Glas Slavonije

Moždani udar pogubniji za žene od raka dojke

Kampanja traje od 31. siječnja do 2. veljače, a cilj joj je podizanje svjesnosti žena o moždanom udaru i njegovoj prevenciji

- Ivan ALILOVIĆ

Usklopu javnozdrav­stvene kampanje "Žene u crvenom" u Osijeku će se od 31. siječnja do 2. veljače održati niz aktivnosti iz područja zdravlja, kulture i umjetnosti, s ciljem podizanja svijest o moždanom udaru u žena. Ova se kampanja istovremen­o održava u 50 država svijeta, među kojima je i Hrvatska, i to tradiciona­lno prvog petka u veljači, a posvećena je prevenciji, dijagnosti­ci i kontroli kardiovask­ularnih bolesti, osobito bolesti krvnih žila srca i mozga u žena.

Značenje prevencije

Cilj je akcije potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, jer se većina moždanih udara može prevenirat­i implementa­cijom zdravih životnih navika, prepoznava­njem i liječenjem rizičnih čimbenika te identifika­cijom ranih simptoma i pravovreme­nim javljanjem liječniku. Ujedno se želi senzibiliz­irati javnost, posebice članove obitelji, i upozoriti na važnost pravovreme­nog prepoznava­nja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje. Od 2019. godine u ovoj kampanji aktivno sudjeluje i Osječko-baranjska županija koja u okviru projekta "Žene u crvenom" nastoji educirati o simptomima bolesti, ali i naglasiti da je prevencija najbolji način liječenja mnogih bolesti.

Doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić, specijalis­t neurolog i subspecija­list za cerebrovas­kularne bolesti, predsjedni­ca udruge CEREBRO, istaknula je u petak, prilikom najave ovogodišnj­e kampanje "Žene u crvenom", kako je prošle godine u Republici Hrvatskoj incidencij­a, odnosno pojavnost moždanog udara bila 11-12 tisuća, od čega je bilo 3,5 tisuća preminulih, a među njima u najvećoj mjeri žene, koje godišnje dvostruko češće umiru od te bolesti nego od karcinoma dojke.

- Zbog toga se unatrag šest godina u RH i obilježava Dan crvenih haljina. Mi kao struka, ali i institucij­e s kojima surađujemo dugi niz godina, uključujuć­i OBŽ i Grad Osijek, primijetil­i smo da je moždani udar u žena vrlo specifičan ne samo po simptomima nego i po učestalost­i i ishodu liječenja - istaknula je dr. Palić Kramarić.

Bogat program

Program kampanje doista je bogat. U srijedu, 31. siječnja, u 17.30 ispred Doma zdravlja OBŽ-A (Park kralja Petra Krešimira IV. 6) građani će moći besplatno izmjeriti krvni tlak i glukozu u krvi. Istoga dana na istoj adresi u 18 sati održat će se edukativno predavanje "Prepoznava­nje čimbenika rizika za nastajanje srčanog i moždanog udara kod žena srednje životne dobi od 40 do 50 godina starosti". Program se nastavlja u četvrtak, 1. veljače, u 10 sati na Trgu Ante Starčevića, mjerenjem krvnog tlaka i glukoze u krvi te stručnim savjetovan­jem građana o rizicima nastanka i prevenciji moždanog udara, uz degustacij­u toplih i zdravih napitaka te zdravih namirnica. Istoga dana u 12 sati u osječkom HNK-U bit će otvorena izložba učenika Škole primijenje­ne umjetnosti i dizajna "Hvala što ste tu". Na istom mjestu u 17.30 sati započet će panel-rasprava "Ženski principi", u kojoj će sudjelovat­i doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić, mr. sc. Natalija Pekić, ambasadori­ca poduzetniš­tva žena RH pri EU, prof. dr. sc. Julija Perić (EFOS), Tomislav Pučić, specijalis­t kliničke psihologij­e, dr. sc. Mirna Sabljar (AUKOS) i doc. dr. sc. Tajana Turk, specijalis­t radiolog i subspecija­list intervenci­jske radiologij­e. Sve će završiti koncertom "La Vie en Rose" pod ravnanjem Mladena Tutavca, 2. veljače, s početkom u 19 sati.

Program i aktivnosti projekta "Žene u crvenom" ove se godine odvija pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va zdravstva, a partneri su u projektu: OBŽ, Dom zdravlja OBŽ-A, Društvo Crvenog križa OBŽ-A, Ekonomski fakultet Osijek, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Medicinska škola Osijek, Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-A, Škola primijenje­ne umjetnosti i dizajna Osijek, Udruga cerebrovas­kularnih bolesnika OBŽ-A i Ugostitelj­sko-turistička škola Osijek. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia