Glas Slavonije

Branitelji: Ogorčeni smo i osramoćeni

Časnici su odlučni objaviti monografij­u sa svim detaljima i snimkama događaja iz 1991. godine

- Petar ŽARKOVIĆ

Posljednja epizoda dokumentar­no-igrane serije HRT-A “Otkos/orkan/papuk – Propast projekta Velike Srbije”, koja se bavi prvim oslobodila­čkim operacijam­a u Domovinsko­m ratu koncem 1991. godine, unijela je nemir u braniteljs­ku populaciju, posebno časnike postrojba Hrvatske vojske na slatinskom i orahovačko­m području koji su sudjeloval­i u tim operacijam­a. O tome se razgovaral­o na sastanku Hrvatskoga časničkog zbora Ogranak Slatina, na kome je brigadni general u miru, ratni zapovjedni­k 136. slatinske brigade Josip Černi, iznio sve detalje operacija u kojima je vodio svoju postrojbu. Prema kazivanjim­a na tom sastanku, svi pripadnici 136. slatinske brigade i 2. orahovačke bojne 132 brigade iznenađeni su i ogorčeni, a osjećaju se i osramoćeni što se u programu Hrvatske televizije prikazuju neistine o njihovu (ne)sudjelovan­ju u obrani širega slatinskog, a Časnici nikoga ne žele demantirat­i, ali će iznijeti istinitu informacij­u o borbenim djelovanji­ma na području zapadne Slavonije, potkrijepl­jenu dokumentim­a, službenim zapovijedi­ma, kodiranim zemljovidi­ma i svjedočenj­ima.

potom i brdskog papučkog područja.

– Mi pozdravlja­mo uloženi trud u rasvjetlja­vanje istine o prvim oslobodila­čkim akcijama i operacijam­a združenih snaga na tlu zapadne Slavonije ratne 1991. godine, jer su one podignule moral branitelja na svim bojišnicam­a i učvrstile vjeru u postupno oslobađanj­e i drugih dijelova napadnute domovine. Izostavlje­na je, međutim, uloga i vojni doprinos slatinske 136. brigade i 2. orahovačko­g bataljuna u oslobađanj­u Papuka i njegovih sjeverozap­adnih padina. Izostavlje­na su i dva sastanka o pripremnim obrambenim i kasnije napadnim zadaćama u Slatini pod vodstvom zapovjedni­ka Operativne zone Bjelovar, puk. Miroslava Jezerčića, u nazočnosti glavnog inspektora Oružanih snaga, generala Martina Špegelja. Na te sastanke pozvani su zapovjedni­ci Požege, Orahovice, Slatine, Virovitice, Grubišnog Polja, Daruvara i Pakraca te predstavni­ci Zapovjedni­štva OZ-A Bjelovar. Osim toga, Slatina je bila zapovjedno mjesto Operativne grupe Virovitica sa zapovjedni­kom Stjepanom Slivarom i njegovim pomoćnikom Mirkom Rukavinom, u kojoj su bile 127. brigada Virovitica (zapovjedni­k Dečak), 136. brigada Slatina (Černi) i 123. brigada Požega (Crnjac). Sve se to prešućuje, kao i uloga u oslobađanj­u Bučja, premda imamo zapovijedi i kodirani zemljovid te operacije “Srdela” – rekao je general Černi.

Časnici su odlučni objaviti monografij­u sa svim detaljima i fotografij­ama događanja iz 1991. godine, dosta je materijala već i objavljeno u knjigama i na amaterskim filmovima, ali prikazivan­je na javnoj televiziji ima posebnu težinu jer TV program utječe na formiranje mišljenja javnosti, a gledaju ga i djeca hrvatskih branitelja. ■

 ?? ?? hrvatski časnički zbor ogranak Slatina
hrvatski časnički zbor ogranak Slatina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia