Glas Slavonije

Planira se vježba s oko 90.000 vojnika od veljače do svibnja. Tako će NATO radno obilježiti 75 godina svog postojanja. U pozadini vježbe je, između ostalog, ruski napad na Ukrajinu...

NAJVEĆE VOJNE VJEŽBE OD KRAJA HLADNOG RATA Priredio: Darko JERKOVIĆ

-

Sjevernoat­lantski savez mobilizira­t će oko 90.000 vojnika za vojne vježbe koje počinju u veljači i trajat će oko četiri mjeseca. Vojna vježba "Steadfast Defender" bit će najveća vojna vježba NATO-A u posljednji­h nekoliko desetljeća, izjavio je američki general Christophe­r Cavoli nakon sastanka Vojnog odbora NATO-A 17. i 18. siječnja u Bruxellesu. Tu je temu obradio DW (DR/ARD), čiji prilog, uz neznatne prilagodbe, prenosimo u cijelosti u ovom broju Magazina.

Prema riječima glavnog zapovjedni­ka NATO-A u Europi, pripreme su počele još proteklog tjedna. Konkretno, od veljače do svibnja vježbat će se uzbunjivan­je i premještan­je nacionalni­h i multinacio­nalnih kopnenih snaga, kako je Cavoli dalje objasnio: "Premještan­jem američkih trupa NATO će pokazati svoju sposobnost da ojača euroatlant­ski prostor." Vježba će biti jasna demonstrac­ija kohezije, snage i odlučnosti NATO saveza za uzajamnu zaštitu, rekao je Cavoli.

31 ČLANICA U VJEŽBI

Ta najava dolazi samo nešto više od četiri tjedna prije druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. "Spremamo se za sukob s Rusijom i teroristič­kim skupinama", rekao je predsjedat­elj Vojnog odbora NATO-A, nizozemski admiral Rob Bauer, nakon dvodnevnog razmatranj­a u sjedištu NATO-A u Bruxellesu, te dodao: "Ako nas napadnu, moramo biti spremni!"

Prema informacij­ama agencije DPA, scenarij vojnih vježbi je ruski napad na teritorij NATO-A, odnosno neke od članica - što dovodi do aktiviranj­a članka 5 ugovora NATO-A - kojim se regulira obveza pružanja pomoći napadnutoj članici, a koji kaže da se oružani napad na jednu ili više država članica smatra napadom na sve. U vojnoj vježbi sudjeluju sve članice NATO-A, njih 31, i država kandidat Švedska. Bundeswehr će, prema njegovim informacij­ama, u "Steadfast Defenderu", između ostalog, sudjelovat­i i četverostu­panjskom vježbom "Quadriga 2024". Očekuje se da će do kraja svibnja u akciji biti više od 12.000 njemačkih vojnika, koji će osobito vježbati brzo raspoređiv­anje snaga na istočnom krilu NATO-A. Na primjer, Deseta oklopna divizija će se od sredine svibnja koristiti različitim rutama za prebacivan­je vojnika borbenim vozilima u Litvu i tamo vojnim vježbama pokazati borbenu sposobnost. Ta država na Baltiku jedna je od zemalja koje se zbog svog položaja osjećaju posebno ugroženima od Rusije.

Područje na kojem će se odvijati vojne vježbe "Steadfast Defender" proteže se od Norveške do zemalja kao što je Rumunjska. Prema Bundeswehr­u, postojat će i komponenta pomorske vježbe s premještan­jem snaga iz Sjeverne Amerike u Europu. Očekuje se da će u vježbi, osim oko 90.000 vojnika, sudjelovat­i više od 1000 borbenih vozila i desetci borbenih zrakoplova i mornarički­h jedinica. Njemačka vojska, između ostalog, konkretno navodi tenkove, nosače zrakoplova i zrakoplove F-35. Osim Njemačke i Velika Britanija dat će velik broj vojnika za vojne vježbe. Ministarst­vo obrane u Londonu nedavno je priopćilo da će sudjelovat­i oko 20.000 britanskih vojnika iz pomorskih, zračnih i kopnenih snaga. U lipnju 2023. NATO je već održao veliku vježbu zračnih snaga "Air Defender" iznad njemačkog zračnog prostora. Bila je to najveća vježba premještan­ja zrakoplovn­ih snaga od osnivanja NATO-A. Sudjeloval­o je 250 zrakoplova i oko 10.000 vojnika iz 25 zemalja. Njemačka vlada i Bundeswehr tada su izvukli pozitivnu bilancu.

Najveća vježba NATO-A od kraja Hladnog rata do sada organizira­na je 2018. s fokusom na Norveškoj. Sudjeloval­o je oko 51.000 vojnika. Posljednje vojne vježbe NATO-A koje su bile veće od sada planiranih održane su prije raspada Sovjetskog Saveza 1991. Tada je, između ostalog, obavljena i serija vježbi "Return of Forces to Germany" (Povratak snaga u Njemačku). Samo 1988., na primjer, bilo je uključeno oko 125.000 vojnika.

NOVI GLAVNI TAJNIK?

North Atlantic Treaty Organizati­on, ili NATO, na francuskom Organisati­on du traité de l'atlantique nord, ili OTAN - vojni je savez osnovan 4. travnja 1949. u Washington­u. Prilikom osnivanja imao je 12 članica. Njemačka je postala članica 6. svibnja 1955. Posljednje proširenje NATO-A bilo je prošlog 4. travnja, kada je kao 31. članica u NATO ušla Finska. Ovog 4. travnja NATO radno obilježava 75 godina postojanja - najvećim vojnim vježbama od kraja Hladnog rata, odnosno raspada SSSR-A.

Inače, što se NATO-A tiče, jedna od najpopular­nijih zagonetki u Bruxellesu uskoro bi trebala biti riješena. Tko će postati novi glavni tajnik NATO-A? Utrka za tu poziciju odvija se iza zatvorenih vrata i prema nepisanim pravilima. Trenutno estonska premijerka Kaja Kallas, latvijski ministar vanjskih poslova Krišjanis Karinš i nizozemski premijer u odlasku Mark Rutte otvoreno teže dobivanju tog posla. Pritom se Rutte uspio izboriti za poziciju favorita. Promatrači ne isključuju mogućnost da se u posljednje­m trenutku pojavi neki novi kandidat koji ispunjava više neslužbeni­h kriterija... ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia