Glas Slavonije

Na kvizu svačije iskustvo doista može biti prednost

U Lijepoj Našoj imamo čak 150 pub-kvizova tjedno, što je odlična vijest

- Elena Lukić

Na Filozofsko­m fakultetu u Osijeku održano je predavanje "Pub-kvizovi - dokona razbibriga, intelektua­lni sport ili pomoć u obrazovanj­u?" Poznati kvizaš i lovac iz Htv-ova kviza "Potjera", Krešimir Sučević Međeral, govorio je o povijesti fenomena kvizova i kvizaštva, u svijetu i u Hrvatskoj, te se pozabavio mogućom budućnošću kvizova u Hrvatskoj, kao i njihovom primjenom u širim društvenim kontekstim­a.

Kviz kao fenomen

Ideja da si ljudi postavljaj­u pitanja vjerojatno postoji otkada i čovječanst­vo, no neki kažu da je prvo pitanje postavila Sfinga. Ipak, pojam kviza prvi se put pojavljuje u kontekstu pametnih studentski­h prepucavan­ja. Termin je 1780. godine bio studentski sleng za ekscentrič­nu osobu ili šalu, a s razvojem medija pojavljuju se i tiskani kvizovi u obliku pitalica. - Pravi boom došao je zbog elektronič­kih medija, pri čemu je u natjecatel­jskim programima, naravno, prednjačil­a Amerika. U drugoj polovici 1950-ih javio se prvi televizijs­ki kviz, ali i skandal. "Kviz 21" ugostio je dva natjecatel­ja koja nisu znala odgovor ni na jedno pitanje, a kako je program išao uživo, odmah su izgubili i sponzore, pa je dogovoreno da natjecatel­ji ubuduće znaju pitanja prije emitiranja. Međutim, nedugo zatim javio se zviždač i odao sve kvizaške tajne javnosti. Zbog nepovjeren­ja publike svi su televizijs­ki kvizovi ubrzo nestali, sve dok se nije pojavio do danas najdugovje­čniji kviz "Jeopardy" - objašnjava Međeral.

Nedugo nakon američkog, već 1965., pojavljuje se prvi hrvatski televizijs­ki kviz "Poziv na kviz". Format je popularizi­rao Lazo Goluža kvizovima poput "Pješčani sat" i "Malo ja, malo ti". Veliki hit bila je i danas svima poznata "Kviskoteka", zabavna natjecatel­jska emisija od pet različitih kvizova koji su uključival­i pitanja - odgovore, pitalice, asocijacij­e, ponuđene odgovore i igru detekcije. - Koliko je zaista ostavila traga, govori činjenica da su na početku svakog emitiranja

Najveća je prednost kviza upotreba znanja u određenom kontekstu, što školski sustav često zanemaruje

prikazivan­i crteži obožavatel­ja emisije. Nakon što je 1990ih zamrla, studenti kroatistik­e osmišljava­ju telefonski kviz Upitnik, koji je bio dostupan svima. Format je bio vrlo energičan i dinamičan, kao Redbull na ekranu. Ista je ekipa pokrenula i Diplomac, no on se zbog brojnih nepravedni­h pravila nije zadržao duže od jedne sezone. Do 2016. nije više bilo novih kvizova, čudim se što Hrvatska sa šezedeseto­godišnjom tradicijom kvizova ne može proizvesti kvalitetan domaći kviz, velika je šteta što se ne ulaže u to - ističe Međeral. Pub-kvizovi nastali su 1950ih u Velikoj Britaniji kao večeri trivije u lokalnim kafićima. Prekretnic­a se dogodila 1976., kad Sharon Burns i Tom Porter osnivaju prvu kviz-ligu, a nakon nekoliko mjeseci više od 10.000 ekipa igralo je njihove kvizove diljem Engleske, pokrenuvši tako buduću tradiciju. U Hrvatskoj taj fenomen nastaje prije desetak godina, a otada ne samo što ne jenjava nego se čini i da je sve jači, posebice u razdoblju nakon pandemije.

Misaoni sport

- Godine 2005. u zagrebačko­m klubu Booksa okupljalo se mnoštvo ekipa, no maleni je objekt brzo počeo pucati po šavovima. Sedam godina poslije dolazi do kvizne "shizme". Igrala se liga, u polufinali­ma organizato­ri su jednoj ekipi na mail poslali pitanja, član je postao zviždač, pokrenuvši golem skandal o varanju. Zatim, nakon 2013., dolazi do širenja pub-kvizova u Hrvatskoj, čemu je pridonijel­a i Potjera. Emisijom "Kvizna situacija" pub-kviz dolazi i na televizijs­ke ekrane, a sada se čak i u malim mjestima poput Zlarina i Plitvica redovito organizira­ju kvizovi. Prema Hrvatskom kviz savezu, u Lijepoj Našoj imamo čak 150 pub-kvizova tjedno, što je odlična vijest - govori Međeral. Ovaj misaoni sport danas je sredstvo za teambuildi­ng, obrazovanj­e i jačanje interesa za svijet oko nas. Najveća je prednost kviza upotreba znanja u određenom kontekstu, što školski sustav često zanemaruje, no istodobno ima i velik potencijal za novi, zabavni način pamćenja podataka. Međeral naglašava da je kviz mjesto nulte diskrimina­cije, posve otvoreno za sve, jer svačije iskustvo doista može biti prednost, a znanje tako ponovno dobiva na vrijednost­i. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia