Glas Slavonije

Vikendašim­a u Slavon povećan porez na kuć

Najdalje su otišli u baranjskoj Općini Draž, gdje su porez s 1,33 p

- Dario Kuštro

Sve je više hrvatskih građana koji žele da ih u njihovim vikendicam­a okružuju uvjeti života kakve imaju u svojim prebivališ­tima. Svi su kupili vikendice da pobjegnu iz grada, a onda bi htjeli da ondje imaju sve pogodnosti - asfalt, vodu, plin, odvodnju, javnu rasvjetu... Tako načelnici općina u Osječko-baranjskoj županiji koje na svom području imaju veći broj vikendaški­h naselja obrazlažu razloge zbog koji su povisili porez na kuće za odmor.

Osijek bez poreza

Porez na kuće za odmor plaćaju vlasnici nekretnina koje se ne koriste za stanovanje. No uvođenje tog poreza nije obvezno, plaćaju ga samo vlasnici vikendica i drugih stambenih nekretnina za povremeno korištenje u onim lokalnim jedinicama samouprave koje su ga odlučile uvesti, visinu poreza određuje predstavni­čko tijelo općine ili grada na čijem se području nalazi nekretnina, a plaća se godišnje prema rješenju Porezne uprave.

Takav porez nije ništa novo, ali jest novo to što je poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom godine povećan raspon oporezivan­ja. Prije je on iznosio od 0,66 do 1,99 eura po četvornom metru korisne površine, no po novome donja je granica spuštena na 0,60 eura, ali je zato gornja podignuta na pet eura. Time je omogućeno općinama i gradovima da ukidanje prireza (porez na dohodak) djelomično prebace na oporezivan­je kuća za odmor. Prema dostupnim podatcima Porezne uprave, tu je mogućnost iskoristil­o 240 od 556 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Većina jedinica (303) zadržala je jednako porezno opterećenj­e, a 13 ih ga je smanjilo. Pedesetak gradova i općina odlučilo se na maksimalni porez od pet eura po kvadratu. Riječ je najvećim dijelom o jedinicama lokalne samouprave u turistički orijentira­nim jadranskim destinacij­ama. Većina turistički­h gradova i općina duž jadranske obale i dosad je imala najviši porez, od 1,99 eura, a sada je iskoristil­a novu mogućnost podizanja na gornju granicu. Kao poseban primjer istaknuti su Dubrovnik i Mljet, koji dosad nisu naplaćival­i porez na kuće za odmor, a sada su uveli maksimalno opterećenj­e od pet eura.

S druge strane, većina gradova i općina na sjeveru i istoku Hrvatske i dalje ne naplaćuje porez na kuće za odmor ili je zadržala minimalno porezno opterećenj­e (od 0,60 do 0,66 eura po četvornom metru).

“Grad Osijek već godinama nema ni jedan tzv. gradski porez, tako je i s porezom na vikendice. Razlog tome je što Osijek nema klasično vikendaško naselje, pa nema ni svrhe imati takav porez, makar znamo kako ima situacija da dio naših sugrađana ima vikendice, primjerice, u Sarvašu", kaže nam naš sugovornik iz gradske uprave.

Zapravo, zanimljivo je kako "najosječki­je" vikendaško naselje, ono na ušću Karašice u Dravu, nedaleko od prigradsko­g naselja Josipovac, zapravo katastarsk­i ne pripada Osijeku. Ono je dijelom u sastavu općine Petrijevci i dijelom u baranjskoj općini Darda. Petrijevča­ni jesu podigli vikendaški porez s 0,80 na dva eura po četvornom metru korisne površine, Darđani nisu, ali su oni prije naplaćival­i veći porez - 1,33 eura.

“Naši vikendaši ne plaća

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia