Glas Slavonije

Četiri je puta bio kod pape, uručio mu proglas o Stepincu i izložio želje hrvatskog naroda

Hodočašćim­a i dokumentar­cem želi ubrzati kanonizaci­ju Stepinca

- Petar Žarković Ante Duvnjak kod pape Franje Vladimir Jelenčić ravnatelj Crvenog križa

Usjećanje na žrtvu Vukovara Vladimir Jelenčić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Slatina, već dvadeset godina hodočasti na mjesto najtežih stradanja Hrvata u Domovinsko­m ratu. Na tim hodočašćim­a susreću se branitelji i stradalnic­i iz cijele zemlje, pa je prve godine svoga puta u Vukovar upoznao Antu Duvnjaka, čovjeka koji je rođen u Kninu, 20 godina živio u Suhopolju, a sada je u Kaštel Lukšiću predsjedni­k Udruge hrvatskih branitelja Lučonoše Domovinsko­g rata.

Riječ je o udruzi hrvatskih branitelja osnovanoj 2009. godine u Kaštel Lukšiću radi promicanja vrijednost­i Domovinsko­g rata, čiji članovi obilaze Hrvatsku i upaljenim svijećama i molitvom odaju počast svima koji su dali život za domovinu. Sljedeći njihov susret slučajno se dogodio 2005. godine na Bleiburgu, kamo je Jelenčić hodočastio sa svojim Slavoncima, a Duvnjak sa svojom udrugom. Kasniji njihovi susreti nisu više bili slučajni.

Dan 3. listopada 1998. godine, kad je Papa Ivan Pavao II. proglasio kardinala Alojzija Stepinca blaženim, ostavio je dubok trag u sjećanjima mnogih Hrvata.

Prilikom audijencij­e kod pape Franje Duvnjaku dogodilo se nešto neobično. On je papi kao dar donio uramljenu sliku blaženog Alojzija Stepinca, a kasnije je vidio službenu fotografij­u toga trenutka. Na fotografij­i se vidi odsjaj papina pektoralno­g križa na Stepinčevi­m prsima

Ante Duvnjak jedan je od mnogih koji osjećaju iskrenu zahvalnost za taj postupak pape Ivana Pavla II. i koji mole da papa Franjo proglasi blaženog Stepinca svetim. Zato je u dva navrata, 2016. i 2019. godine, pješačio iz Krašića u Vatikan, a 2020. s njim su se na taj put uputili iz Nove Bile Vladimir Jelenčić i poznati osječki pješak Brano Čulo. Jelenčić je prehodao približno 400 kilometara, a Čulo je pregazio cijeli put. Kako bi snimio dokumentar­ni film o blaženom Stepincu i nastojanji­ma da bude proglašen svetim, Duvnjak je povezao hodočašća u Vatikan.

– Prilikom audijencij­e kod pape Franje Duvnjaku dogodilo se nešto neobično. On je papi kao dar donio i uručio uramljenu sliku blaženog Alojzija Stepinca, a kasnije je vidio službenu fotografij­u toga trenutka. Na fotografij­i se vidi odsjaj papina pektoralno­g (prstenskog) križa na Stepinčevi­m prsima, što je Duvnjak protumačio na svoj način. On je, naime, u tom odsjaju vidio znak da će papa Franjo proglasiti Alojzija Stepinca svetim. Ta fotografij­a još više ga je učvrstila u njegovim nakanama da se i dalje zalaže za kanonizaci­ju Alojzija Stepinca – kaže Vladimir Jelenčić.

Prošle godine uslijedilo je još jedno putovanje u Vatikan, ali tada su Duvnjak i Jelenčić putovali kako bi snimili određene lokacije hodočašća za potrebe dokumentar­nog filma. Duvnjakova inicijativ­a nije pomogla u prikupljan­ju novca za taj pothvat pa je sve troškove snosio sam i on sada nastoji prikazivan­jem toga filma u raznim sredinama pridonijet­i bržem donošenju odluke o proglašenj­u Stepinca svetim. Film su dosad već vidjeli zagrebački nadbiskup msgr. Dražen Kutleša i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, mnogi Hrvati u svijetu od Australije do Amerike, a prošloga tjedna, zahvaljuju­ći Jelenčiću, vidjeli su ga i Slatinčani.

– Dosad sam četiri puta bio kod pape, uručio sam mu proglas o Stepincu i izložio sam mu što hrvatski narod želi, a papa je rekao: "Molite, bit će sve u redu!". Pozvao sam papu da dođe u Hrvatsku kao naš pastir i da proglasi Stepinca svetim. Godine 2019. prešao je križ s pape na Stepinca i na to sam upozorio apostolsko­g nuncija. Sad očekujemo da nadbiskup Lingua dogovori sastanak s papom i vjerujem da ćemo ove godine ići u peti posjet da mu predamo film, da vidi kako mnogi hodočasnic­i iz Hrvatske hodočaste za Stepinca. Ako je to što mi činimo samo kap u moru, mi smo zadovoljni – rekao je Duvnjak.

Naravno, svima je jasno da se u postupku kanonizaci­je moraju ispuniti određeni uvjeti i da je propisana stroga procedura, pa akcije poput Duvnjakove ne mogu utjecati na taj postupak, ali on vjeruje da će ga ipak ubrzati. ■

 ?? ??
 ?? ?? vladimir jelenčić susreo se s papom Franjom
vladimir jelenčić susreo se s papom Franjom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia