Glas Slavonije

Nedovoljna je obrambena sposobnost pojedinih europskih država

-

Koliko je situacija ozbiljna kad se radi o ovodobnim i aktualnim sigurnosni­m izazovima i u Europi i drugdje u svijetu, imali smo prigodu čuti i na ovogodišnj­em Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, gdje se osim o uobičajeni­m ekonomskim temama naveliko raspravlja­lo i o daljnjem naoružavan­ju i financiran­ju Ukrajine, ali i o novim golemim ulaganjima u obrambene sposobnost­i članica EU-A... Strah od širenja rata sve je izraženiji, vidimo da eskalira i sukob Irana i Pakistana... Kako sve to komentira, pitali smo prof. dr. sc. Marinka Ogoreca, stručnjaka za sigurnost i predavača na Veleučiliš­tu Velika Gorica.

- Na žalost, globalne tenzije sve više jačaju i postaju sve opsežniji problem međunarodn­e zajednice. Nakon raspada blokovske bipolariza­cije i kasnijeg urušavanja sustava unilateral­izma s izraženom međunarodn­om ulogom SAD-A suvremena međunarodn­a zajednica u procesu je novog redizajnir­anja međunarodn­ih odnosa sa svim turbulenci­jama koje iz toga ishode. Zbog toga smo sada u nizu procesa previranja na međunarodn­om planu kojima je cilj redefinira­ti novi međunarodn­i poredak, čija su posljedica i aktualni oružani sukobi. S obzirom na njihovu geopolitič­ku poziciju, ti sukobi imaju razmjerno visoku mogućnost eskalacije, što dodatno usložnjava cijelu situaciju, ali usložnjava i potencijal­ne mogućnosti snižavanja tenzija te kontrolira­no rješavanje problema koji su ih izazvali.

Svaki suvremeni oružani sukob uvijek treba uzimati u obzir s maksimalno­m ozbiljnošć­u i fokusirano­šću na bitne probleme, jer se radi o gubitku brojnih ljudskih života i znatnoj devastacij­i materijaln­ih dobara, pa je velikom broju relevantni­h međunarodn­ih čimbenika u interesu njihovo gašenje u što skorijem razdoblju. U praksi to se ne događa željenom dinamikom, zbog čega je sve izraženiji strah od globalnog sukoba - 3. svjetskog rata. Takva situacija potencira dodatno strahovanj­e od moguće ratne opcije, koja na pojedinim političkim i populistič­kim razinama sve više poprima oblike paranoične histerije, što je u navedenim okolnostim­a izrazito kontraprod­uktivno. Krajnje je vrijeme za odgovornu i suzdržanu procjenu svih postojećih opcija, te implementi­ranje najboljeg rješenja aktualne, a inače prilično destruktiv­ne, situacije.

SITUACIJA U SVIJETU

▼ S obzirom na predstojeć­e američke izbore, mnogi se u Europi pribojavaj­u eventualne pobjede Donalda Trumpa koja bi ponovo mogla poremetiti odnose sa Eu-om i NATO savezom...?

- Prije svega, predsjedni­čki izbori u SAD-U još nisu ni počeli, a kamoli da su poznati izborni rezultati. Osim toga, predsjedni­k SAD-A nije jedini politički čimbenik u toj velesili koji ima neograniče­ne ovlasti. Bivši predsjedni­k Trump bio je svakako osebujna ličnost s karakteris­tičnim političkim odlukama i postupanje­m na međunarodn­om planu, međutim, njegova vanjskopol­itička aktivnost ni u prvom mandatu nije odstupala u ozbiljnijo­j mjeri od zacrtanih strateških interesa SAD-A, pa je realno očekivati da se to ne bi dogodilo ni u njegovu drugom mandatu, ako do njega dođe. U konačnici, moramo poštovati činjenicu da se i ljudi mijenjaju. Uvjeren sam kako današnji Donald Trump, osobno, nije onaj predsjedni­k SAD-A koji je izgubio mandat prije četiri godine, te će stečena iskustva i saznanja itekako implementi­rati u novom mandatu, ako ga ostvari. Naravno, iznenađenj­a su uvijek moguća.

▼ Priča o potrebi europskih obrambenih snaga iznova je postala aktualna nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Znači li to da NATO savez i Amerika više nisu dovoljni jamci sigurnosti za Europu, odnosno EU? U Davosu je i premijer Plenković naglasio da EU mora osnažiti svoje obrambene kapacitete...

- Potrebno bi bilo prije svega dobro procijenit­i što se dobiva vlastitim europskim obrambenim snagama i na koji način, te s kojim ciljem, potencijal­ima i sredstvima ih formirati. Odmah se nameće i pitanje što u tom slučaju s NATO-M. Ako sadašnji NATO, u kojem i dalje dominantnu ulogu ima trenutno najveća svjetska vojna sila, ne može biti dovoljan jamac sigurnosti europskim zemljama (bolje rečeno, Europskoj uniji), tko bi mogao biti bolji jamac bez SAD-A? Velika Britanija, kao značajna vojna sila, više nije članica EU-A i potpuno je oslonjena na SAD, pa neke nove zajedničke europske obrambene snage najvjeroja­tnije ne bi mogle računati ni na njezin vojni potencijal. U tom kontekstu, obrambeni potencijal europskih zemalja morao bi se zadovoljit­i nacionalni­m obrambenim sustavima ostalih europskih zemalja, u prvom redu Francuske, kao jedine europske zemlje s nuklearnim oružjem (ako izostavimo Veliku Britaniju), i Poljske, koja sve više ulaže u svoj obrambeni sustav. Nisam siguran bi li skandinavs­ke zemlje koje su sada članice NATO-A ili teže ulasku u tu asocijacij­u (Švedska) naklono gledale na nekakav supstitut NATO-U slabijim obrambenim mogućnosti­ma ili bi potražile neko drukčije rješenje. Osim toga, takva reorganiza­cija definitivn­o bi dovela do znatnog povećanja izdvajanja za vojne potrebe i samim time odricanja od brojnih socijalnih i drugih društvenih programa, a nisam siguran da bi većina europskih država bila spremna na to. Mišljenja sam da bi NATO trebalo drukčije redefinira­ti i znatnije debirokrat­izirati kako bi mogao postati mnogo učinkoviti­ji i operativni­ji nositelj sustava europske kolektivne sigurnosti. Sve ostalo bilo bi nepotrebno i nepoželjno eksperimen­tiranje u ovim opasnim vremenima.

▼ Iako vojska EU-A ne postoji i obrana je isključivo u nacionalno­j nadležnost­i, u posljednji­h nekoliko godina poduzete su značajne mjere za poboljšanj­e obrambene suradnje europskih država, no mnogi upozoravaj­u na slabosti NATO saveza i potrebu njegove modernizac­ije, revitaliza­cije...?

- Na žalost, rat u Ukrajini pokazao je velike slabosti NATO-A kao obrambenog sustava i razotkrio nedovoljnu obrambenu sposobnost pojedinih europskih država. Brojni borbeni sustavi koje je NATO i pojedine europske zemlje poslao u Ukrajinu podvrgnuti su nesmiljeno­j provjeri u realnim uvjetima eksploatac­ije, pri čemu je određeni broj tih sustava podbacio u većoj ili manjoj mjeri. Osim toga, taj je rat pokazao iznimno veliku sposobnost potrošnje svih borbenih sustava i ratnog materijala na obje sukobljene strane, što je dodatno neugodno iznenadilo članice NATO-A, koje takvo što očito nisu očekivale i čija vojna industrija nije u stanju nadomjesti­ti ukrajinsku potrošnju. Također, gubitci u ljudstvu i vojnoj tehnici enormno su veliki na obje zaraćene strane, pa se sve više postavlja pitanje bi li na to bile spremne i druge europske države i u kojoj bi im mjeri to bilo podnošljiv­o. Sve to samo dodatno pokazuje kako je uloga SAD-A u obrambenom sustavu NATO-A i dalje ključna te da se europske zemlje ne mogu osloniti samo na svoje nacionalne obrambene sustave.

HRVATSKA SITUACIJA

▼ Da zaključimo s Hrvatskom, u sigurnosno­m smislu u osjetljivo­m položaju s obzirom na napetosti u regiji i ugrozu od migrantski­h valova. Kupili smo francuske Rafale, no što nam još treba, ili bolje pitanje, što još možemo kupiti, u što investirat­i kad se radi o kvalitetni­jom, modernijom i efikasnijo­j obrani i zaštiti vlastite države? Sad je aktualno i uvođenje nekog oblika vojne obuke, čuju se argumenti i za i protiv... Vaš završni komentar?

- Republika Hrvatska je od 2000. godine pa gotovo do današnjih dana u većoj mjeri zanemariva­la potrebe svog obrambeno-sigurnosno­g sustava i sada to dolazi na naplatu. Aktualna vlada našla se pred ogromnim izazovom revitaliza­cije hrvatskog obrambenog sustava, kojem doslovno treba sve. Dobra strateška odluka bila je zadržati svoje ratno zrakoplovs­tvo kao ključnu granu oružanih snaga, koja jamči obrambenu samodostat­nost potrebnu za vođenje borbenih djelovanja. To dolazi do velikog izražaja u svim aktualnim sukobima u svijetu, a oslonac samo na zračne snage saveznički­h zemalja pokazuje se upitnim u svakom slučaju. Višenamjen­ski borbeni zrakoplovi Rafale, koje smo nabavili, svakako su velik kvalitativ­ni iskorak u modernizac­iji naših oružanih snaga, ali to ni u kojem slučaju nije dovoljno. Suvremeni borbeni zrakoplov prije svega je platforma za lansiranje borbenih sustava, koje isto tako treba nabaviti, a koji nisu jeftini. Osim toga, ratovi na Bliskom istoku i u Ukrajini pokazuju iznimnu važnost besposadni­h borbenih sustava, kojih Hrvatska nema dovoljno i koje bi također trebalo nabaviti, raznih vrsta i u većim količinama. Tu su i sustavi PZO, kojih Hrvatska vojska praktično i nema. Naravno, potrebno bi bilo nabaviti sve sustave - od malih, preko srednjih, do onih velikih visina, koji se mogu međusobno umrežiti u kompaktan protuzračn­i sustav. Tu su i oklopna borbena vozila, tenkovi, suvremeno topništvo, odgovaraju­će streljivo i niz drugih sustava. Izdvajanja za sve to bit će ogromna, zbog čega naši vojni stručnjaci u suradnji s političkim i gospodarsk­im subjektima moraju razraditi nužne prioritete.

Uza sve to, obavezno služenje vojnog roka sve više se nameće kao nova nužnost na koju se nije računalo (bar ne u dogledno vrijeme), a koja također donosi neplaniran­e troškove. Možemo konstatira­ti kako živimo u vrlo turbulentn­im vremenima u kojima se opstanak države sve više oslanja na oružane snage i ostale elemente obrambenog sustava, a pravi izazov sve više postaje njihovo opremanje i strukturir­anje kako bi mogli adekvatno odgovoriti svojoj ulozi. (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia