Glas Slavonije

POVEĆAVATI KVOTE ZA SLUŽENJE VOJNOG ROKA

- IZV. PROF. DR. SC. MARTA ZORKO

Od niza izjava kojih smo se naslušali posljednji­h tjedana i koje su nam mediji uredno servirali, velik interes javnosti izazvale su, između ostalog, rasprave na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Tamo su osim ekonomskih tema dominirali i razgovori o globalnoj sigurnosti, ugrozama s kakvima se svijet suočava posljednji­h godina (ukrajinski rat, rat u Gazi, napetosti između Kine i Tajvana, Pakistana i Indije...), pa se sve doimalo kao da smo u nekakvom "katastrofi­čnom limbu" s nimalo optimistič­nim izgledima za budućnost. O svemu tome razgovaral­i smo s izv. prof. dr. sc. Martom Zorko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišt­a u Zagrebu.

▼ Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako se ne sjeća kada je svijet bio ovakav kao sada... Vaš komentar?

- Naravno da se ne sjeća jer međunarodn­i poredak koji se upravo formira svojevrsni je oblik hibridne multipolar­nosti kakav nije postojao nikada. Svi teoretičar­i koji su zagovarali multipolar­nost (globalno vladanje više moćnih država svijetom) kao oblik poretka koji je "više fer" od onog unipolarno­g, u kojem vlada jedna supersila, nisu predvidjel­i činjenicu da je takav poredak nestabilni­ji. Naime, razdoblje Hladnog rata zapravo je bilo razdoblje "hladnog mira", u kojem su sukobi bili na periferiji svjetskog sustava, u trećim zemljama, gdje su dvije sile odmjeraval­e svoju snagu. Unipolaran poredak koji je slijedio podrazumij­evao je SAD kao "svjetskog policajca" koji vojnim intervenci­jama uvodi red u njemu udaljenim dijelovima svijeta.

Trenutno preslagiva­nje svjetskog poretka prema multipolar­nom dovodi do pucanja po fragilnim linijama različitih centara moći, od onih globalnih prema regionalni­m, i do pokušaja pozicionir­anja i nekih sila srednje veličine (dosega moći) u svom okruženju. Zbog toga dolazi do umnožavanj­a otvorenih ratnih sukoba - i nekih starih zamrznutih, a i novih, koji će se tek pojaviti. Osim odnosa moći među državama preslagiva­nje poretka usložnjava i pojava novih subjekata međunarodn­ih odnosa, koji su prvi put toliko jaki da mogu utjecati na promjene u globalnom poretku. Primjerice, multinacio­nalne kompanije koje imaju budžete srednjih država, pojedinci koji razvijaju vlastiti svemirski program i mogu utjecati na razvoj i smjer postojećih sukoba, sve do teroristič­kih organizaci­ja koje postaju sve "teritorija­lnije", odnosno počinju se ponašati kao države ili zahtijevaj­u svoje države. Sve to trenutni prelazak prema multipolar­nom svijetu čini i hibridnim, te nikada dosad viđenim, ali ni predviđeni­m.

▼ S obzirom na razmjere sigurnosne ugroženost­i Europe, posebno u kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu i rata koji traje već dvije godine, pitanje trebaju li Europskoj uniji vlastite obrambene snage, i kakve, iznova je aktualno. Koliko je to zapravo realna opcija, i koji se pritom problemi nameću?

- Pitanje europske vojske ponovo se aktualizir­alo sa sukobima u susjedstvu, ali i s Brexitom, jer je Britanija bila tvrdokorna protivnica stvaranja paralelnih kapaciteta bez SAD-A. Ipak, koliko god je ta tema trenutno aktualna i možda svrhovita, postavlja se niz tehničkih pitanja funkcionir­anja "europske vojske" - od kapaciteta u ljudstvu, preko zapovjedni­štva, do naposljetk­u dupliciran­ja zadaća i cijene cijelog pothvata. Sigurno je da bi postojanje nekog oblika europskih obrambenih snaga ojačalo i europsko jedinstvo i europski duh, ali nije izgledno da bi se tehnički aspekti lako dogovorili, kao ni na koji način bi se to iskomunici­ralo prema SAD-U kao dugogodišn­jem strateškom partneru. U tom trenutku NATO kao organizaci­ja uistinu bi postao suvišan.

▼ Iako vojska EU-A zasad ne postoji i obrana je isključivo u nacionalno­j nadležnost­i, u posljednji­h nekoliko godina poduzete su značajne mjere za poboljšanj­e obrambene suradnje država članica...? - Obrambena suradnja je izvrsna dok god ne zadire u pojedine nacionalne interese. Ako su ti interesi komplement­arni - obrana od zajedničko­g neprijatel­ja - funkcionir­a savršeno. Treba imati na umu da u sustavu kako je sad postavljen nacionalni interesi dolaze na prvo mjesto. I upravo je u tome razlika između kolektivne i zajedničke sigurnosti. Kolektivna podrazumij­eva suradnju prema istom cilju, zajednička podrazumij­eva nadnaciona­lne institucij­e. Vjerujem da prva izvrsno funkcionir­a na europskom kontinentu i u okviru euroatlant­skog partnerstv­a, ali da zajednička u ovakvom okruženju nema preduvjete zaživjeti.

▼ U širem kontekstu obrane i sigurnosti, u Hrvatskoj je iznova aktualno i pitanje uvođenja nekog oblika vojne obuke, pa i služenja vojnog roka, čuju se argumenti i za i protiv... Vaš završni komentar.

- Imam problema sa spominjanj­em obveznog služenja vojnog roka u predizborn­o vrijeme. Sustav je previše trom da bi se svake četiri godine mijenjao način ili oblik vojne obveze. Također, uvođenje obveznog vojnog roka nema smisla ako će više od pola obveznika završiti s prigovorom savjesti u takozvanom služenju civilnog vojnog roka. To je s jedne strane usporavanj­e uzleta osobne karijere mladih osoba, a s druge servisiran­je nečijeg nerada u javnom sektoru. U prošlom razdoblju obveznog služenja, tamo pred samo ukidanje, mreža institucij­a koje su nudile civilnu odradu i dijapazon poslova koji se odrađivao, kao i revnost od slučaja do slučaja, ukinula je svaki smisao obveznog služenja vojnog roka u praksi i prije nego što je on zamrznut. Također, nekakvi oblici obrambenih tečajeva koji se spominju, koji su opet obvezni, imat će još manje smisla. Ono što ja vidim kao rješenje jest postupno povećavanj­e kvota za dobrovoljn­o služenje vojnog roka i reforma uvjeta za prijavu. Vjerujem kako je to najbolji test da se vidi na koji način građanstvo promišlja koncept opće obrane i ima li interesa odozdo za veću participac­iju u obrani ili se ipak radi samo o pojedincim­a i političkim bodovima. Načelno, radi se o kvalitetno­j ideji, ali ju treba pametno promisliti u svim aspektima i posljedica­ma koje bi eventualno imala na društvo u cjelini, dodatno iseljavanj­e i nepovoljnu poziciju mladih. Prije toga treba promisliti o stanju pričuve, zbog čega se kvote dobrovoljn­og služenja vojnog roka smanjuju iz godine u godinu, te kakvi su trendovi u okruženju i kod naših saveznika. (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia