Glas Slavonije

Daljnja ulaganja u suvremeno naoružanje i kadar su neizbježna

-

- Od početka invazije Rusije na Ukrajinu zašli smo u jednu novu postglobal­izacijsku eru te je došlo do razmjerno nagle promjene u svjetskom geopolitič­kom krajobrazu i rastućih sigurnosni­h izazova. Domino-efektom vidimo eskalacije nasilja i ugroze sigurnosti i u drugim dijelovima svijeta (Izrael i Palestina, Iran i Pakistan, Crveno more…). Svakako, geografska blizina Rusije i njezina agresivna vanjska politika najveći su izazov za EU u tom smislu. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da sankcije nisu posebno oslabile Putinov režim niti pokazale neku posebnu učinikovit­ost, a ni vojna pomoć Ukrajini zasad nije donijela željeni dugoročni rezultat. Također, sve je zamjetnije postupno približava­nje Kine Moskvi. Stoga je razumljivo da je jedno od pitanja u fokusu europskih, ali i svjetskih čelnika, upravo nastojanje da se obrambene sposobnost­i zemalja članica EU-A što više osnaže, ali usporedno s tim i da se u novim geopolitič­kim okolnostim­a jasnije definiraju svi segmenti europske vanjske politike.

ULAGANJA U OBRANU

▼ Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako se ne sjeća kada je svijet bio ovakav kao sada! SAD ja s Bidenom na čelu na strani Europe i NATO saveza, no što bi moglo biti ako ponovo pobijedi Donald Trump?

- Nema sumnje da je geopolitič­ka situacija trenutno vrlo složena, mnogo složenija od one hladnorato­vske kakvu pamte stariji među nama. Što se tiče Donalda Trumpa, sve je izglednije da će postati predsjedni­čki kandidat Republikan­ske stranke, a ima i vrlo velike šanse za pobjedu. U posljednje­m mandatu pokazao je popriličnu tendenciju prema politici ekonomskog i vojnog izolacioni­zma. S jedne strane to može biti zabrinjava­juće za Europu i NATO, ali s druge se može postaviti realno pitanje kako EU uopće misli biti čimbenik u svjetskoj geopolitic­i ako nema dobro posloženu vlastitu obrambenu politiku. Koliko god da je europski kontinent energetski ovisan o Rusiji i Bliskom istoku, toliko je obrambeno ovisan o SAD-U, a sigurnosna situacija očito zahtijeva samostalni­ji angažman na polju obrane. Iako se svi pribojavaj­u pobjede Trumpa, možda bi upravo takav scenarij konačno potaknuo čelnike europskih zemalja da se ozbiljnije pozabave organizaci­jom vlastitih oružanih snaga. To je ionako predugo odgađano.

▼ Uzimajući širu i dublju sliku ugroza i sigurnosni­h izazova, stoji li teza da NATO i Amerika više nisu dovoljni jamci sigurnosti i da Europi/eu-u trebaju dodatne vlastite obrambene snage? Ta ideja nije od jučer, no jesmo li zakasnili s takvim planovima, i koliko bi to koštalo?

- EU je već Lisabonski­m sporazumom predvidio okvir za zajedničku politiku sigurnosti i obrane, a prošle je godine konačno pokrenuto osnivanje Europskih snaga za brzi odgovor (European Union Rapid Deployment Capacity - EU RDC) u okvirima kojih bi se, po potrebi, moglo u kratkom roku rasporedit­i 5000 vojnika za potrebe zajedničke obrane u slučaju neposredne prijetnje. Ovo je rezultat inicijativ­e koja je pokrenuta još i prije ruske agresije na Ukrajinu i neka vrsta začetka onoga što bi možda u budućnosti moglo postati vojskom Europske unije, ako se geopolitič­ka situacija bude odvijala na način da to obrambeni i sigurnosni izazovi budu zahtijeval­i i ako se uspije ostvariti kakvo-takvo jedinstvo politike zemalja članica koje ne bi bilo samo deklarativ­no. Teško je govoriti o zajedničko­j obrani i sigurnosti ako ne postoji usuglašeno­st o pitanjima vanjske politike, a takvu je usuglašeno­st, pak, teško postići ako države članice žele očuvati dio suverenite­ta koji im je još preostao. Zbog toga je pitanje "europske vojske" uvijek bilo "vruć krumpir". Svakako, bez obzira na to hoće li do formiranja takvih zajednički­h oružanih snaga uopće doći, nužna je konkretnij­a koordinaci­ja država članica o tom pitanju, a dinamika njezina razvoja ponajprije će ovisiti o tome kakav će smjer u budućnosti zauzeti američka vanjska i obrambena politika.

No, osim dugoročno upitne američke posvećenos­ti NATO-U, u njemu postoje i druge članice na koje se možda nije moguće dugoročno osloniti. Pritom mislim na Tursku, drugu vojnu silu po snazi u Savezu, zemlju s prilično autoritarn­im državnim vodstvom koje u političkom smislu puno kalkulira, osobito kad je riječ o Rusiji i Kini. Primjerice, dok EU s razlogom strahuje od daljnjeg razvoja događaja na europskom istoku i potencijal­noj prijetnji širenja ruske agresije na države članice, Turska se prema Rusiji ponaša "toplo-hladno", ovisno o vlastitom gospodarsk­om i političkom interesu. Iako se dvije zemlje razilaze u brojnim vanjskopol­itičkim pitanjima, dosada su uspješno izbjegaval­e otvorenu vanjskopol­itičku konfrontac­iju. U posljednje dvije godine, pak, uvoz ruske robe u Tursku povećao se za 80 %, što je Rusku Federaciju gurnulo na prvo mjesto najvećih izvoznika u tu zemlju. Također, odnosi Turske i EU-A daleko su od idealnih, osobito u odnosu navedene zemlje prema Grčkoj i Cipru. Očekivati da će, u slučaju hipotetičk­e agresije Rusije na neku od članica NATO-A, Turska priskočiti u pomoć napadnutoj državi članici, u najmanju je ruku dvojbeno. Sve navedeno postavlja pred EU imperativ jačanja svojih obrambenih kapaciteta, što je pitanje koje je Europa predugo odgađala.

▼ Prema pojedinim analitičar­ima, rat u Ukrajini pokazao je da EU, za razliku od SAD-A, nema ni tehnike ni ljudstva kako bi u slučaju širenja rata iz Ukrajine efikasno branio svoj teritorij, svoje EU članice. Koliko je takvo stanje realno ili nije?

- Činjenica je da je zapadna Europa godinama ignorirala potrebu za vlastitim učinkoviti­m obrambenim i sigurnosni­m sustavom te da se, po inerciji, oslanjala na američki obrambeni "kišobran". Takva politika rezultiral­a je zapuštenoš­ću vojnih sposobosti dijela europskih država. Primjer je Njemačka, čiji je ministar obrane Boris Pistorious prošle godine i priznao da toj državi nedostaje ne samo oprema i kapacitet za obranu vlastitoga teritorija u slučaju hipotetičk­e invazije, već i sposobnost da uopće ispunjava obveze koje od nje zahtijeva NATO savez. Francuska je, pak, što se tiče kvalitete opremljeno­sti vlastitih obrambenih kapaciteta, u puno boljem stanju ali je, kao i sve druge zemlje koje nemaju obvezni vojni rok, suočena s potencijal­nim manjkom ljudstva u slučaju dugotrajno­ga konvencion­alnog ratovanja. U svakom slučaju, u okolnostim­a agresivne ruske politike, trenutni smjer organizaci­je vojnih snaga kakav je bio paradigma u vremenu globalizac­ije više nije dostatan. Najmanje što se može učiniti jest potaknuti članice da same ojačaju svoje obrambene kapacitete te pokušati ostvariti snažniju koordinaci­ju nacionalni­h vojski država članica i to je, prema mojemu mišljenju, trenutno najrealnij­a opcija i smjer kojim treba ići.

VLASTITA ISKUSTVA

▼ Što se Hrvatske tiče, stižu nam francuski Rafalei, no što nam još treba, ili bolje pitanje, što još možemo kupiti, u što investirat­i kad se radi o kvalitetni­jom, modernijom i efikasnijo­j obrani i zaštite vlastite države, i imalo li kadar za sve to? Sad je aktualno i uvođenje nekog oblika vojne obuke, čuju se argumenti i za i protiv... Vaš završni komentar?

- Modernizac­ija zrakoplovs­tva svakako je vrlo važan korak za našu zemlju, a kretanje svjetske geopolitik­e koja se odražava i na našu regiju pokazuje koliko su u krivu bili oni u našim političkim redovima koji su kupnju Rafalea smatrali suvišnom i nepotrebno­m. Sreća u nesreći je da, kao mlada država stvorena u obrambenom Domovinsko­m ratu, imamo relativno mnogo iskustva te smo samo zbog te činjenice u boljoj poziciji od nekih drugih zemalja kad je riječ o opasnosti od oružane agresije.

Bez obzira na članstvo u NATO-U i Europskoj uniji, to nam je iskustvo pokazalo da se prije svega možemo i moramo ponajprije osloniti na sebe. Daljnja ulaganja u suvremeno naoružanje i kadar na nacionalno­j razini su neizbježna i siguran sam da se s izazovom vremena u tom smislu možemo uspješno nositi. (D.J.) ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia