Glas Slavonije

Iji i Baranji e za odmor

Odigli na četiri eura po kvadratu

-

ju komunalnu naknadu, ali plaćaju ovaj porez jer se redovito iz komunalne naknade uredi dio komunalne infrastruk­ture naselja. Ovom prilikom nismo stavili ni najveći, ali ni ostavili najmanji iznos", rekao je za naš list Ivo Zelić, načelnik općine Petrijevci.

Velik pritisak

Jugoslav Vesić, načelnik općine Erdut, u kojoj su "najdunavsk­ija" mjesta u županiji - Aljmaš, Dalj i Erdut - ali, s druge strane ceste, i naselja Aljmaš, Dalj-planina i Erdut-planina, kazuje kako od početka pandemije bilježe naročito velik porast broja novih vikendaša, više ih je od dvije tisuće novih.

“Velik je to pritisak, sve je više zahtjeva za uređenje pristupnih cesta, u tu svrhu godišnje naručujemo desetke šlepera kamena, zahtjevi su i za javnom rasvjetom. U općini se sve teže nosimo i s količinom komunalnog otpada koju ostavljaju vikendaši. Posebnost našeg kraja je puno tzv. surduka, kojima se ne mogu spuštati kamioni za prikupljan­je otpada, pa je pitanje odvoženje otpada za nas poseban logistički zadatak", priča Vesić. Ipak, u toj općini iznos su poreza minimalno povećali, s 1,30 na 1,50 eura po kvadratu. U Osječko-baranjskoj županiji nitko nije cijenu kvadrata digao na maksimalni­h pet eura, najdalje su otišli u Općini Draž, gdje su cijenu s 1,33 podigli na četiri eura. I oni su "bogati" vikendaški­m naseljima, spomenimo tek Batinu, na potezu kod spomenika, pa i naselje uz Dunav - Zeleni otok. Bez pretjeriva­nja se može reći kako je to jedno do najstariji­h i najelitnij­ih vikendaški­h naselje u županiji. Najveći broj lokalnih jedinica u ovoj županiji zadržao je stari iznos poreza po kvadratu, a u pravilu je riječ o 1,33 eura. Uz Osijek i Valpovo kao gradove, u još deset općina taj se porez još otprije ne naplaćuje. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia