jedno izravno mjesto ponudit će upravo završnica Europskog prvenstva, u Pariz će se plasirati Švedska ili Njemačka, odnosno ona reprezenta­cija koja na kraju bude bolje plasirana. K.lacković ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia