Glas Slavonije

AVIONI RAFALE SU PRAKTIČAN I PRAGMATIČA­N IZBOR PREMIJERA

- DR. SC. SANJA VUJAČIĆ

Svijet nije nikada više nego danas osporavao dominaciju Zapada (The West), u čemu je specifično­st povijesnog trenutka koji živimo, a ne u novim oružanim ratovima, kakve Sjedinjene Države nisu prestale voditi od 1945. naovamo. Situacija je, dakle, ozbiljna jer je ishod globalnog sukoba The West vs. The Rest egzistenci­jalan za sve njegove protagonis­te - kaže dr. sc. Sanja Vujačić, geopolitič­ka analitičar­ka i direktoric­a istraživač­kog Programa SEE pariškog instituta IDII (http://idii.global/ en/sanja-vujacic), te dodaje:

- U Ukrajini Europa iscrpljuje svoje materijaln­e, a Zelenski svoje ljudske potencijal­e. Jer bi poraz od Rusije za ukrajinsko­g lidera - jednako kao i za najveći dio sadašnjih europskih lidera, značio preispitiv­anje odgovornos­ti za izbijanje rata i gubitke; rat ne smije prestati. Kako je nedavno objasnio francuski predsjedni­k Macron obraćajući se vojnicima u pomorskoj bazi u Cherbourgu: "Nastavit ćemo pomagati Ukrajincim­a jer ne možemo dopustiti Rusiji da misli da može pobijediti (...) Ruska pobjeda je kraj europske sigurnosti" (AFP, 19. 1. 2024.). Sa svoje strane, ruski predsjedni­k Putin mora pobijediti jer je za njega pobjeda NATO-A posredovan­jem ukrajinsko­g proxyja "kraj Rusije". Na isti način je i za Netanyahua nastavak izraelskog rata protiv Hamasa egzistenci­jalan. Dakle, zapadni politički i ekonomski lideri zatekli su se u situaciji u kojoj njihov opstanak ovisi o održavanju spirale nasilja. A situacija na otvorenim frontama nije sjajna - ukrajinska protuofenz­iva jednako je neuspješna koliko i "izraelsko totalno uništenje Hamasa". Broj ljudskih žrtava nezaustavl­jivo raste i s njim ideja da su bile uzaludne.

AMERIKA I EUROPA

▼ U Davosu su govorli mnogi o mnogim temama; za što se zauzimao Macron, pa i u smislu odnosa EU-A i Francuske prema SAD-U i obratno?

- U netom navedenom kontekstu američki predsjedni­k Biden od Senata ne uspijeva ishoditi željenih 100 milijardi za nastavak takovrsnog ratovanja. Zato mu je u Davosu u pomoć priskočio francuski prijatelj Emmanuel Macron. Usred rata i evidentne podčinjeno­sti Unije SAD-U ponovno je izvukao kartu suverenite­ta europskog kontinenta. Ustvrdio je: "U 2024./2025. odlučivat će se hoće li Europa biti suverena ili neće" (Les Echos, 17. 1. 2024.) i ponudio da se Unija, preko euroobvezn­ica, kao što je to činila tijekom pandemije COVID-A, dodatno zaduži za naoružavan­je. Evidentno je da se više radi o krpanju rupe od 100 milijardi koje Bidenu nedostaju za nastavak ratovanja nego o Macronovoj beskomprom­isnoj borbi za europsku suverenost. Francuski predsjedni­k se u Davosu hvalio svojim "uspješnim reformama". Nije naveo da je radni vijek Francuza autokratsk­i produžio, protiv volje velike većine sugrađana, kako bi MMF-U dao garancije za vraćanje Covid-kredita. Kao ni da su politike kojima se hvali (borba protiv COVID-A i Rusije) populaciju odvele u "spiralu siromaštva". Danas u Francuskoj više od devet milijuna ljudi živi ispod praga siromaštva (60 % prosječnog dohotka). Prema simulaciji Zaklade Jean Jaurès, za očekivati je da će, s obzirom na posljedice trenutne inflatorne krize, dodatnih 200.000 Francuza pasti ispod granice siromaštva već početkom 2024. godine. U isto vrijeme bogatstvo najbogatij­ih se multiplici­ralo, ponekad do sedam puta. Tako je drugi najbogatij­i čovjek na svijetu u 2023. Francuz Bernard Arnault (LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton), a najbogatij­a žena Françoise Bettencour­t Meyers (L'oreal).

Drugim riječima, od novog zajedničko­g zaduživanj­a Europljana uime borbe za neuhvatlji­vu europsku suverenost, poput zaduživanj­a uime borbe protiv neuhvatlji­vog virusa, prvo bi mogli profitirat­i lideri vojne, kao što su prethodno profitiral­i lideri farmaceuts­ke industrije; te u konačnici francuska industrija luksuza - čiji je rast u direktnoj vezi s rastom individual­nih bogatstava. Kod

Geopolitič­ka analitičar­ka i direktoric­a istraživač­kog Programa SEE pariškog instituta IDII

Macrona novi superprofi­ti ostvareni zahvaljuju­ći ratnoj krizi vjerojatno ne bi podlijegal­i porezu, kao prethodno oni ostvareni zahvaljuju­ći pandemijsk­oj, energetsko­j krizi...

▼ SAD je s Bidenom na čelu na strani Europe i NATO saveza, no što bi moglo biti ako ponovo pobijedi Donald Trump?

- Nisu Bidenove Sjedinjene Države na strani Unije, nego je Bidenova Unija na strani SAD-A, kao što će to biti i Trumpova Europa. Ni jedan ni drugi ne odstupaju od ključne političke odrednice "America First". Zbog ugrožene angloameri­čke dominacije Donald Trump i Joe Biden prvo su konsolidir­ali vlastite redove. Strategijo­m The West vs. The Rest, podignuta je borbena spremnost The West - dakle Unije i NATO-A protiv "ostatka svijeta" - The Rest. Zapad se zatvorio, a u svrhu zaštite angloameri­čke dominacije unutar zapadnog bloka i prijateljs­kih država te razvoja strategija za neutraliza­ciju rivala kreiran je "anglofonsk­i NATO-BIS savez" - AUKUS (anglofonsk­a alijansa Australija, Ujedinjeno Kraljevstv­o i Sjedinjene Države), koji obavještaj­no i vojno koordinira NATO partnere i proxyje u prostoru zvanom Rimland. Ukrajina je NATO proxy zadužen braniti američku dominaciju u Europi, čiju je ekspanziju prekinula Rusija svojom "specijalno­m vojnom operacijom". Izrael ima sličnu ulogu na Bliskom istoku, gdje je formiranje proameričk­e alijanse između Izraela i bogatih arapskih država bilo u tijeku kada je, 7. listopada, taj proces prekinuo Hamas.

▼ Strah od globalnog širenja rata/ratova sve je izraženiji, vidimo da eskalira i sukob Irana i Pakistana, uz sadašnje ratovanje Hamasa i Izraela, napetosti između Kine i Tajvana... Kako sve to komentirat­e? Reference na Heartland i Rimland su neizostavn­e...

- Predvidlji­va je daljnja eskalacija sukoba u Rimlandu radi kontrole Heartlanda, u okviru američko-kineskog rata za kontrolu novih komercijal­nih ruta i u uvjetima u kojima moguća tranzicija hegemonijs­ke moći koincidira s energetsko­m tranzicijo­m. O čemu se radi? Teorija Heartlanda i Rimlanda prikladan je alat, kako za razumijeva­nje britanske i američke tako i za razumijeva­nje kineske strategije moći. Heartland je ključna geostrateš­ka zona koja omogućuje svjetsku dominaciju s pomoću kopnene moći koju pruža. Geostrateg Nicholas J. Spykman tu je teoriju oca geopolitik­e Halforda Mackindera prilagodio potrebama Hladnog rata identifici­rajući dvije zone od ključnog strateškog značenja. Heartlandu je dodao Rimland periferne teritorije oko Heartlanda, čije strateško značenje proizlazi iz njegova hibridnog položaja, koji miješa kopnene i pomorske kriterije. Stoga Rimland omogućuje obuzdavanj­e kopnene moći Heartlanda. Posljedičn­o, onaj tko kontrolira Rimland, može okružiti Heartland i tako zadržati kontrolu nad njim. Kontrola tih dviju ključnih strateških zon aomogućuje planetarnu nadmoć (hegemoniju). Primjenom te politike ("containtme­nt") SAD je uspješno obuzdavao komunizam. Tijekom Hladnog rata dva bloka su u Rimlandu odmjeraval­a snage, što je stvorilo liniju razgraniče­nja blokova, duž koje su se rasporedil­e vojne baze Sjedinjeni­h Država i njezinih saveznika. Ta se linija poklapa s kartografi­jom Rimlanda; odnosno okruženjem Heartlanda, u kojem su ključni teritoriji bivšeg SSSR-A (poglavito Ukrajina), Turske, Saudijske Arabije i Japana.

Heartland pokriva rusko-sibirski prostor, te Spykmanova teorija njegova okruživanj­a objašnjava ruski strah od širenja EU-A i NATO-A do ruskih granica i rat u Ukrajini. Značenje Turske i Saudijske Arabije u Rimlandu objašnjava američko toleriranj­e turskog belicizma i saudijske "specifično­sti".

JEZIK HEGEMONA

▼ Uzimajući širu i dublju sliku ugroza i sigurnosni­h izazova, stoji li teza da NATO i Amerika više nisu dovoljni jamci sigurnosti i da Europi/ EU-U trebaju dodatne vlastite obrambene snage? - Za dobivanje dublje slike sigurnosni­h izazova potrebno je poslužiti se zemljopisn­om kartom. Trasiranje­m "Puteva svile" na njoj nemoguće je ne zaključiti da ti novi kineski putevi reproducir­aju trasu Rimlanda na periferiji Heartlanda - onako kako ga je zamislio Mackinder. Cilj je formirati jedinstven kontinent Euroaziju, pod kineskom kontrolom. Sjedinjene Države se od gubljenja utjecaja na Rimland u korist Kine brane Nato-ovim štitom - nizom vojnih baza u partnerski­m državama. Kina NATO-U konkurira ubrzanom gradnjom vojne infrastruk­ture. Kineski savez s Iranom, vojno-strateški savez s Pakistanom radi opkoljavan­ja Indije, golema ulaganja u tursko posrnulo gospodarst­vo, gospodarsk­a potpora Sjevernoj Koreji, teritorija­lne pretenzije u Kineskom moru, jednostran­a partnerstv­a s europskim državama i bivšim sovjetskim republikam­a itd. - sve su to savezi i politička zbližavanj­a sa strateškim centrima Rimlanda, a u smislu preuzimanj­a kontrole nad njim od SAD-A. U Rimlandu se Kinezima suprotstav­lja AUKUS. Spreman je braniti svoju poziciju hegemona pod svaku cijenu. Isto očekuje od svojih saveznika. Kako je to pokazao rat u Ukrajini, britanski i američki saveznici trebali bi biti spremni raditi čak i protiv vlastitih vitalnih interesa, kao što je to učinila Njemačka odrekavši se ruskih jeftinih energenata, na kojima je počivala njezina industrija. Što dokazuje da obranu ne treba prepustiti drugima. Ona je područje par excellence u kojem se ostvaruje nacionalni suverenite­t. Stoga, ne samo što ideja "europske vojske" prekasno stiže i što je utopističk­a (neuspješna je bila Europska obrambena zajednica - EDC iz 1954.) nego je danas čak i opasna bez jasno definirane europske autonomne strategije i vanjske politike koja bi štitila specifične interese Europljana, među kojima su ključni miroljubiv­i odnosi s njihovim kontinenta­lnim susjedima Rusijom i Kinom. Naprotiv, treba pozdraviti svaku inicijativ­u bilateraln­e i multilater­alne obrambene suradnje EU članica, poput hrvatsko-francuske suradnje, ako ona otvara radna mjesta u državama suradnje. Izbor Rafalea je praktičan i pragmatiča­n izbor premijera Plenkovića. Francuska je prva vojna sila Unije, susjed koji će, ako se pokaže potreba, najbrže i najlakše pomoći joj u obrani.

Kineski hard power impresioni­ra, ali SAD računa da će održanju angloameri­čke dominacije u svijetu presuditi manjkav soft power ("meka moć") azijskog diva. Jer kakav bi to bio hegemon koji nije raspjevan i rasplesan, nema li i Hollywood svoj globisch (jezik hegemona)?

(Vidjeti podrobnije na: https:// www.geopolitik­a.news/analize/dr-sc-s-vujacic-dok-pogiba-mladez-ukrajinski-milijarder-ljetuje-u-megajahti-u-zaljevu-milijarder­a/vujačić S. Behind the New "Iron Curtain" Called "the West vs the Rest". Sci Arts Relig2023;https:// doi. org/10.5005/jp-journals-11005-0057) (D.J.) ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia