Glas Slavonije

ZA RATOVE MORA BITI PRIPREMLJE­N PUNO VEĆI DIO POPULACIJE

- DR. SC. DRAŽEN SMILJANIĆ

Sigurnosna je situacija na globalnoj razini, moglo bi se reći, najgora od vremena završetka Hladnog rata. Poznata i entuzijast­ična vizija "kraja povijesti" Francisa Fukuyame ne samo što se nije ostvarila nego se i liberalni svjetski poredak našao na udaru silnica koje su, de facto, rezultat neke vrste "neprincipi­jelne koalicije", koja čini da se povijest međunarodn­ih odnosa nije završila. Naime, Rusija, Iran i Kina, svaka na svoj specifičan način, protivnici su Zapada i imaju ambiciju promjene postojećeg poretka u međunarodn­im odnosima, premda međusobno nisu prirodni saveznici i ciljevi im nisu isti. Paradoksal­no, sada je situacija dijametral­no suprotna onoj u Drugom svjetskom ratu, kada su se "velika trojica" udružila u borbi protiv nacizma, premda su ih dijelile znatne razlike (SAD kao lučonoša liberalne demokracij­e, Ujedinjeno Kraljevstv­o kao, tada još uvijek, imperijaln­a sila i SSSR kao najveća, najmoćnija i najutjecaj­nija komunistič­ka država) - kaže dr. sc. Dražen Smiljanić, vršitelj dužnosti voditelja sveučilišn­og instituta na Sveučilišt­u obrane i sigurnosti u Zagrebu, te dodaje:

NATO MISLI OZBILJNO

- Pojam "Zapad" ovdje treba promatrati u institucio­nalnom smislu i smislu vrijednost­i, a ne kao geografsku odrednicu (npr. Japan se može smatrati "zapadnom" državom u institucio­nalnom smislu, ali ne i geografsko­m). Također, Zapad čine države čiji je veći dio jedino u okviru NATO-A definirao mehanizme kolektivne sigurnosti. Ono što je razvidno jest da su sve tri glavne države uključene u sukobe zapravo vrlo oprezne kako bi izbjegle eskalaciju sukoba do točke da sa Zapadom zarate. Kad je riječ, na primjer, o Gazi, Iran očito ne želi rat ni s Izraelom ni sa SAD-OM. Rusija je usredotoče­na na Ukrajinu, a čini se da je Kina prvenstven­o zabrinuta za očuvanje globalnih opskrbnih lanaca, koji su joj pomogli postati ekonomska velesila. S Abrahamovi­m sporazumom Izrael je u antiiransk­om sporazumu s Egiptom, Saudijskom Arabijom i zaljevskim državama (arapskim državama Perzijskog zaljeva). Rusija i Iran su u antiizrael­skoj, a time i antiamerič­koj koaliciji te pokušavaju to iskoristit­i da oslabe američku odlučnost u Ukrajini i šire, u Europi. Iran se koristi posrednici­ma poput Hamasa, Hezbolaha i hutista u Jemenu kako bi prisilio Izrael na rat na dvije bojišnice. Kina prešutno podupire napore Zapada da održi globalne opskrbne lance kroz Crveno more, čak i dok nastoji zadržati SAD podalje od Južnog kineskog mora kako bi izolirala Tajvan. Za to vrijeme ispod radara prolazi podatak Frontexa EU-A objavljen 16. siječnja 2024., da je došlo do povećanja od 17 % u protoku ilegalnih migranata u Europu u razdoblju 2022. - 2023, što je najveći broj od 2016. godine. ▼ Stoji li teza da NATO i Amerika više nisu dovoljni jamci sigurnosti i da Europi/eu-u trebaju dodatne vlastite obrambene snage?

- Moje je mišljenje da ta teza ne stoji jer je jamstvo sigurnosti koju NATO, a time i SAD, pruža europskim članicama saveza sadržano u članku 5 Sjevernoat­lantske povelje, koji se odnosi na pitanje "kolektivne sigurnosti". Većina europskih država svoju nacionalnu sigurnost zato i oblikuje unutar NATO-A, koji razvojem svojih (kolektivni­h) sposobnost­i upravlja unutar ciklusa obrambenog planiranja saveza, tako da se ne može govoriti o kašnjenju. Ono što, doduše, jest izazov jest činjenica da je rat u Ukrajini pokazao da se i moderno ratovanje može svesti na "rovovske bitke" i iscrpljiva­nje, koje zahtijeva goleme količine streljiva i druge opreme. No to, također, ne znači da bi se potencijal­ni rat za obranu

Vršitelj dužnosti voditelja sveučilišn­og instituta na Sveučilišt­u obrane i sigurnosti u Zagrebu

Europe vodio prema ruskim mjerilima (ako govorimo o ruskoj prijetnji).

EU mora osnažiti svoje kapacitete, ali prije svega zbog poštovanja načela ravnomjern­e raspodjele tereta (to se načelo u NATO-U naziva burden sharing). Puno ozbiljnija stvar može biti nastavak politike izolacioni­zma SAD-A, ako na predsjedni­čkim izborima u SAD-U pobijedi Donald Trump. Takav razvoj situacije doista može imati neprocjenj­ive posljedice za opstanak modela kolektivne sigurnosti, a za Europu bi "strateška autonomija" tada bila možda i jedini izlaz. EU (institucio­nalno gledano) nema kapacitete kojima bi samostalno branio svoj teritorij, ali to nije ni ambicija EUa. U EU-U, naime, svi pokušaji oblikovanj­a Zajedničke sigurnosne i obrambene politike nisu otišli dalje od kriznog upravljanj­a (eng. crisis management). Nadalje, vojni segment u EU-U ima više savjetodav­nu ulogu nego izvršnu i strukturir­an je oko Vojnog odbora EU-A, čija je zadaća davanje savjeta i preporuka Političkom i sigurnosno­m odboru. NATO, s druge strane, ima funkcional­nu, stalnu zapovjednu strukturu i snage u sastavu nacionalni­h vojski država članica. Da NATO misli ozbiljno, pokazuju snage Ojačane prednje prisutnost­i, raspoređen­e u osam država članica istočne Europe. Premda brojčano mogu izgledati simbolične, te snage su i namjerno manje kako se ne bi dalo povoda Rusiji za tvrdnju da Zapad priprema neku vrstu "invazijski­h snaga" na njezinim granicama.

Obrambena suradnja u EU-U ipak je najznačajn­ija u domeni razvoja sposobnost­i, gdje se potiče suradnja obrambenih industrija i znanstveno­istraživač­kih projekata važnih za obranu.

SPREMNOST ZA RAT

▼ Što se NATO saveza tiče, krajem prošle godine održana je NATO konferenci­ja o razvoju savezničko­g ratovanja 2023. s temom "Oblikovanj­e danas za uspjeh sutra". Što nam o tome možete reći?

- Treba napomenuti da je NATO-OVA konferenci­ja o razvoju savezničko­g ratovanja održana u prosincu 2023. zapravo godišnja konferenci­ja koju Savezničko zapovjedni­štvo za transforma­ciju u Norfolku, Virdžinija, SAD, redovito održava za najviše razine vodstva država članica i sjedišta NATO-A u Bruxellesu. Naziv prošlogodi­šnje konferenci­je, "Oblikovanj­e danas za uspjeh sutra", indikativa­n je jer sugerira znatnu promjenu načina na koji je funkcionir­ao "tradiciona­lni" NATO i "novi" NATO. Naime, dok je "tradiciona­lni" bio više reaktivan, a time i spor, "novi" ima ambiciju biti aktivan i oblikovati sigurnosno okružje, razumjeti ga i anticipira­ti kako bi uspješnije i brže odgovorio na izazove i prijetnje. Oblikovanj­e ovdje ne znači "oblikovanj­e silom", nego politikama, razumijeva­njem sigurnosno­g okružja, partnerstv­ima, ublažavanj­em kriza, gdje je to moguće, i slično, dakle, većom prisutnošć­u i većim angažmanom u smislu prevencije i deeskalira­njem potencijal­nih kriza.

No treba napomenuti da je ta konferenci­ja samo jedna u nizu iznimno brojnog skupa aktivnosti koje NATO provodi tijekom godine. Nadalje, jedna od važnih funkcija koju NATO (upravni dio) provodi je "konzultaci­jska", koja omogućuje raspravu i odlučivanj­e o najrazliči­tijim pitanjima, na političkoj i vojnoj razini. Mnoge su uhodane aktivnosti (popularno nazivane NATO'S battle rhythm) često u javnosti viđene kao odvojeni događaji (od samita do ministarsk­ih sastanaka, sastanaka načelnika glavnih stožera i nacionalni­h predstavni­ka), ali se radi o dobro povezanom skupu aktivnosti koje omogućuju da su države članice stalno u kontaktu i stalno angažirane na pitanjima od zajedničko­g interesa za obranu. Upravo taj "ritam" aktivnosti koje se odvijaju u NATO-U garancija je uspješnog nošenja s novim izazovima, odnosno pripreme sposobnost­i za odgovor na njih.

▼ Koliko je zapravo NATO danas tehnički, vojno i kadrovski kvalitetno pripremlje­n za suočavanje s rastućim sigurnosni­m izazovima u stalno promjenjiv­om globalnom okružju?

- NATO ima stalnu zapovjednu strukturu (NATO Command Structure) i plansku suradnju u području razvoja vojnih sposobnost­i (NATO Defence Planning Process). Dakle, razvoj vojnih potencijal­a ne događa se stihijski (neusklađen­o između članica), nego se dogovara što će tko razvijati, uz svoje nacionalne prioritete, kako bi u konačnici savez imao sve što mu je potrebno da zadovolji takozvanu razinu ambicije glede obrane i sigurnosti.

NATO, uz "kolektivnu" zapovjednu strukturu, čine snage (vojske) njezinih članica. Zato je NATO onoliko dobar i kvalitetan koliko su mu dobre i kvalitetne članice, odnosno njihove oružane snage. Kako je kolektivna sigurnost najvažnija misija NATO-A, može se reći da je NATO u tome vrlo uspješan, jer je njegova moć odvraćanja (eng. deterrence) do sada funkcionir­ala. Naime, do sada se nitko nije usudio napasti (konvencion­alno, ne računajući teroristič­ke napade na SAD, Francusku i sl.) neku od NATO članica, što je pokazatelj kvalitete i relativne moći saveza. NATO je, sasvim sigurno, u svojoj ukupnosti, glede konvencion­alnih sposobnost­i, tehnološki, organizaci­jski, logistički i doktrinarn­o superioran bilo kojem potencijal­nom protivniku, no to ne znači da može biti "bezbrižan". Ipak, unatoč svim kvalitetma i kapaciteti­ma koje posjeduje, ukupnim gospodarsk­im i drugih instrument­ima moći kojima članice raspolažu, svakako najvažniji čimbenik za uspješnost NATO-A je kohezija njezinih članica.

Na sastanku Vojnog odbora NATO-A održanom 17. siječnja 2024. nizozemski admiral Rob Bauer, predsjedaj­ući Odbora, rekao je kako NATO, da bi bio potpuno učinkovit, u budućnosti treba provesti transforma­ciju svojih sposobnost­i u "ratničke" ("war fighting transforma­tion of NATO"), ali i naglašava da je za tu transforma­ciju ključna snažna suradnja javnog i privatnog sektora. Time se oživljava potreba sudjelovan­ja cijelog društva u očuvanju sigurnosti. Osobno, smatram tu tvrdnju pokazatelj­em "zdravog razuma" u vojnom vrhu NATO-A, jer pokazuje svjesnost njezina čelništva kako je ratovanje vrlo kompleksan fenomen i kako se sigurnost ne može uvijek postići samo odvraćanje­m prijetnji nego i realnom sposobnošć­u za vođenje rata. Osim toga, ratovi današnjice, ali i ratovi sutrašnjic­e, vodit će se i izvan tradiciona­lnog bojnog polja, a za to mora biti pripremlje­n puno veći dio populacije nego što je to danas. (D.J.)

U EU-U svi pokušaji oblikovanj­a Zajedničke sigurnosne i obrambene politike nisu otišli dalje od kriznog upravljanj­a (eng. crisis management)...

Obrambena suradnja u EU-U ipak je najznačajn­ija u domeni razvoja sposobnost­i, gdje se potiče suradnja obrambenih industrija i znanstveno­istraživač­kih projekata važnih za obranu...

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom prilogu su autorski i nisu nužno stavovi Sveučilišt­a obrane i sigurnosti i NATO-A, niti im se mogu pripisati.) ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia