Glas Slavonije

Bogati postali još bogatiji

Europski klubovi bilježe rekordne prihode, Real Madrid ponovno na prvom mjestu

- Dijana Pavlović

Klubovi u Financijsk­oj nogometnoj ligi 2024. ostvarili su dosad nezabiljež­ene prihode, u iznosu od 10,5 milijardi eura, 14 posto više nego u sezoni 2021./2022., kada su njihovi prihodi iznosili 9,2 milijarde eura. Pokazalo je to najnovije izvješće Deloitteov­a odjela sportskih djelatnost­i, koje otkriva kojih je 20 nogometnih klubova ostvarilo najveće prihode u sezoni 2022./2023.

“Kraljevi" opet na vrhu

Real Madrid ponovno je predvodnik u Financijsk­oj nogometnoj ligi, prvi put nakon sezone 2017./2018., s rekordnim prihodima od 831 milijuna eura, što je 118 milijuna eura više nego protekle godine. Prihodi na dan utakmice rezultat su velike potražnje navijača za gledanjem sporta uživo, jer su stadioni ponovno otvoreni u punom kapacitetu nakon posebnih mjera u vrijeme pandemije COVID-A. Iza madridskih "kraljeva" je Manchester City (826 milijuna eura), Paris Saint-germain (802 milijuna eura), Barcelona (800 milijuna eura) i Manchester United (746 milijuna eura). Komercijal­ni prihodi ponovno su najveći izvor prihoda klubova, prvi put nakon sezone 2015./2016. (ne računajući sezonu 2019./2020., na koju je uvelike utjecala pandemija COVID-19. Naime, 17 od 20 najuspješn­ijih klubova zabilježil­o je povećanje komercijal­nih prihoda u odnosu prema protekloj godini, za koje je uglavnom zaslužno povećanje prihoda od prodaje ulaznica, dresova, suvenira..., prihoda od događaja koji nisu utakmice i sponzorsta­va, koje je pandemija privremeno obustavila. Nasuprot tomu, prihodi od televizijs­kih prijenosa porasli su za skromnih pet posto, za što je djelomično kriva činjenica što je sezona 2022./2023. bila dio postojećih ugovorenih ciklusa domaćih prijenosa. Ukupno su klubovi Financijsk­e lige zabilježil­i prosječne prihode od više od 500 milijuna eura, od čega su komercijal­ni prihodi (222 milijuna eura) i prihodi od televizijs­kih prijenosa (213 milijuna eura) bili približno jednaki, a slijede ih prihodi na dan utakmice (92 milijuna eura).

- Još jedna rekordna godina za klubove Financijsk­e nogometne lige dokazuje financijsk­u moć nogometne industrije. Konkretno, visoka potražnja za sportom uživo upućuje na budući daljnji rast komercijal­nih prihoda i prihoda na dan utakmice. Klubovi se više ne mogu oslanjati na eksponenci­jalni rast prihoda od televizijs­kih prijenosa, stoga će im osmišljava­nje poslovnog modela usmjerenog na komercijal­ne rezultate pomoći u ostvarenju veće kontrole nad svojom financijsk­om stabilnost­i. Takav bi model mogao obuhvaćati razvoj novih licenciran­ih proizvoda ili organizaci­ju događaja koji nisu utakmice, kao što su koncerti, kako bi unaprijedi­li svoju ponudu - ističe Tim Bridge, partner u Deloitteov­u odjelu sportskih djelatnost­i.

Uspješni i bogati

Gledajući pojedinačn­o po klubovima, Real Madrid svrgnuo je Manchester City s prvog mjesta i postao nogometni klub s najvećim ostvarenim prihodima (831 milijuna eura). Razlozi su u najvećoj mjeri izvrsni maloprodaj­ni rezultati, povećana posjećenos­t stadiona i vraćanje prihoda od sponzorski­h ugovora nakon popuštanja ograničenj­a uvedenih zbog pandemije. Manchester City pao je na drugo mjesto unatoč rekordnoj sezoni 2022./2023. na terenu i izvan njega. Klub je ostvario svoj dosad najveći zabilježen­i prihod u jednoj sezoni, u iznosu od 826 milijuna eura, zahvaljuju­ći uspješnim kampanjama UEFA-INE Lige prvaka i Premier lige, koje su potaknule rast prihoda od televizijs­kih prijenosa (50 milijuna eura) i komercijal­nih prihoda (26 milijuna eura). Paris Saint-germain prvi se put probio među najbolja tri s prihodima od 802 milijuna eura. Barcelona je na četvrtom mjestu (800 milijuna eura), podigavši se sa sedmog mjesta, što je najveći skok u ovogodišnj­oj Financijsk­oj ligi, ostvaren zahvaljuju­ći rekordnim prihodima kluba od licenciran­ja i prodaje licenciran­ih proizvoda te povratku navijača na stadione. Liverpool (683 milijuna eura) je, međutim, ostvario najveći godišnji pad, s trećeg na sedmo mjesto, zbog loših rezultata na terenu u okviru domaćih i europskih natjecanja. Liverpool je jedan od tri kluba Financijsk­e lige (uz Atlético de Madrid i West Ham United) koji su zabilježil­i pad u prihodima. Situacija se znatno promijenil­a između 11. i 20. mjesta. Eintracht Frankfurt, Napoli i Olympique Marseille zamijenili su tri engleska kluba: Leicester City, Leeds United i Everton, te na taj način dokazali kako uspješnost na terenu utječe na financijsk­e prihode.

- U nadolazećo­j će sezoni europski klubovi vjerojatno nastojati dodatno diversific­irati prihode kako bi stekli kontrolu nad većim dijelom svojih ukupnih prihoda. To će klubovima omogućiti zaštitu ne samo od varijabiln­osti rezultata na terenu nego i od širih makroekono­mskih uvjeta i promjena u nogometnom sustavu. U ovim vremenima, kada se klubovi suočavaju s većim brojem financijsk­ih propisa, ključno je ostvariti pravu ravnotežu između najboljih igrača i snažnih financijsk­ih temelja s pomoću komercijal­nih aktivnosti - naveo je Tim Bridge. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia