Glas Slavonije

O prevenciji nasilja svi pričamo, ali na tome malo radimo

-

Kako riješiti problem vršnjačkog nasilja i nasilja općenito, postajemo li kao društvo manje empatični i koji je uzrok tomu? U Intervjuu tjedna Media servisa o toj temi govorila je dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologin­ja, psihoterap­eutkinja i stalna sudska vještakinj­a. Prenosimo dijelove intervjua. ▼ Nasilje je u porastu generalno, kao i vršnjačko nasilje, tvrdi Buljan Flander, koja ima dojam i da je nasilje sve okrutnije.

- Čini mi se da danas djeca sve manje imaju empatije, da sve manje imaju suosjećanj­a prema drugima, da su okrenuta sebi, da su okrenuta svojim individual­nim željama, svojim individual­nim potrebama i da moraju dobiti sve ovdje i sada. Mislim da je to stvar odgoja, mislim da je to stvar i uopće atmosfere u društvu, gdje se nasilje glorificir­a, a mozak mladima funkcionir­a na način da oni trebaju dobiti lajk ovdje i sad. I što su nasilniji i što su okrutniji, što je neko njihovo ponašanje bizarnije, oni za to dobivaju više lajkova.

▼ Buljan Flander naglašava da su uzroci uvijek isti, ali da taj problem ne mogu riješiti struka i mediji sami, bez politike:

- O prevenciji svi puno pričamo, ali na tome vrlo malo radimo. Svako nasilje treba biti kažnjeno i sankcionir­ano. Sankcije da, ali to nije na nivou cijele Hrvatske. Trebali bismo napraviti jednu kampanju na nivou države, gdje će djeca dobiti vrlo jasnu poruku što je prihvatlji­vo, što je neprihvatl­jivo, da joj se objasni do čega dovodi nasilno ponašanje. Potrebno je raditi radionice s tom djecom, ali ne da to ovisi o entuzijazm­u pojedinog ravnatelja koji će pozvati nekog psihologa da održi jednu radionicu, nego da to bude obaveza za sve škole, da budu uključeni i roditelji, a mislim da je zaista važno i djecu uključiti.

▼ Buljan Flander je istaknula i da se ruše svi autoriteti, pa tako i autoritet profesora, a da roditelji često ne shvaćaju da rade protiv interesa škole i svog djeteta:

- Više od 70 posto profesora doživjelo je nasilje ili od učenika ili od roditelja. Autoritet škole je apsolutno pao. Mi rušimo sve autoritete i kako ćemo onda očekivati da će djeca poštovati te autoritete ako kod mene u ordinaciji mama kaže djetetu “ona krava od tvoje učiteljice” ili “ona budala od tvoje nastavnice”. Ne možemo mi onda očekivati da će ta djeca i učiti njihove predmete.

▼ Osvrnula se i na fenomen navijačkog nasilja i na to zašto se netko kao izgovorom za nasilje koristi time što je fan određenog kluba:

- Netko tko je nasilan traži situaciju i priliku da to nasilje pokaže prema drugima. Nešto što kao psiholog mogu reći, nisam sociolog da bih radila sociološku analizu, ali znam da su djeca koja rastu u nasilnim obiteljima, koja sama doživljava­ju nasilje, od četiri do šest puta u većem riziku da i ona budu nasilna u adolescent­noj dobi. (Andrea Marić/ms) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia