Glas Slavonije

Sabor u drugo čitanje uputio izmjene Kaznenog zakona, dio oporbe otišao

- H H

Hrvatski sabor u drugo je čitanje uputio paket od tri zakona kojima bi se uvela dva nova kaznena djela, teškog ubojstva ženske osobe odnosno femicid i neovlašten­og otkrivanja sadržaja iz istraga, a u glasanju nije sudjelovao dio lijeve oporbe koja je napustila sabornicu. Glasanje o upućivanju u drugo čitanje izmjena Kaznenog i zakona o kaznenom postupku i o zaštiti od nasilja u obitelji napustili su zastupnici SDP-A, Možemo, RFA, GLAS-A, Centra i SSIP-A. “Dobra je stvar zaštita prava žena i borba protiv nasilja u obitelji, no to je zasjenjeno željom za uvođenjem cenzure, dobro je pomiješano sa zlim”, kazao je Peđa Grbin (SDP) uoči glasovanja. “A cenzura se želi uvesti zbog zaštite lika i djela voljenog vam Andreja Plenkovića, famoznog AP-A”, dodao je i pozvao da se sporan članak izbaci iz zakona. Sandra Benčić (Možemo) ocijenila je da je premijer Plenković “kukavički” pristupio izmjenama Kaznenog zakona jer je svoju “AP krpicu” sakrio iza leđa svih žrtvi obiteljsko­g nasilja i nasilja nad ženama. “Zgroženi smo činjenicom da imamo premijera koji je bio spreman trgovati na ovaj način, može veća zaštita žena od nasilja ako istovremen­o mene zaštitite od skandala i korupcijsk­ih afera”, ustvrdila je. Dalija Orešković u ime Kluba Centra, GLAS-A i SSIP-A kazala je da takozvana odredba “AP” uvodi cenzuru u sustav kako se ne bi uoči izbora inicijali AP pokazali kao dokaz koji Plenkovića označava kao osumnjičen­og za teška kaznena djela. Katarina Nemet (IDS) poručila je da i njezina stranka apsolutno podržava uvođenje femicida u taj zakon, no s druge strane potpuno im je neprihvatl­jiva odredba o otkrivanju sadržaja iz istraga, za koju smatraju kako joj je jedini cilj spriječiti medije da rade svoj posao. Željko Sačić (HS) smatra da je nakana sporne odredbe zastrašiva­nje novinara i zaštita vladajućih u izbornoj godini.

IZ HDZ-A s druge strane naglašavaj­u da izmjene Kaznenog zakona pridonose pravnoj sigurnosti građana. Otkrivanje sadržaja iz istraga pridonijet će zaštiti presumpcij­e nevinosti okrivljeni­ka i zaštiti privatnost­i sudionika u postupku, naglasila je Marija Jelkovac (HDZ). “Oni koji govore da će biti ugrožena novinarska struka svjedoče pogrešno”, ističe.

U drugo čitanje upućeno je i niz drugih zakonskih prijedloga, a među njima su onaj kojim se rješava problemati­ka zaštićenih najmoprima­ca koji borave u stanovima u privatnom vlasništvu, zakon o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda RH. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia