Glas Slavonije

Remena nošenje odluka

KAPACITETA NE SMIJE A JE NA DOBROM PUTU...

-

i oporba, i stručnjaci za vojna pitanja imaju svoje prijedloge i vizije. Na pitanje treba li Hrvatska vratiti služenje obveznog vojnog roka, premijer je iz Davosa odgovorio: "Jačanje vojske i policije pokazuje da je hrvatska Vlada predvidjel­a globalnu sigurnosnu situaciju koja podrazumij­eva prijetnje za Europu, kao i prijetnje u hrvatskom susjedstvu. Primjer kupnje višenamjen­skih borbenih aviona Rafale konkretna je manifestac­ija onoga kako Hrvatska, s obzirom na svoju veličinu, jača svoje obrambene sposobnost­i", istaknuo je Plenković. Još je naglasio kako su planirana ili su već u tijeku "daljnja ulaganja u hrvatsku kopnenu vojsku, u hrvatsku ratnu mornaricu, jačanje materijaln­ih prava hrvatskoga vojnika, a sve to uz paralelno snaženje uloge hrvatske policije, koja je jako važna u pitanju suzbijanja nezakoniti­h migracija". Sve u svemu, "globalna sigurnosna situacija znatno se promijenje­na u odnosu prema onoj prije desetak ili 15 godina", zaključio je Plenković.

I da se još jednom vratimo na Donalda Trumpa. Dojam je da se, uza sve probleme na vlastitom terenu i u svom susjedstvu, Europa (EU) više bavi američkim nego svojim izborima. Pritom je evidentan strah od Trumpa, što već ulazi u sferu psihologij­e, pa i psihijatri­je, umjesto zdravorazu­mskog razmišljan­ja i zaključiva­nja. No to je ipak neka druga, dublja, priča. Uglavnom, bilo kako god, na opasnost od posljedica eventualne pobjede Trumpa na američkim izborima upozorio je i belgijski premijer Alexander De Croo u Europskom parlamentu. "Ako nam ova godina ponovno donese politiku 'Amerike na prvom mjestu', to će više nego ikad prije značiti da Europa ostaje sama", rekao je De Croo, te dodao: "Mi se, kao Europljani, ne bismo trebali bojati te perspektiv­e. Trebali bismo to prihvatiti... Europa mora postati jača, suverenija, samopouzda­nija." Potom je De Croo poentirao: "Za Ameriku i druge saveznike potpora Ukrajini strateško je pitanje, to je stvar geopolitik­e. Za nas Europljane potpora Ukrajini je egzistenci­jalna, to je ključno pitanje naše sigurnosti i prosperite­ta!" Usput rečeno, De Croo je ključna figura u europskoj politici ove godine jer njegova zemlja predsjeda Vijećem EU-A sljedećih šest mjeseci, što belgijskim diplomatim­a daje ovlasti da određuju dnevni red na ključnim sastancima u Bruxellesu. Poruke koje je poslao De Croo podsjećaju na poznati govor bivše njemačke kancelarke Angele Merkel iz 2017., nakon Trumpove prve izborne pobjede, kada je upozorila da se Europa ne može osloniti samo na svoje saveznike.

JAČANJE EUROPE

I Velika Britanija, koja je napustila Europsku uniju, ali je geografski itekako vezana uz europski kontinent, upozorava da se svijet u godinama koje dolaze mora pripremiti za nove ratove, "koji uključuju Kinu, Rusiju, Sjevernu Koreju i Iran, a mogli bi izbiti u sljedećih pet godina", rekao je britanski ministar obrane Grant Shapps. Svijet je prešao u "predratnu fazu" dodao je Shapps i pozvao NATO saveznike da povećaju troškove za obranu. "Zapitajte se, gledajući današnje sukobe diljem svijeta, je li vjerojatni­je da broj sukoba raste ili da se smanjuje. Pretpostav­ljam da svi znamo odgovor - vjerojatno će rasti", zaključio je Shapps. Zaključimo temu uobičajeno­m frazom - vremena su teška, a bit će i teža! Zato se moramo pripremiti za izazove koji slijede, zlu ne trebalo, i nekima od teških odluka što ih iziskuju teška vremena. Drugim riječima, obrana i zaštita EU-A, u kojoj smo i sami, mora biti prioritet pa i kad su jačanje vlastitih vojnih i kadrovskih kapaciteta u pitanju. Izazovi su golemi, ugroza je sve više, i Hrvatska nije i ne može biti izvan takvog sigurnosno­g konteksta, uključujuć­i i regionalne napetosti (BIH, Kosovo, Srbija...). Aktualna upozorenja iz Davosa, ratovi, sukobi, terorizam, Rusija vs. Ukrajina, Bliski istok, SAD vs. Iran i obratno, Tajvan vs. Kina i obratno... sve su to krize koje traže održiva i provediva riješenja kako bi se izbjegla nova ratna žarišta i spriječila globalna katastrofa. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia