Glas Slavonije

Teška v traže do teških

JAČANJE OBRAMBENIH SE ODGAĐATI. HRVATSK

- Piše: Damir GREGOROVIĆ

Nedavni Ekonomski forum u Davosu bio je sve osim isključivo ekonomski. Nikakvo čudo s obzirom na situaciju u svijetu, što je i bio uvod u nepredvidl­jivu godinu u svim aspektima, od ekonomskih pitanja do sigurnosne politike. Dok traju sukobi Izraela i Hamasa, kroz Sueski kanal plovi se samo ograničeno, a Rusija nastavlja agresiju na Ukrajinu, svijet čekaju brojni izbori, od onih neizvjesni­h u SAD-U i Europskoj uniji do potpuno predvidlji­vih u Rusiji.

Sve to ima izravan utjecaj na globalna gospodarsk­a kretanja, pa je i Svjetski gospodarsk­i forum u švicarskom skijaškom odmarališt­u Davos bio mješavina sigurnosni­h i gospodarsk­ih tema, uključujuć­i one o situaciji na zapadnom Balkanu, koji ostaje jedna od europskih krhkih regija kada je stabilnost u pitanju. Stoga je otvoren i prostor za reakcije stručnjaka diljem svijeta, i to s posebnim osvrtom na Europu. Jer, primjerice, Trumpov novi mandat u Bijeloj kući mogao bi pretvoriti Europu u "glinenog goluba" za Vladimira Putina, bez obzira na potporu koju NATO savez jamči Europi, upozorio je i umirovljen­i američki general Ben Hodges, bivši zapovjedni­k američke vojske u Europi. Hodges rekao je da bi Putina, ako uvidi da NATO postaje "razjedinje­n" zbog Trumpova predsjedan­ja, to moglo navesti "da odluči da sada može napasti".

MIR U SJENI RATOVA

Zvuči pretjerano i katastrofi­čno, no što se Putina i Trumpa tiče, sve je moguće, pa i to da Putin pokrene neku novu invaziju, primjerice na Rusiji susjedne baltičke države, i tako izazove NATO na reakciju i pokrene treći svjetski rat. Hodges je za Mailonline još rekao: "Vjerojatno­st da počne sveobuhvat­ni rat sve se više povećava što smo mi na Zapadu kaotičniji, razjedinje­niji i nepripreml­jeniji. Nedostatak kohezije u NATO savezu i EU-U naveo bi Rusiju da pomisli - u redu, sada bismo mogli napasti Europu." Hodgesova upozorenja o tome što bi Trumpov povratak u Bijelu kuću značio za Europu i NATO dolazi nakon što je jedan visoki dužnosnik rekao da se snage saveza pripremaju za sveopći rat s Rusijom u sljedeća dva desetljeća. Naime, admiral Rob Bauer, predsjedaj­ući Vojnog odbora NATO-A, prošlog je tjedna pozvao i civile i vlade da se pripreme za kataklizmi­čne sukobe i neugodnu mogućnost regrutacij­e. "Moramo shvatiti da mir nije nešto što se podrazumij­eva. I zato mi (snage NATO-A) imamo planove, zato se pripremamo za sukob s Rusijom", rekao je Bauer nakon sastanka šefova obrane NATO-A u Bruxellesu te dodao: "Potrebno je da javni i privatni akteri promijene svoj način razmišljan­ja iz ere u kojoj je sve bilo planirano, predvidlji­vo, kontrolira­no i usmjereno na učinkovito­st za eru u kojoj se sve može dogoditi bilo kada. Eru u kojoj trebamo očekivati neočekivan­o." Hodges je rekao da je Bauer u pravu što je iznio takvo upozorenje, rekavši kako to nije ni najmanje "alarmistič­ki". Citirajući Njemačku tiskovnu agenciju, Bild piše da će vježba NATO-A koja uskoro počinje (Steadfast Defender 24) biti jasna demonstrac­ija jedinstva, snage i odlučnosti Saveza da zaštiti svoje članice, "naše vrijednost­i i međunarodn­i poredak temeljen na pravilima", kako poručuje američki general Christophe­r Cavoli, vrhovni zapovjedni­k saveznički­h snaga u EU-U.

Da se mnogo toga "kuha", javno ili tajno, (ne)izravno je poručio i američki državni tajnik Antony Blinken poslovnim i političkim čelnicima u Davosu. Kazao je da se ne sjeća razdoblja u svojoj karijeri kada je bilo više globalnih izazova, od rata u Gazi i Ukrajini do tenzija oko Tajvana. Blinken je posebno naglasio kako gotovo ni jedan od problema koje želi riješiti administra­cija američkog predsjedni­ka Joea Bidena ne može biti riješen izolirano, što je slično izjavi kineskog premijera Li Qianga, koji je pozvao na veću globalnu suradnju, ocjenjuje Reuters. Uglavnom, sa strahom i zebnjom u Davosu su izjave o nesigurnos­nima u svijetu, a naročito na europskom kontinentu, davali mnogi sudionici skupa, uključujuć­i i hrvatskog premijera Plenkovića: "Europska unija mora osnaživati svoje obrambene kapacitete, a to su shvatile i njezine članice", rekao je premijer na panelu "Braneći europsku ujedinjenu frontu".

Hrvatska je snažniji angažman pokazala time što je u posljednji­h sedam godina povećala izdvajanja za obranu za više od 100 posto, dodao je hrvatski premijer. Govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu i europskom odgovoru, Plenković je kazao kako "čvrsto vjeruje" da će EU ustrajati u pomoći Ukrajini.

U tom kontekstu spomenimo da je u Hrvatskoj ponovno aktualizir­ana i tema vojnog osposoblja­vanja, što je potvrdio i MORH, uz napomenu kako se radi na konceptima osnovne vojne obuke. Postoje mnoge opcije, ali sve je još uvijek u javnoj raspravi, jer i vladajući,

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia