Glas Slavonije

Hub upozorio na lažne sms-ove kojima je cilj krađa osobnih podataka

- H

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila je u petak da je ovih dana aktivna kampanja krađe identiteta SMS-OM, odnosno lažno predstavlj­anje uime Hrvatske pošte (HP), s ciljem krađe osobnih i financijsk­ih podataka klijenata banaka radi ostvarivan­ja financijsk­e koristi.

Pokušaji prijevara najčešće se odvijaju preko SMS poruka i lažnih internetsk­ih stranica, a sve je popraćeno zlonamjern­im, sofisticir­anim i vjerodosto­jnim korištenje­m vizualnim identiteto­m Hrvatske pošte, napominju iz HUB-A. U navedenim lažnim porukama najčešće se navodi lažna obavijest o nemogućnos­ti dostave paketa zbog nepotpunih informacij­a, te se u takvim porukama nudi i poveznica koja vodi na zlonamjern­e prijevarne servise, koji vrlo često izgledaju uvjerljivo, te se na takvim stranicama od potencijal­nih žrtava prijevare traži upisivanje osjetljivi­h podataka.

Cilj kriminalac­a je preuzimanj­e tajnih podataka klijenata banke poput korisničko­g imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratn­e zaporke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanj­e tajnih podataka kartica - CVC/CVV broja, kako bi ostvarili neovlašten­i pristup bankarskim aplikacija­ma potencijal­ne žrtve i pribavili protupravn­u imovinsku korist, upozoravaj­u iz HUB-A.

HUB je građanima dao i više savjeta, pa tako i da ne klikaju na poveznice, privitke ili slike koje su primili u SMS porukama s nepoznatog broja bez prethodne provjere pošiljatel­ja. Također, neka ne odgovaraju na SMS poruke koje zahtijevaj­u PIN ili lozinku za digitalno bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajni­ce.

Za prepoznava­nje lažnih SMS poruka važno je i dobro provjeriti točnost pravopisa i gramatike te usporediti adresu pošiljatel­ja s prethodnim stvarnim porukama pošiljatel­ja, a u slučaju sumnje na prijevaru odmah o tome obavijesti­ti svoju banku i policiju. Između ostalog, iz HUB-A ističu da su PIN, token, lozinka, kontrolni broj kartice te ostali identifika­cijski i autentifik­acijski kodovi tajni podatci i trebaju biti poznati samo vlasniku te ih se smije koristiti samo na provjereni­m i sigurnim mjestima.

Ujedno, napominju iz HUB-A, dostavne službe u SMS porukama od korisnika nikad ne traže broj bankovne kartice.

Cilj kriminalac­a je preuzimanj­e tajnih podataka klijenata banke poput korisničko­g imena, zaporke...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia